GRATTIS på 50-årsdagen !

Den 28 februari 1959 gifte sig mamma och pappa, det är 50 år sedan... 50 år, det är stort och verkligen värt en rad på min blogg.

Det här är en hyllning till mamma och pappa på deras 50:e bröllopsdag...En dalmas och en värmländska som träffades i Falun och fattade tycke för varandra. Två godhjärtade människor som kämpat sig fram och fostrat två barn på ett beundransvärt sätt. Dom har tillsammans gått igenom ett byte till högertrafik, oljekriser, finanskriser och inte minst två tonårskriser. Hela tiden med fötterna på jorden och ekonomin i balans.

Mamma och pappa har aldrig kostat på sig några extravaganser utan givmilt sparat pengar för att kunna bistå sina söner när dom behövt hjälp. Vi har aldrig varit bortskämda med saker, men vi har alltid vetat att det finns backup om det skulle krisa... en trygghet som inte är alla förunnat.

Resor och prylar har det inte spenderats pengar på, men det har inte snålats heller... god mat och tidningar har det exempelvis alltid varit gott om. Vi får tacka uppväxten för vår lust att äta och läsa, det har gett oss stark benstomme och stor kunskap.
 
Förutom teaterresor till Stockholm har våra kära föräldrar roat sig med restaurangbesök i allehanda städer. Men nåde den restaurang som inte serverat fin potatis... det är otaliga gånger dom kommit hem och uttryckt besvikelse över maten, men i nästa sekund ändå glatt utropat  "men potatisen var fin". Fin potatis kan i deras ögon rädda det mesta, är fin potatis månne hemligheten bakom det långa äktenskapet?

Självklart kommer våra kära föräldrar att fira sin 50-årsdag genom att åka ut och äta god mat tillsammans, det vore väl konstigt annars!?

Vi hoppas att ni får en alldeles fantastisk dag, det är ni verkligen värda... och återigen ett stort tack för att ni alltid ställt upp för oss och gjort oss så bra.


GRATTIS på den 50:e BRÖLLOPSDAGEN !!!Önskar Jan & Per med familjer


***

Travkrönika 26/2-2009

I väntan på Olympiatrav och årsdebuterande kanoner har jag tagit till mig av lite kritik... en av mina få läsare ville ha tips och inte bara redovisning, då får jag väl smyga in lite sånt då!  

Som sagt har jag fått kritik för att jag bara skriver om vad som hänt, hur svårt kan det vara? Nu är ju faktiskt det här en travblogg som berättar om det intressanta som hänt, precis som vilken nyhetsrapportering som helst... det är ingen spåblogg eller en av alla amatörmässiga tipsbloggar som spyr ut idéer. Det man måste förstå är att trav för mig är en poetisk upplevelse, inte i första hand ett spel på nummer. Likväl som ni kan njuta av en långsam, tvåbent och stel människa som springer en engelsk mil på strax under fyra minuter kan jag njuta av en mäktig, fyrbent och flyfotad travare som springer samma sträcka dubbelt så fort.  

Vill bara sätta nivån på den ständiga diskussionen hur man kan vara intresserad av trav utan att spela... men jag är inte sämre än att jag tar till mig av kritiken i alla fall. Längst ned i krönikan (under "Missa inte...") ska jag hädanefter lägga in lite tips som eventuellt kan berika mina trogna läsare.  

Största fördelen med tips på min blogg är att så få läser och därmed påverkas inte oddset... när Nybrink slänger ur sig en dålig idé i tidningen eller på TV är det bara att undvika spel, då sjunker oddsen till skamligt låga nivåer.  

Annars är det en skön känsla som börjar sprida sig i kroppen, det sker varje år när dagarna blir ljusare och det börjar snackas årsdebuter i mars. I år är det faktiskt en hel del spännande att se fram emot... Brioni och Västerbo Paradise är två hästar som vi ännu inte fått se botten i, och det är ju det som är så oerhört spännande. Hur bra är dom? Sen har vi ju också unghästarna (3- och 4-åringarna) som förhoppningsvis har utvecklats över vintern. Maharajah, Yield Boko, Lord Capar och Bring Me Back är några som jag väntar med spänning på... och hur ska Sahara Dynamite, Adrian Chip och dom andra 5-åringarna klara sig mot den äldre eliten?    


Hänt i veckan på svenska banor...
    

Minos Vang bra på Åby. Teaser Elegance och Cash Winning Vita imponerade så smått på Axevallas V75:a. Igår på Solvalla var Turbo Viking överlägsen från dödens.


Internationellt...    

Igor Font vinnare i Italien... han imponerade på mig förra året och borde vara en häst för Elitloppet!? 


Missa inte...  

Att vi är mitt i den period av året då Björn Goop och Kari Lähdekorpi regerar, håll alltså kolla på vilka Goop kör och Lähdekorpi tränar!  

V75 på Åby, travets elitserie på dubbla open stretch... och en rak dubbel ska ni få: 6 Trubadur och 2 Qualentino. Inget tokhett spel, men nåt tips ska man ju tydligen ha... 

***

Travkrönika 20/2-2009

Travgnäll, travtjat och mysig livesändning på TV4-sport... våren börjar närma sig.

Det gnälls oerhört mycket i svenskt trav... några få tränare som dominerar för mycket, prispengar som uteblir och så Gävle och Kalmar som är på krigsstigen efter STC:s beslut om minskat vintertrav. Min uppfattning är att det var ännu större dominans från några få tränare på 70-talet, har jag fel? Allt annat gnäll kanske är relevant, men det snackas så förbannat... strejka eller gör något drastiskt om det är så illa, annars kan ni dämpa rösten tycker jag.

Sen var det ett evinnerligt tjat om Peter Untersteiners tjuvstart på V75 med Carmen Launcher för några veckor sedan, "jag mådde dåligt ett tag" säger Untersteiner. Kära nån, nog händer det väl värre saker än att man blir utkörd för tjuvstart. Det var ju inte direkt Elitloppet eller Stochampionatet, då hade jag förstått tjatet. Nu vill jag inte höra mer om den där förbannade tjuvstarten!

Trav på tv kan vara riktigt mysigt, sändningarna från Solvalla på onsdagarna är ett sånt exempel. Kan man inte visa V75 live på tv på vintern istället, på sommaren vill man göra annat på en lördag eftermiddag. På sommaren ska folk vara på travbanan, inte i soffan... på vintern har jag faktiskt förståelse att man hellre är i soffan.

Veckan som gått...
Välstammade 4-årsstoet Vanessa du Ling övertygade på Solvalla vid överlägsen triumf. Mr Lebo imponerade stort på Jägersro. Fraternity Party var riktigt fin på Eskilstuna vid seger.

Riktigt fina V75-tävlingar på Solvalla i lördags... Maid For Tag såg fantastiskt fin ut när hon sprintade undan i stoeliten på 12,1ak. Einar Celeber åter bra när han vann från omöjligt läge, och Crown Kemp riktigt bra i guld som han vann trots flera tryckare i ledningen. Får heller inte glömma att Superior As gjorde det riktigt bra när han fick sin välförtjänta V75-seger.

Åby körde fina lopp förra torsdagen... Adams Hall visade gryende form efter vassa sista 700, och formtoppade Hasse Molar glänser varje gång han visar upp sig. Lill Egon övertygade på Bergsåker. Staro Conch stark på Örebro och Mary Bright var kvällens behållning på Färjestad. På Umåker var Västerbo World överlägsen konkurrenterna.

Solvalla i förrgår och Vanessa du Ling återigen ruggig, kanske inte så hårt emot men hon ser grym ut. Hyggliga lopp överlag, men jag blev lite besviken på Rea Montana som jag trodde hårt på... visserligen galopp och tempotorsk och ändå tvåa, orimliga krav från mig?

Gift To Europe är en hårding, borta för skador länge och nyss comeback och i tisdags krigade han sig in i vinnarcirkeln... starkt! 4-åriga Kelly Jo visade sjuk form på Mantorp när hon hann fram trots galopp i slutsvängen. Acclaim såg fin ut i billigt gäng på Eskilstuna, nu laddas han mot Olympiatravet.

Internationellt...
Prince Gede vann styrkeprovet Prix de Paris enkelt sedan enda hotet Paris Haufor galopperat bort sig.

Missa inte...
15 minuters-dokumentären om Going Kronos på SVT på söndag.

V75 på lördag som även denna vecka håller bra klass... nu på Axevalla.

De fina unghästloppen nästa onsdag på Solvalla...

***
 

Travkrönika 10/2-2009

I lördags fick jag både Copiad- och Elitloppsfeber när jag såg Quarcio du Chenes förkrossande uppvisning på V75. Vintermeetingets dominant - Meulnes du Corta - vann även Prix de France. Lite vårkänslor i söndags när fina Rea Montana visade upp sig.

Det är mycket travpolitik nu när några banor ska få begränsat vintertävlande, beslutet att Gävle och Kalmar ska mista en del av sin nuvarande status verkar så korkat att sista ordet inte lär vara sagt.

Roligare då att prata om den ruskigt kapable snurrpellen Quarcio du Chene... såg ni uppvisningen i lördags? Fenomenalt och det närmaste Copiad någon kommit sedan Copiad själv. Jag som brukar irritera mig när hästar som Orso skriks upp vill nu se Quarcio i Elitloppet, ologiskt? Tänk på att Quarcio du Chene redan förra året bollade med Wellino Boko på Sundbyholm, samma Wellino som i Derbyt ansågs vara minst lika bra som Sahara Dynamite... samme Sahara som i högsta grad anses kunna vara en Elitloppshäst. Ja ni förstår poängen...

Veckorna som gått...
Treårige Global Lightning såg toppfin ut på Solvalla. Goop vann fem lopp på V64 och Manhattan Sassy var den i övrigt som imponerade mest. Fina tävlingar på Jägers... Hoity Toity Face åter grym liksom danske Having Said That som vann på 12,9ak.

V75-finaler på Örebro med nya snackhästen Orso i ny imponerande viktoria. Talangfulle Marshland också bra.

Fina lopp på Åby... Lovely Lodob, Cleo Nalan, Power Nap och Xanthos Crown visade alla fina takter. V64 på Solvalla och Einar Celeber imponerade i debuten för Lähdekorpi. Samma dag vann Bull Trap och Benskins på bra sätt. Holländaren I'm Sorry BI föregicks av gott rykte, och den lätt flegmatiske hingsten visade klass när han tog sig samman och vann plättlätt på Jägersro.

V75 i lördags och Quarcio du Chene har vi redan nämnt, men även Revenue J:r var bra... och duellen mellan Rocket Power och Hoity Toity Face var stor underhållning, två hästar i fantastisk form.

I V65 på Solvalla i söndags visade en riktig racer upp sig - Rea Montana. Strulade lite från innerspår och tog några galoppsteg, avvaktade sedan i tredje utvändigt innan Daniel Olsson attackerade på upploppet och med lätthet avgjorde... riktigt fin häst som blir intressant att följa.

Internationellt...
Meulnes du Corta vann Prix de France före toppspurtande Nouba du Saptel och smygkörde Opal Viking... Triton Sund chanslös från kön.

Missa inte...
V75 på Solvalla på lördag med riktigt fina lopp... finalklass rakt igenom.

***

Vinter i Dalarna...

Var upp till Dalarna för en vecka sen och åkte slalom och hälsa på familjen, jisses va snö det var där! Här på Närkeslätten var det ingenting, orättvist tyckte barnen... håller faktiskt med.

Slalom, födelsedagsfirande och djur var det vi ägnade korthelgen i Dalarna till... 

   

Nu har det snöat massor även här på plattlandet, snöskottning idag... så kul är det inte. Men visst är det vackert, och katten gillar snön skarpt.

     

***
På vägen upp till Dalarna körde dom min favoritlåt just nu på radion - Stronger than Jesus med A Camp. Nina Persson med pojkvän och så det musikaliska geniet Niklas Frisk, mannen som en gång i tiden slog igenom med Atomic Swing.

När jag ändå är inne på musik kan jag inte låta bli att hylla Laleh... gillar den tjejen skarpt och det här är riktigt bra.

***
Jag gillar Janne Josefsson och han är en bra programledare för Debatt, och han har gjort flera underbara reportage... men är det någon som vågar granska Josefssons metoder? Det är väl inte bara jag som misstänker att han ibland går över gränsen?

Misstänker att jag kan hamna på Josefssons svarta lista nu... tur att ingen läser min blogg.

***
Var på underbara Bio Roxy i Örebro härom veckan och såg den omtalade Gomorra... filmen var bra men jag har lite svårt att bedöma den. Det kan bero på att salongen var fylld med figurer som tog rökpaus en gång i halvtimmen och gjorde att koncentrationen avtog... misstänker starkt att dom inte betalat själva för att se filmen!? 

Det är väl det som talar mot Roxy att det verkar vara mycket gruppbiljetter som säljs, min arbetsplats köper också in biljetter ibland och då gäller halva priset... gillar inte subventioner på bio, knappa hundringen kan man väl begära att vuxna människor med jobb kan betala för ett par timmars underhållning!?

Tyvärr är det väl så att Bio Roxy är beroende av dessa subventioner, tragiskt att popcornfabriken SF lockar mer folk oavsett vilken dynga dom visar.

***
Apropå film så är Guds Stad (om gatubarn i Brasilien) en makalös film... ett måste om ni inte sett den, och betydligt bättre än Gomorra.

Nämnda Gomorra handlar om fattigdom och elände i Italien, jag har sett flera filmer med liknande tema från Frankrike... men när man hör om fattigdom i den "rika" världen brukar det bara vara USA som nämns i media, varför? Rapporter från Frankrike och Italien handlar bara om pittoreska byar, fantastiska monument och god mat... när man pratar om USA är det slum, nedlagda fabriker och feta människor som avhandlas.

Jan Guillou är en av alla som avskyr USA men aldrig varit där... det är lätt att avfärda Guillou också, men jag känner inte honom så jag avstår. Trodde ni ja... karln verkar ju sanslöst jobbig med sina franska uttal och det ständiga behovet att veta bäst. Kavla ner ärmarna och anslut till jorden Janne!

***

Hektisk vecka för SCB IK...

I morgon spelar byråns rinkbandyhjältar cup, tre matcher i gruppspelet och vid avancemang väntar nya matcher på onsdag. På torsdag spelas också den viktiga kvalmatchen som avgör om byrån får fortsätta i rinkbandyns finrum division 1.

Det är en oerhört hektisk vecka för byråns isprimadonnor, cupspel tisdag-torsdag och kvalmatch till division 1 på torsdag... NHL-spelarna brukar gnälla över tätt matchande, men den här veckan kan byrån få spela 8 matcher på tre dagar. Snacka om pressat schema, tur att stommen i laget är robust och grymt vältränad.

Inför morgondagens cupdrama gör lagledare Hedström en Foppa och comebackar efter en period av ideliga skadeproblem. Det enda som skiljer de två legendarerna åt är att Hedström är en måltjuv av rang. 

Men, det kanske viktigaste inför morgondagen är att Åslund planerar en slipning av skridskorna... frågan är bara vilken stor skridskoslipningskedja som kommer att få äran att ta sig an korpens slöaste skenor?

Truppen inför tisdagens matcher är kvantitativt tunn, men kvalitetsmässigt det vassaste som byrån ställt på benen sedan Estlandsresan på 90-talet (eller var det 80-talet?).

Målvakt:
Lennartsson - Örebros största målvakt genom alla tider, att han aldrig gjort en match i Vetlandas bandylag kan bara bero på olyckliga omständigheter och stor käft. 

Högerback:
Ekdahl - En sån spelbegåvning har inte, bortsett från Foppa, setts norr om Dalälven sedan Bo "Bulla" Berggrens dagar. Sensationell återkomst sedan hans katt bad honom göra comeback.

Vänsterback:
Åslund - Örebrokorpens rappaste kommentarer, och enligt lagets polis Bernström också suveräna pausfinter... osäkert vad det är, men motståndarna verkar förvirrade vid blotta åsynen av detta fartmonster.

Högerytter:
Bernström - Lagets polis som tagit flera kliv framåt sedan debutsäsongen för några år sedan. Förutom delikata framspelningar har han uppgiften att skydda lagets måltjuv Hedström.

Center:
Hedström - Playmaker, lagspelare och måltjuv... med andra ord komplett. Om han hinner vänja sig vid de nya rören innan säsongen är till ända kommer motståndarna att få det jobbigt.

Vänsterytter:
Nilsson - Oerhört jobbig att möta för motståndarna, ger inte bort en tum. Blir det, som förväntas, fula tricks som avgör cupspelet sitter byrån på en joker i denna gamäng från Lappland.


Väderrapporterna talar om halvklart och kallgrader... det är med andra ord bäddat för publikfest på Vivallas Isrink.

***

RSS 2.0