Storloppen avlöser varann...

Toppfina tävlingar på Färjestad fredag-lördag... och nu väntar det mest klassiska av alla lopp som finns i Sverige - Svenskt Travderby.

Mörkare kvällar, friskare luft och ändå är travet hetare än någonsin. Derbykvalen nästa tisdag är spännande, Derbyt är det största vi har efter Elitloppet... ja, enligt många är det nog störst.

Derbyt har körts sedan 1928 och många fantastiska hästar har vunnit... jag som gärna minns 70-talet glömmer aldrig de överlägsna segrarna som Opal H, Cal Min och Express Gaxe tog under åren 1975-1977. Mustard (1980), Big Spender (1985), Gaston Pride (1988), Ina Scot (1993), Zenit F (1994), Jolly Rocket (1998), Victory Tilly (1999)... och egentligen alla från 2002 till 2008 är andra minnesvärda vinnare. Som ni ser kan man nästan räkna upp alla vinnare, Derbyt är för det mesta av riktigt hög kvalitet och stentufft att vinna.

Att välja mina tre favoriter bland alla dessa pärlor är inte lätt, men här kommer dom i alla fall:

1. Express Gaxe 1977: Vann med halva upploppet med amatören Gunnar Axelryd i sulkyn. Express Gaxe var en världshäst i flera år och en av de bästa svenskfödda hästarna genom alla tider. En stor upplevelse var när Express Gaxe besökte lilla Arvika och jag var till stallet och kollade in honom, ryktena om hans hårda humör verkade stämma... att kalla honom elak är ett understatement.

2. Big Spender 1985: Ett klassiskt upplopp där Big Spender spurtade ned Mack The Knife efter en kittlande duell, kusken Berth Johansson satt blickstilla i sulkyn trots att hästarna passerade mållinjen samtidigt. Kullen som helhet höll mycket hög klass. Även Big Spender tillhörde eliten under flera år, bl.a. vann han Hugo Åbergs.

3. Gaston Pride 1988: Jag gillade Gaston som dominerade kullen med segrar i Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt. Vann Derbyt från dödens lätt men fick inget riktigt erkännande. Kullen var inte så stark och som äldre var han en flopp... men i mina ögon en stor Derbyvinnare.

***
Hetast i veckan...
Brioni och Distrinus är en tysk duo som imponerade i fredags liksom obesegrade Viola Silas. I lördags på Färjestad imponerades jag mest av Minos Vang.

***
Mera trav...
Nu Pagadi glänste som vanligt när han lekte sig till seger på Örebro i torsdags.

I fredags på Färjestad var förstås Viola Silas dagens häst, men Jocke Lövgrens tyska duo Brioni och Distrinus var också knallfina. Oerhört intressant att följa dessa kanoner.

Även V75 på Färjestad bjöd på topptrav. Skully Gully, I'm A Billion Face, Red Hot Dynamite och Minos Vang var alla bländande fina. Minos Vang är ruskigt bra just nu. 

I söndags var det V65 på milebanan Tingsryd... både Commander Crowe och Västerbo Paradise var där och visade att det är lite för tidigt att räkna ut dom.

***
Missa inte...
Jubileumspokalen i morgon på Solvalla, Igor Font mot Quarcio du Chene och kryddat med flera andra bra 5-åringar.

Rommes V65:a på torsdag som innehåller en del godbitar.

V75 på Mantorp på lördag.

Att kolla in startlistorna till tisdagens Derbykval på Jägersro.

***
Vill ni läsa mer av travfilosofen kan ni titta in på travfans.se där det finns en matigare travblogg.

***

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0