Iceland och Yield Boko...

Iceland har utvecklats enormt under året och Yield Boko framstår alltmer som en av de absolut finaste hästar jag sett.

Visserligen kördes Jubileumspokalen i lågt tempo som gynnade fronthästarna, men Icelands kämpaglöd när han avgjorde på målfoto var i sanning imponerande. Han slog elitloppshästen Igor Font och det imponerar av en häst som ännu inte debuterat i Guld.

Yield Boko har jag hyllat tidigare, men det är alltid lite osäkert med hästar som är så kompletta så dom får mycket gratis. Känslan har dock alltid varit att det är en grym häst, och i tisdags när han lattjade med Marshland i Derbykvalet från dödens och klippte med öronen över mållinjen fick vi se att han inte är någon bluff. Det jag gillar mest med Yield Boko är hur han agerar på banan... underbar i aktionen, explosiv och fullständigt reglerbar. När fysik och psyke sitter på plats är travhästar en överlägsen upplevelse.


Yield Boko på Solvalla en varm julikväll.

***
Hetast senaste tiden...
Iceland toppfin när han snuvade bra spurtande Igor Font på segern i "nya" (enbart för 5-åringar) Jubileumspokalen. Derbykvalen där framförallt Yield Boko såg superb ut, men där även Spring Erom imponerade.

Får heller inte glömma Nellie Vingboons och Bamse Gema som imponerade enormt på V75 på Mantorp, och 3-årige Sergei Hanover som blir allt bättre.

***
Mera trav...
Iceland imponerade i Jubileumspokalen, men samma dag var det också kul att se 3-årige Juggle Face tillbaka i form.

Lord Capar får en sista chans hos Mats Karlsson på Örebro, vi håller tummarna för att supertalangen kommer tillbaks.

Lucky Jim och Buck I St Pat vann Breeders Crown för äldre i Amerika, och i Frankrike tog Ilaria Jet en ny triumf när hon slog Premiere Steed och Russel November.

V75 på Mantorp där Nellie Vingboons och Bamse Gema imponerade kolossalt och befäste den sjuka form dom visat senaste tiden.

Rune Thuresson, amatören från Arvika som bl.a. hade Frances Marie, har gått ur tiden.

Derbykvalen i tisdags bjöd som väl var inte på några överraskningar... den vansinnigt fine Yield Boko övertygade stort när han med klippande öron bollade med Marshland från dödens. Av övriga imponerade Spring Erom mest, och Maharajah vann enkelt och ska givetvis räknas till den stora finalen.

Witasps 3-åring Sergei Hanover imponerar i varje start, förra fredagen på Romme och igår på Bergsåker. Witasp har förresten en annan 3-åring - Castor Race - som också imponerar, i onsdags på Solvalla visade han fin inställning.

***
Missa inte...
Idag, lördag, när Sundsvall Open Trot avgörs på Bergsåker.

Att Västerbo Paradise startar på Solvalla på onsdag.

Startlistorna till nästa helgs Derbyfest, topptrav hela helgen med V75 på lördag och Svenskt Travderby på söndag.

***

Storloppen avlöser varann...

Toppfina tävlingar på Färjestad fredag-lördag... och nu väntar det mest klassiska av alla lopp som finns i Sverige - Svenskt Travderby.

Mörkare kvällar, friskare luft och ändå är travet hetare än någonsin. Derbykvalen nästa tisdag är spännande, Derbyt är det största vi har efter Elitloppet... ja, enligt många är det nog störst.

Derbyt har körts sedan 1928 och många fantastiska hästar har vunnit... jag som gärna minns 70-talet glömmer aldrig de överlägsna segrarna som Opal H, Cal Min och Express Gaxe tog under åren 1975-1977. Mustard (1980), Big Spender (1985), Gaston Pride (1988), Ina Scot (1993), Zenit F (1994), Jolly Rocket (1998), Victory Tilly (1999)... och egentligen alla från 2002 till 2008 är andra minnesvärda vinnare. Som ni ser kan man nästan räkna upp alla vinnare, Derbyt är för det mesta av riktigt hög kvalitet och stentufft att vinna.

Att välja mina tre favoriter bland alla dessa pärlor är inte lätt, men här kommer dom i alla fall:

1. Express Gaxe 1977: Vann med halva upploppet med amatören Gunnar Axelryd i sulkyn. Express Gaxe var en världshäst i flera år och en av de bästa svenskfödda hästarna genom alla tider. En stor upplevelse var när Express Gaxe besökte lilla Arvika och jag var till stallet och kollade in honom, ryktena om hans hårda humör verkade stämma... att kalla honom elak är ett understatement.

2. Big Spender 1985: Ett klassiskt upplopp där Big Spender spurtade ned Mack The Knife efter en kittlande duell, kusken Berth Johansson satt blickstilla i sulkyn trots att hästarna passerade mållinjen samtidigt. Kullen som helhet höll mycket hög klass. Även Big Spender tillhörde eliten under flera år, bl.a. vann han Hugo Åbergs.

3. Gaston Pride 1988: Jag gillade Gaston som dominerade kullen med segrar i Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt. Vann Derbyt från dödens lätt men fick inget riktigt erkännande. Kullen var inte så stark och som äldre var han en flopp... men i mina ögon en stor Derbyvinnare.

***
Hetast i veckan...
Brioni och Distrinus är en tysk duo som imponerade i fredags liksom obesegrade Viola Silas. I lördags på Färjestad imponerades jag mest av Minos Vang.

***
Mera trav...
Nu Pagadi glänste som vanligt när han lekte sig till seger på Örebro i torsdags.

I fredags på Färjestad var förstås Viola Silas dagens häst, men Jocke Lövgrens tyska duo Brioni och Distrinus var också knallfina. Oerhört intressant att följa dessa kanoner.

Även V75 på Färjestad bjöd på topptrav. Skully Gully, I'm A Billion Face, Red Hot Dynamite och Minos Vang var alla bländande fina. Minos Vang är ruskigt bra just nu. 

I söndags var det V65 på milebanan Tingsryd... både Commander Crowe och Västerbo Paradise var där och visade att det är lite för tidigt att räkna ut dom.

***
Missa inte...
Jubileumspokalen i morgon på Solvalla, Igor Font mot Quarcio du Chene och kryddat med flera andra bra 5-åringar.

Rommes V65:a på torsdag som innehåller en del godbitar.

V75 på Mantorp på lördag.

Att kolla in startlistorna till tisdagens Derbykval på Jägersro.

***
Vill ni läsa mer av travfilosofen kan ni titta in på travfans.se där det finns en matigare travblogg.

***

Meningslöst bloggande...

När jag kikar runt på blogg.se inser jag att jag är helt malplacerad, helt fel forum för mig... inte konstigt jag har så få läsare.

Förra bloggen som egentligen inte handlade om nånting tänkte jag pinga (tala om på ett speciellt ställe att det kommit ett nytt blogginlägg, ungefär som en annons i tidningen) under kategorin sex, bara för att se om jag får fler läsare. Misstänker att så är fallet, men vågar inte testa.

Fast å andra sidan, varför ska jag skriva för dom som tycker likadant? Bättre att sprida visdomen hos hela befolkningen. Jesus fanns ju till för alla.

***
Har märkt att bilder är bra om man vill ha fler läsare, här kommer en tragisk bild från i somras...... vill poängtera att personen på bilden (kan vara jag?) är nykter... trots (eller p.g.a.) avsaknaden av alkohol verkar det inte finnas något som helst samband mellan armarnas och benens rörelser. Matkassarna ser tunga ut...

Högerfoten???

Ni kanske undrar varför ett barn flyr upp i berget och ett är på väg att dränka sig... jag vet faktiskt inte, men vidhåller att det ser illa ut.

***
Sambon syr och påtar i trädgården medan jag sitter och skriver strunt på en blogg ingen läser... ska ta mig en rejäl funderare om det är värt att fortsätta med det här.

Men med tanke på att Ernst inspirerar mig alltmer är nog sambon glad att jag sitter vid datorn, ställer inte till fullt lika mycket elände då som när sågen, skruvdragaren och borrmaskinen kommer fram.

***
Medans jag funderar kan ni själva fundera på vad det är som driver den midsommarfirande svensken...... jag förstår ingenting???

***
Ironi kan vara besvärligt, men det här "konstverket" är väl ändå ett riktigt stort skämt...Såja, det enda som behövdes för att jag ska kunna kategorisera blogginlägget som sex...

***
Förra gången jag hade med bilden ovan fick jag kondomreklam på bloggen... ska bli intressant att se om historien upprepar sig?

***
Härmed avslutas ännu ett i raden av meningslösa blogginlägg...

***

Ljusare tider och topplistor...

Den här måndagen körde det i gång på jobbet, sommarn känns över och det är bara att stålsätta sig när arbetsdagen förlängs med 40 minuter den 1 september. Men lugn, det är snart jul och sen vänder det och blir ljusare igen.

Jag kan knappt hålla mig till våren när alla fantastiska travhästar kommer ut efter vintervilan... är Svanstedt med då?

Men först ska skidsäsongen avverkas... snor, bastu och whisky i en härlig blandning.

***
Tänkte lätta upp stämningen med lite onödiga topplistor...

***
Ni har väl inte missat min whiskysamling, dags att ranka:

1. Laproaig (10 år): Smakar fotogen säger sambon, då gillar jag fotogen... det närmaste vedspis man kommer utan vedspis.

2. Lagavulin (16 år): Också en höjdarwhisky... inte lika brutal som Laproaigen, men ändå rejäl.
2. Bowmore (12 år): Härlig färg, lite godis över den... men tjärsmaken framträder fint.

4. Bruichladdiach (15 år): Inte alls rökig faktiskt, men riktigt god.
4. Ileach (12 år): Hemlighetswhisky från okänt destilleri, men riktigt bra.
4. Ardbeg (10 år): Brutalt rökig, men klart sämre än topp 3 på listan.
4. Caol Ila (12 år): Helt okej... lagom rökig.

8. Bunnahabhain (12 år): Visserligen rökig, men inte alls i min smak.

Det kan ske omkastningar på listan, faktum är att jag ändrar mig lite hela tiden.

***
Apropå listor, så här i slutet av semestrarna tänkte jag ranka årets månader:

1. April: Outstanding... ljuvliga travare, allt spricker upp, värmen kommer och årets högtid (påsken) brukar infalla.

2. Maj: Del 2 av april, ännu varmare och Elitloppet som avrundning.
2. Mars: Ruskigt underskattad och oberäknelig... men i bästa stunder magisk.
2. September: Sommar eller höst, man vet inte riktigt men ljuvligt när frisk luft och alla färger anländer.

5. Juni: Mycket förväntningar och än har man inte tröttnat på all värme och alla kryp.
5. Februari: Största chansen till is och snö... underbart då.
5. Oktober: Höst, kan vara alldeles bedårande vackert.

8. Juli: Gillar inte högsommaren så mycket, men det är trots allt semestertider.

9. Januari: Knepig månad, men om riktig vinter okej.
9. Augusti: Alla tjatar om att sommaren är slut, jobbet kör igång... vemodig.
9. December: Som november numera, och julen är rätt hysterisk. Viss ledighet räddar upp.

12. November: Mörkt, ingen snö, inga helger... rätt onödig.

***
Och av bara farten tar vi veckodagarna:

1. Tisdag: Oväntat kanske, men man är inne i vardagen och det är som längst till måndag.
2. Fredag: Härlig dag, njuter på jobbet och relaxar utan krav på kvällen... sover gott också.
3. Söndag: Gillar jag alltmer, lugn och skön... helghysterin över.
4. Lördag: Borde vara bäst, men lätt hysterisk, allt ska göras... kvällen ångestladdad.
5. Torsdag: Nu kan man börja ladda för helgen, ljuset i tunneln... planeringsdag.
6. Onsdag: Mellandag, ska bara avverkas... redan trött på arbetsveckan.
7. Måndag: Oj så jobbig, kommentarer överflödiga.

***

Muscle Hill och Lucky Jim...

Jag älskar verkligen amerikanskt trav, eller snarare de amerikanska hästarna... vilka travmaskiner! V75 blir man aldrig klok på, helt omöjligt om ni frågar mig.

Vilken lördag det har varit, först kanontävlingar på Solvalla och sedan världens bästa trav från Meadowlands i USA. Muscle Hill, Lucky Jim och Holiday Road är lysande representanter för den amerikanska aveln.

V75-tävlingarna på Solvalla var inte dåliga dom heller... men var kom helt plötsligt alla skrällar ifrån? Efter mängder av favoritparader bestämde sig tydligen Fru Fortuna för att lägga alla skrällarna den 8 augusti, slump eller ett reklamtrick från Atg?
 
Som jag sagt tidigare, V75 är för stora utskrivna system eller för dem med matjord i fickorna... Vadsmo och Professorn ska sluta tuta i oss vanliga spelare att det är ett bra spel.

***
Hetast i veckan...
Förstås Muscle Hill i Hambletonian, men även Lucky Jim och Holiday Road imponerade i Amerika. Här hemma imponerade Yellow Eden på V64 och Beanie MM, Target Player och Iceland på V75.

Mera trav...
Onsdagens stora glädjeämne, i en i övrigt trist V64-omgång, var fine 4-åringen (en till 4-åring) Yellow Eden som i Veijo Heiskanens händer såg ut som dynamit, helt okörd i bländande stil... imponerande.

Topptrav på Solvalla i lördags med V75-finaler och kanonväder... men det är inte lätt att tippa trav. Enkla V75-omgångar har avlöst varann och så kommer rena skrällaftonen på Solvalla, en ensam vinnare i en omöjlig V75-omgång... man undrar vad som händer ibland. Sportsliga godbitarna stod Olganina, Beanie MM, Target Player och Iceland för... kanonprestationer av samtliga, men den enda väntade var Icelands, han har visat tidigare att han är en kanon. Men var dom andra hittade krafterna är dolt i dunkel.

***
Solvalla får ursäkta, men det var i USA det stora hände i helgen. Den magnifike Muscle Hill joggade hem Hambletonian på tangerat världsrekord, 08,5ak, vilken makalös häst! Mäktige Holiday Road var toppfin i Peter Haughton Memorial och Lucky Jim imponerade stort när han också tangerade världsrekordet i Nat Ray Trot.

***
Missa inte...
Den läckre Nu Pagadi på Örebro på torsdag.

E3-finaler och V75 på Färjestad nästa helg.

***

Resultat, andelsspel, efter 4 omgångar

Sammanfattning av andelsspelet så här långt...

18 april
V75: 720 kr - 0 kr i vinst
DD: 80 kr - 2 333 kr i vinst

30 maj
V75: 588 kr - 0 kr i vinst
DD: 210 kr - 0 kr i vinst

27 juni
V75: 600 kr - 0 kr i vinst
DD: 180 kr - 0 kr i vinst

8 augusti
V75: 630 kr - 0 kr i vinst
DD: 200 kr - 0 kr i vinst

***
Man kan lugnt konstatera att V75 går dåligt... medan dagens dubbel i alla fall ligger plus. Sammantaget efter fyra omgångar ser det ut så här:

V75: 2 538 kr - 0 kr i vinst
DD: 670 kr - 2 333 kr i vinst

Totalt: 3 208 kr - 2 333 kr i vinst.

***

V75, Solvalla 2009-08-08

Toppfina V75-finaler och som vanligt hoppas vi på den hel del tur med spelet... den här gången har jag dammat av ett gammalt reducerat system, vilket innebär ett system utskrivet på 9 kuponger.

Lopp 3, 5 och 7 är nyckellopp... dessa lopp har samma hästar på alla kuponger. Övriga lopp ingår i reduceringen och ser lite olika ut.

Lopp... Kup1 Kup2 Kup3 Kup4 Kup5 Kup6 Kup7 Kup8 Kup9
1 3,9 3,9 3 1,7,8 1,7,8 3 3 1,7,8 3,9
2 5,6,7,11... 11 9,10 5,6,7,11 9,10 11 5,6,7,11... 11 9,10
3 2 2 2 2 2 2 2 2 2
4 3,8,9 12 3,8,9 2 12 2 12 3,8,9 2
5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5
6 2,5,10 6,7,8,9,11... 6,7,8,9,11... 6,7,8,9,11... 2,5,10... 2,5,10... 5 5 5
7 2,8,10 2,8,10 2,8,10 2,8,10 2,8,10... 2,8,10... 2,8,10 2,8,10... 2,8,10


Systemet är på 630 kronor.

***
Dagens dubbel kan bli favoritbetonad (5-10), men favoriterna är inte helt pålitliga... jag satsar på att Staro Allentown vinner V75-avslutningen och garderar med några skrällar i DD-1:

Avd  Hästar
DD-1:  3, 6, 7, 8, 11
DD-2:  10

5 x 40,00 kr =  200,00 kr

***


Ernst och whisky...

Hjälp... jag har blivit en finsmakare som njuter av Ernst i tv4 och samlar på whisky, vad är det som händer? Folk runt omkring mig misstänker att jag gått barfota för mycket i sommar. Jag tror det är borrelia eller galna ko-sjukan.

Ernst har jag skakat på huvudet åt tidigare, men nu sitter jag framför tv:n och njuter som ett medelålders vrak... det är väl det jag är antar jag!? Framförallt gillar jag matlagningen och glädjeyttringarna när han smakar god mat eller kommer på en "bra" inredningsidé.

Möblera om har jag alltid gillat, det är väl inredning!? Men mina små idéer till byggprojekt växer... kolla här bara vilka makabra grejer jag håller på med:


Vindskydd på altanen i form av vedhög... briljant men stulet av Ernst.

Jag har dessutom börjat fundera på att baka bröd och göra egen ost. Var ska det sluta? Det här är ju inte riktigt likt mig, en teori är att jag gått för mycket barfota i sommar. En annan teori är solsting, men det brukar väl vara kortvarigt?

***
Rökig whisky har alltid varit en favorit, men nu har det blivit en samling på hyllan... kolla bara hur Islay-whiskyn breder ut sig på sprithyllan.


Alla (i princip) destillerier på skotska ön Islay representerade...

Samling tänker ni, det är ju för fasen bara några flaskor! Men då känner ni inte mitt ursprung där man köper en flaska, dricker tills det är slut och sen köper en ny... det här är en gigantisk samling i min värld.

För att inte bli för nördig har jag dock en tydlig regel: Ingen flaska får vara oöppnad, så fort jag köper en flaska måste jag provsmaka... det är en bra regel, känns dessutom som att jag tar en whisky för att jag har karaktär och inte tvärtom.

Men det är kul, t.o.m. sambon har utvecklat något som kan kallas intresse efter att ha hört mig orera om historiken kring de olika destillerierna (satan vad svårstavat) och de olika smakerna. Fast som vanligt smakar whiskyn godast när sambon "får" nalla ur mitt glas.

Det har gått så långt att jag bokat in en Ålandskryssning för att en Bowmore på 17 vårar inte finns på bolaget... det är lite skrämmande. Snart blir det väl en resa till Tyskland och egen import av whisky...?

***
Nåja, hittills är det rätt oskyldigt, men om jag börjar vurma för mörk choklad ber jag mina läsare påminna mig om att hålla fötterna på jorden och hitta tillbaks till rötterna... ni vet de som finns i den lilla bruksorten där man äter för att bli mätt, dricker för att bli full och inte tar ordet inredning i sin mun.

***

Hur bra är Torvald?

Torvald Palema är omöjlig just nu, och Åbergs-kvällen var magisk... det gick lika snabbt som ett bordshockeyspel insmetat med potatismjöl. Men går det att säga vem som är världens bästa häst?

Det ska inte gå att vinna från spår 8 över sprinterdistans, men Torvald Palema bryr sig inte om sånt... hans speed är förödande och just nu är han kung i Europa. Något svar på om han är bäst i världen lär vi aldrig få, oavsett om det blir någon USA-resa eller inte.

Rätt ofta finns det amerikanska 3-åringar som mycket väl kan mäta sig med de äldre, vi har just nu Muscle Hill och förra året Deweycheatumnhowe. Donato Hanover tangerade för några år sedan som 3-åring det absoluta världsrekordet och det finns ett otal exempel på liknande 3-åriga superstjärnor bakåt i tiden.

Vi ska komma ihåg när vi pratar om amerikanska hästar att de allra flesta av de bästa går till avel efter 3-årssäsongen. Det är den som räknas, det är i aveln pengarna finns och tyvärr får vi sällan se de bästa amerikanska hästarna tävla som äldre. Åren 1988 (Mack Lobell, Napoletano och Sugarcane Hanover) och 1994 (Pine Chip) är sällsynta i det avseendet. 

Även bland de som fortsätter tävla är jämförelser svåra eftersom de flesta inte ens möts, och de som möts gör det för sällan för att man ska kunna säga vem som är bäst. Det är så vitt skilda förhållanden i Frankrike, Nordamerika och övriga Europa att ett enstaka möte inte är riktigt rättvisande för de som tävlar på bortaplan... men det är kul med spekulationer.

***
Hetast i veckan och helgen...
Torvald Palema
i Åbergs förstås, men samma dag var även Lavec Kronos, Marco di Jesolo och Skully Gully grymt bra.

***
Mera trav...
Wellino Boko
var oförskämt bra i comebacken när han från dödens plockade ned Carmel i en visslande avslutning.

Torvald Palema var suverän i Åbergs och vann enkelt på 09,7ak, men lite undrande är jag nog över motståndet... ingen skugga över Torvald, men lite besviken är jag på konkurrenterna. Undantaget var Colombian Necktie som var sensationellt bra från dödens. I ramloppen fick vi se Lavec Kronos dundra runt på lysande 10,2ak i 4-årsloppet och Marco di Jesolo bolla med sina 3-åriga opponenter. I V75 (jackpot förstås) var framförallt Skully Gully (tillbaka igen?) imponerande när hon tog en klar seger på 10,2ak. I övrigt vill jag nämna Laughing Stock som avslutade i överljudsfart i det avslutande långloppet.

V64:an på Solvalla såg på förhand trist ut, men Bamse Gema (11,9ak) och Q Forty Five glänste båda i de avslutande dubbelloppen.

I torsdags var det äntligen comeback för Brioni, och givetvis vann han mot beskedligt motstånd på Kalmar. Commander Crowe visade fina takter i Gotlandslöpningen i fredags, 12,1am är bra alla dar i veckan.

I helgen gick försöken till Hambletonian och alla andra stora unghästrace på Meadowlands... Muscle Hill höll för trycket och är storfavorit i Hambofinalen. Ludde kvalade in Moonlight Kronos i Oaks och Nimble Kronos i Merrie Annabelle, klart godkänt... speciellt Moonlight Kronos blir intressant i finalen.

***
Missa inte...
Att Hambletonian-meetinget avgörs till helgen, det är massor av stora lopp och Hambletonian Stakes som självklar höjdpunkt.

- Uttagningarna till korta E3 på Sundbyholm idag tisdag, brukar vara en hejdundrande fartfest.
- Sahara Dynamite på Gävle på torsdag.
- V75-finalerna på Solvalla på lördag... riktigt fina lopp. Staro Allentown är en pärla som inte bör missas i V75-7.

Den amerikanska varianten av travsportspegeln, Eye of harness racing. Internet är fantastiskt ibland.

***


RSS 2.0