Travkrönika 7/10-2008


Fantastiska treåringar... i Sverige, USA och övriga världen. Den mäktige Commander Crowe är tillbaks lika bra som vanligt och Elitloppsdrömmarna redan igång. Tänk vilket Elitlopp det kan bli nästa år... Commander Crowe går ut med 27 raka från debuten och Västerbo Paradise med 20 raka. Undrar om inte Kent Knutsson sneglar lite åt det hållet... lite som revansch för all kritik han fick när inte Max Flukt startade i Elitloppet!?

Det har varit en fantastisk vecka för Stefan Hultman och Travkompaniet, tre hästar i Kriteriefinalen och den ytterst talangfulle Maharajah motsvarade förväntningarna med en överlägsen seger. Jag gillar Hultman (och Maharajah) men nu har det gått för långt (igen)... det är så mycket överord om hästen och jag önskar bara ett litet uns av kritisk granskning.

Det är en underbar häst och visst kan han bli bäst i världen, men vi har sett supertalanger tidigare... så ta det lite lugnt med superlativerna. Det är inte länge sedan den ruskige Going Kronos travade häpnadsväckande tider både på kort och medel, och personligen tycker jag nog Going Kronos insatser som treåring överglänser Maharajah:s. Vi har haft andra supertalanger som lovat hur mycket som helst... Pixie, Speedy Fly, Ata Star L, Peace On Earth, Union Shark och förstås Viking Kronos som dominerar aveln just nu. Ingen av dessa supertalanger blev världsstjärnor som äldre, samtliga hade faktiskt problem redan som fyraåringar... så snälla travexperter, sansa er lite grann.

Men jag gillar verkligen Stefan Hultman... han behöver dock någon som balanserar hans känslor, tycker faktiskt Örjan skärpt till sig efter gråtandet i samband med E3-finalerna i somras så det kan nog bli bra :-)
 
Överorden gäller även treåringskullen i stort, det är jättefina hästar... men har Thomas Nilsson (med flera) redan glömt kullen med Big Spender, Mack The Knife, Callit m.fl.. kullen med Victory Tilly var också magnifik och Ata Star L var superstar i en kull som också innehöll topphästar... det finns flera kullar som jag rankar minst lika högt som årets.

Men det var en fantastisk kriteriefinal... nästan lite tråkigt att man alltid ska få anledning att ta ned stämningen, men det är väl min och andra skeptikers uppgift!?

Kriteriehelgen på Solvalla...
Efter  Kriteriekvalen framstod Maharajah fortfarande som stor favorit, men Reven d´Amour nämndes alltmer som en allvarlig utmanare till Kriteriet 2008. Jag tyckte även Micro Mesh, Yanantin Boko och Travkompaniets övriga två hästar (Merriment och Milliodollarbaby) imponerade i kvalen. I Oakskvalen imponerade främst Annicka med en överlägsen viktoria.

Kriteriet blev också ett häftigt lopp med en överlägsen Maharajah som profiterade på stenhårt tempo och vann på topptiden 14,0al, ruskigt bra var också Yanantin Boko som blev överallen flera gånger och ändå höll till tredjeplatsen... som Nurmos sa var det kanske bästa prestationen i loppet.

I Oaks var Annicka snuskigt bra när hon trots stentuff öppning kunde vinna relativt enkelt... topprestation. Ramloppen på söndagen var riktigt bra och förutom att stona Bobtail och I´m A Beauty Face var bra imponerades jag enormt av Turnaround som såg himmelskt bra ut vid sin överlägsna seger.

V75 på lördagen höll också toppklass... Tom Raider, Triton Sund och Brioni imponerade allra mest. I avslutande bronsfinalen fick vi se en härlig duell där Staro Allentown såg ut att gå mot seger men uppvaktad av Brioni galopperade han (med segern klar?) och Brioni vann loppet och visade underbar inställning. Två hästar som är på väg mot stjärnorna.

Övrigt...
V75 på Färjestad och Elton Silvio spurtade oerhört till seger, Welat Boko toppfin i ett annat lopp och glänsaren Copper Beech sprang 11,3ak i bländande stil.

St Leger blev dramatiskt när Wellino Boko avgjorde via open stretch, Quarcio du Chene godkänd tvåa.

Västerbo Paradise tog 14:e raka och såg åter grym ut.... Status Quo är ytterligare en i raden av fina Knutsson-hästar.

Commander Crowe... vilken fruktansvärd häst det är! Sjuk och borta ett bra tag, sen går han ut och bara kör över motståndet. Som vi längtar till drabbningar mot världseliten!

Internationellt...
Staffan Lind-tränade treåringen Celebrity Secret imponerar i USA... i Kentucky Futurity utmanade han superhästen Deweycheatumnhowe och var så när att besegra denne i skiljeheat. Dewey har bara förlorat två kvallopp i karriären, han har alltså vunnit alla finaler i de storlopp han ställt upp i... det är enormt och helt klart rankas han bland de riktigt stora genom tiderna, kanske är han rent av bäst?

Tvåårige Muscle Hill fortsätter att imponera i USA.

Timo Nurmos vann inte svenska kriteriet, men i Finland vann hans fine Target Hoss enkelt före Boulder Classico.

Missa inte...
Breeders Crown-försöken på Gävle på torsdag med fina hästar.

SM på Åby på lördag i alla möjliga klasser... i huvud-SM möts Commander Crowe och Triton Sund, verkligen något att se fram emot!

***

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0