Hur bra är Torvald?

Torvald Palema är omöjlig just nu, och Åbergs-kvällen var magisk... det gick lika snabbt som ett bordshockeyspel insmetat med potatismjöl. Men går det att säga vem som är världens bästa häst?

Det ska inte gå att vinna från spår 8 över sprinterdistans, men Torvald Palema bryr sig inte om sånt... hans speed är förödande och just nu är han kung i Europa. Något svar på om han är bäst i världen lär vi aldrig få, oavsett om det blir någon USA-resa eller inte.

Rätt ofta finns det amerikanska 3-åringar som mycket väl kan mäta sig med de äldre, vi har just nu Muscle Hill och förra året Deweycheatumnhowe. Donato Hanover tangerade för några år sedan som 3-åring det absoluta världsrekordet och det finns ett otal exempel på liknande 3-åriga superstjärnor bakåt i tiden.

Vi ska komma ihåg när vi pratar om amerikanska hästar att de allra flesta av de bästa går till avel efter 3-årssäsongen. Det är den som räknas, det är i aveln pengarna finns och tyvärr får vi sällan se de bästa amerikanska hästarna tävla som äldre. Åren 1988 (Mack Lobell, Napoletano och Sugarcane Hanover) och 1994 (Pine Chip) är sällsynta i det avseendet. 

Även bland de som fortsätter tävla är jämförelser svåra eftersom de flesta inte ens möts, och de som möts gör det för sällan för att man ska kunna säga vem som är bäst. Det är så vitt skilda förhållanden i Frankrike, Nordamerika och övriga Europa att ett enstaka möte inte är riktigt rättvisande för de som tävlar på bortaplan... men det är kul med spekulationer.

***
Hetast i veckan och helgen...
Torvald Palema
i Åbergs förstås, men samma dag var även Lavec Kronos, Marco di Jesolo och Skully Gully grymt bra.

***
Mera trav...
Wellino Boko
var oförskämt bra i comebacken när han från dödens plockade ned Carmel i en visslande avslutning.

Torvald Palema var suverän i Åbergs och vann enkelt på 09,7ak, men lite undrande är jag nog över motståndet... ingen skugga över Torvald, men lite besviken är jag på konkurrenterna. Undantaget var Colombian Necktie som var sensationellt bra från dödens. I ramloppen fick vi se Lavec Kronos dundra runt på lysande 10,2ak i 4-årsloppet och Marco di Jesolo bolla med sina 3-åriga opponenter. I V75 (jackpot förstås) var framförallt Skully Gully (tillbaka igen?) imponerande när hon tog en klar seger på 10,2ak. I övrigt vill jag nämna Laughing Stock som avslutade i överljudsfart i det avslutande långloppet.

V64:an på Solvalla såg på förhand trist ut, men Bamse Gema (11,9ak) och Q Forty Five glänste båda i de avslutande dubbelloppen.

I torsdags var det äntligen comeback för Brioni, och givetvis vann han mot beskedligt motstånd på Kalmar. Commander Crowe visade fina takter i Gotlandslöpningen i fredags, 12,1am är bra alla dar i veckan.

I helgen gick försöken till Hambletonian och alla andra stora unghästrace på Meadowlands... Muscle Hill höll för trycket och är storfavorit i Hambofinalen. Ludde kvalade in Moonlight Kronos i Oaks och Nimble Kronos i Merrie Annabelle, klart godkänt... speciellt Moonlight Kronos blir intressant i finalen.

***
Missa inte...
Att Hambletonian-meetinget avgörs till helgen, det är massor av stora lopp och Hambletonian Stakes som självklar höjdpunkt.

- Uttagningarna till korta E3 på Sundbyholm idag tisdag, brukar vara en hejdundrande fartfest.
- Sahara Dynamite på Gävle på torsdag.
- V75-finalerna på Solvalla på lördag... riktigt fina lopp. Staro Allentown är en pärla som inte bör missas i V75-7.

Den amerikanska varianten av travsportspegeln, Eye of harness racing. Internet är fantastiskt ibland.

***


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0