Travkrönika 27/1-2009


Meulnes du Corta motsvarade förväntningarna med råge och vann Prix d'Amerique i överlägsen och mycket imponerande stil... däremot ingen succé för svenskarna i loppet. Vem var egentligen Årets häst i Sverige?


Den mäktige Meulnes du Corta vann det i TV4 direktsända Prix d'Amerique, europas och kanske världens största travlopp där det är stort bara att få vara med. Trots denna hype kring loppet har jag alltid haft svårt att känna det rätta engagemanget, det är ingen elitloppskänsla direkt... kanske har med årstiden att göra?

En annan sak jag funderat på under min lilla travsemester är turerna kring Åke Svanstedt. Det känns inte som att vi kommer att få veta mer än det som hittills kommit fram, och det känns inte heller som så många inom travet vill ha fram sanningen.

Ned med huvudet i sanden, eller tycker man inte att det är så mycket att bråka om att hästar får lite ström i baken?

Hur det än ligger till smakar alltihop illa, mycket illa...

Vad det snackas om Årets häst-utnämningen... alla verkar sitta på sanningen och ingen håller med mig!? Vem? Sahara Dynamite så klart... kolla in statistik, meriter och pengar och det är rätt givet. Nu har jag inga större synpunkter på utnämningen den här gången, men att det inte blev Opal Viking är väl ändå inte konstigt!

Veckan (snarare två veckor) som gått...
Ja, som väl är har veckorna gått... travet i Sverige ligger i träda, det brukar så i januari och februari.

Hoity Toity Face imponerar i varje start, enorm utveckling! Nyblivne fyraåringen Sientelo har inlett karrirären synnerligen lovande.

Commander Crowe utsedd till Årets häst på den allt större travgalan.

V75 på Åby och Commander Crowe fick stryk igen, formtoppade Rocket Power spurtade ned en seg Commander... vi avvaktar med att såga honom. Marshland och Deliberate Boy bra vid sina segrar.

I V75 på Halmstad imponerade Orso... även Bull Trap såg fin ut vid seger.

Local Conch imponerade på Åby och Lilium de Casei övertygade på Gävle.

Internationellt...
Den stora begivenheten har givetvis Prix d'Amerique varit, och ingen har väl missat den imponerande vinnaren Meulnes du Corta!? Mycket bra var också femåriga stoet Qualita Bourbon från dödens, hon ser hemsk ut i aktionen men det finns onekligen ruggig styrka. Svenskarna svek... Opal Viking avhängd trots drömresa och Triton Sund galopperade i inledningen. Kommer ni ihåg Exploit Caf i Elitloppet? Det är inte riktigt samma häst för tillfället.

Fyraårige Ready Cash är kanske det mest spännande som kommit fram i Frankrike under 2000-talet... ja, om man bortser från kretsen kring Jag de Bellouet förstås. Det ryktas t.o.m. om att Ready Cash ska ställa upp i Prix de France, i så fall unikt för en fyraåring.

Missa inte...
V75-finalerna på Örebro i helgen, ta med familjen till Mariebergs köpcentrum och smit iväg till travbanan... eller varför inte ta med hela familjen till travet!?

Mitt favoritlopp på Vincennes - Prix de France - om två veckor... inte förlorar väl Bazire två storlopp på raken?

***

SCB IK förlorade måndagens drama!


I en tät och grinig match förlorade SCB måndagens rinkbandymatch med 4-5. Förlusten innebär med största sannolikhet att SCB tvingas kvala för att hålla sig kvar i rinkbandyns högsta serie... det innebär också flera matcher, vilket många av spelarna ser som en underbar utmaning.

SCB hade inlett seriespelet med en uddamålsförlust och en oavgjord match mot seriens två bästa lag... en bra inledning som säkrats med ett ramstarkt försvar och vassa kontringar. Förhoppningarna var med andra ord stora när SCB på måndagskvällen skulle ta sig an en de förmodade bottenkonkurrenterna på den undermåliga isen på Vivalla Isrink.

Lagets viktigaste kugge, målvakten Lennartsson (även kallad väggen från Vetlanda), såg oerhört självsäker ut i värmningen, och lagledningen andades tillförsikt.


"Väggen från Vetlanda" har tränat benböj hela vintern... mmm, starka lår!

Taktiksnacket flöt också bra, humöret var på topp och det fanns inga moln på himlen.


Taktiksnack... men varför kollar Bernström in bicepsen?

Matchen började och "byrån" verkade kontrollera händelserna totalt med ett tight försvarsspel, bra passningsspel och sylvassa avslut... lite dålig utdelning på chanserna, men det såg stabilt ut.
 

Lagledare Hedström kollar stolt ut över sina adepter på den blanka isen.

Första halvleken klart på poäng till SCB och lagledare Hedström (som förresten inte kunde delta efter att i förra matchen heroiskt täckt ett stenhårt skott) är nöjd och vill gambla och gå "All-In"... Ekdahl, som gjort comeback efter en tids time-out, lugnar ned Hedström med taktiska argument. Matchen har hittills varit ganska het och smockan har verkligen hängt i luften... en match som hade passat SCB:s tidigare polis - Forsgren - som handen i handske. 
 

Pigga spelare som väntar på att mosa motståndarna i andra.

Andra halvlek fortsätter med hetsiga meningsutbyten och heta närkamper. SCB dominerar matchen, men åker på olyckliga kontringar som resulterar i baklängesmål. Motståndarlaget är ruggigt effektiva och det känns orättvist. SCB fortsätter dock oförtrutet att anfalla, men det vill säg inte riktigt trots flera vassa avslut.


Thorsteinsson testar målvakten med ett rappt skott.

Vid ställningen 2-5 tar lagledare Hedström beslutet att plocka ut målvakten och SCB startar en offensiv som inte setts på "byrån" sen julfesten 2004. SCB reducerar till 3-5 och 4-5... motståndarna går på knäna och försöker med smutsiga grepp få tiden att gå.


SCB:s enorma forcering har betalat sig och motståndarlaget är skärrat.

Avslutningen var oerhört dramatisk och det här måste ha varit säsongens match på Vivalla-rinken, men motståndarna håller undan och de tappra riddarna i SCB är fysiskt och mentalt slutkörda efter den enorma holmgången.


"Väggen från Vetlanda" har rasat... fem mål har han aldrig släppt in.

En tung förlust, men att komma tillbaks har SCB:arna lärt sig efter alla omorganisationer... En viktig match återstår i serien innan kvalspelet och sen är det också cupspel, en spelform som vi tror gynnar alla pokerspelare på SCB.

Den 24 februari är det dags för säsongens höjdpunkt, Rinkbandygalan som i år hålls på O'Learys... priser kommer att delas ut, tal kommer att hållas, champagne kommer att flöda och lagledare Hedström kommer som brukligt att bjuda på en eller annan överraskning... missa inte årets händelse!!!

***

Travkrönika 11/1-2009

Julmaten ligger fortfarande som en livrem runt magen och det händer inte så väldans mycket på svenska travbanor, det franska vintermeetinget närmar sig sin höjdpunkt och som uppvärmning kördes i söndags världens största preparélopp Prix de Belgique.

Prix de Belgique... loppet ingen vill vinna, men som alla vill vara med i och jag undrar varför!? Tror det kan vara vidskeplighet som ligger bakom, man har helt enkelt fått för sig att man måste vara med och spela en undanskymd roll för att senare kunna vinna Prix d'Amerique. Det är ju inte riktigt sant, men stämmer ändå rätt bra. Det har helt enkelt blivit en självuppfyllande profetia.

Plåt-Sven har avlidit, denne fantastiske hästkarl som plockat fram så många bra travare... lysande exempel är genombrottshästen Abbey Rozz, kulltoppen Seth Bowl och förra årets superhäst Lord Capar. Det finns flera andra också och jag kommer att sakna profilen från Dalarna.

Veckan som gått..
Ludde var fullständigt omutlig på årets första V75-dag... fyra segrar körde han hem till stallet och hästarna såg grymma ut. Bäst i Luddes kvartett var Staro Borderline och i övrigt var Copper Beech och Orso de som glänste mest.

På nyårsdagen på Åby var Hasse Molar och Oceans Eleven riktigt bra.

Internationellt...
Nyblivne fyraåringen Ready Cash fortsätter att dominera årgångsloppen i Frankrike.

Missa inte...
Att avstå trav i ett par veckor... är det nån gång man ska ta semester från travet är det nu.

Om knappa två veckor är det Prix d'Amerique och helgen efter V75-finaler från Örebro, sen ramlar det på med storlopp i Frankrike och de första vårtecknen kommer när klassdjuren börjar årsdebutera i slutet av mars. Sen blir det som vanligt ett elände att få ihop familjeliv och allt stortrav, sambon tycker förresten ordet stortrav är kraftigt devalverat.

***

Sveriges fantastiska hockey-juniorer!!!


Vilka fantastiska hockeyjuniorer Sverige har, efter en makalös vändning i semin mot Slovakien är Sverige i final i år igen... och vilken underhållning!!!

Förra året led jag något enormt när Sverige förlorade i sudden mot Kanada. Det svenska laget hade då bjudit på en fantastisk hockey och förtjänade verkligen det hett åtråvärda guldet. I år är flera av fjolårets spelare med igen och bjuder åter på suverän underhållning... jag har inte sett så här rolig ishockey sedan Sovjets giganter snurrade på 80-talet.


Nu blir det final, troligen mot Kanada på deras egen hemmaplan, vilken match det kan bli... och även om det inte blir det måste jag tacka Sverige för en hejdlöst vacker ishockey. Visst kan man vara kritisk och klaga på det defensiva arbetet, men jag älskar den här tokoffensiven och frejdigheten... det är det här jag kallar sport. Det ser nästan ut som när man var liten och dom kasta in en boll eller puck på rinken, ni vet när alla ögon blev stora och bara hade ögon på gummitrissan... alla vill ha puck och ingen verkar vara rädd för att misslyckas.


Vinner Sverige mot Kanada (eller Ryssland) i finalen ska det till en oerhört vass prestation under året för att hindra dessa juniorhjältar från att ta hem Bragdguldet... åtminstone om jag finge bestämma.


Såg ni Tedenbys dragningar på offensiv blå vid förspelet till Sveriges 4-2??? Krobbe, Foppa och Kenta Nilsson, släng er i väggen... det var helt sjukt att se!!! Tedenby, Backlund, Pääjärvi, Ullström, Hedman och Karlsson (ja, hela laget för den delen) visar upp ett mod och en spelglädje som är helt sanslös. Par Marts (som han heter i Nordamerika) ska ha cred för sitt ledarskap, tror han har stor del i framgångarna!?


Att se det här laget spela ishockey är som att se The Hives live...


Och ni som avfärdar junior-VM ska veta att det är ruggigt stort i ishockeyns mecka Kanada... att slå Kanada här i junior-VM är riktigt, riktigt stort. Dessutom är dom bästa med i det här VM:et, det är inte så ofta vi får uppleva det i seniorsammanhang.


Så till alla er som följer elitserien i ishockey, Tour de Ski, världscupen i utförsåkning och skidskytte vecka efter vecka... lägg dom söndertävlade och trötta sporterna åt sidan och koncentrera er på en final som är på riktigt, det är här och nu och för dom allra flesta är det sista chansen.


Det kan också vara sista chansen att se juniorerna spela med hjärtat innan taktik, pengar och sarg ut blir deras vardag...

***


Topplista - Trav 2008


Oj vad svårrankat... Commander Crowe har sett lite seg ut och rasar på listan trots att han fortsatt vinna. Triton Sund besegrade honom och har haft en kanonsäsong. Exploit Caf grym i Elitloppet. Brioni är en oerhörd talang som gjort några ruggiga lopp. Treåringarna Maharajah, Yield Boko och Lord Capar har imponerat under olika perioder av året. Av fyraåringarna är Sahara Dynamite kulldominant, men Wellino Boko är riktigt bra och obesegrade och ännu oprövade Västerbo Paradise ser grymt intressant ut. Lie Detector har haft en kanonsäsong med stora meriter och vassa prestationer. Skully Gullys insats Elitloppssöndagen var en av årets prestationer.

Till slut avgjorde ändå Exploit Caf.s fantastiska Elitloppstriumf... och utanför listan av de 12 jag nämner ovan hamnade till slut Lord Capar (strul med storloppen i Sverige och de största segrarna i utlandet) och Skully Gully (ett enda lopp räckte inte, trots att det var ruskigt imponerande).

Tio i topp, Sverige 2008

1. Exploit Caf (h7 e. Toss Out - Vaiolet Caf e. Friendly Face) - 2  2-0-0. 3,2 mkr. *09,8ak (starter i Sverige). - Dominant i Europa och Elitloppssegern imponerade oerhört mycket... ruskig speed.

2. Sahara Dynamite (h4 e. Express Ride - Sahara Shadow e. Graduate Student) - 11  10-0-0. 3,3 mkr. *14,1m, *13,6al. - Komplett häst med härligt löphuvud. Obesegrad i Sverige och dominant i kullen.

3. Maharajah (h3 e. Viking Kronos - Chili Khan e. Giant Chill) - 12  9-2-0. 3,1 mkr. *13,6am. - Sveriges nya kelgris... fick Kihlström att gråta efter långa E3, bara det! Vann också Kriteriet och har fått travfolket att vibrera av spänning.


4. Commander Crowe (v5 e. Juliano Star - Somack e. Mack Lobell) - 14  12-2-0. 1,7 mkr. *13,3m, *12,3am. - Härlig häst som fortsätter vinna. Sett lite seg ut i säsongens slutskede, men 2009 blir spännande.


5. Triton Sund (h7. e Viking Kronos - Jade Sund e. Sugarcane Hanover) - 19  10-4-2. 4,3 mkr. 13,2l, *11.6am. - Mycket bra säsong, radat upp starka prestationer och den ende som slagit Commander Crowe i Sverige.

6. Västerbo Paradise (v4. e. Dream Vacation - Bella Victoria e. Giant Victory) - 9  9-0-0. 590000 kr. *12,4ak. - Staplar segrar och är fortfarande obesegrad... visst, han har inte mött något av värde men han ser underbar ut.

7. Yield Boko (h3. e. Viking Kronos - Ouzo Boko e. Victory Dream) - 10  9-0-1. 1,0 mkr. *13,8am. - Missade kvalet till Kriteriet, men i övrigt felfri. Imponerande triumf i Breeders Crown.

8. Wellino Boko (h4 e. Express Ride - Flordalie e. Minou du Donjon) - 10  6-2-0. 2,0 mkr. *12,9am. - Tillhört kulltoppen hela tiden och imponerande andraplats i Derbyt. Mycket fin travare med styrkan som bästa vapen.

9. Brioni (h5 e. Timberland - Armbro Edith e. Florida Pro) - 11  10-0-0. 1,3 mkr. *13,7m, *10,8ak. - Segermaskin som imponerar... prestationen på 10,8ak under Åbergsdagen var kusligt bra.

10. Lie Detector (s4 e. Varenne - Face Lifted e. Super Bowl) - 9  5-2-1. 2,7 mkr. 12,1ak, 13,9al. - Läckert sto med stora meriter och riktigt vassa prestationer. Dominant i stoloppen och trea i derbyt... hög kapacitet.


Sammanfattning - Sverige
Bland de 5-åriga och äldre har Commander Crowe visat att han duger mot dom bästa. Triton Sund, Jaded och Finders Keepers bäst i övrigt. Utlänningarna Exploit Caf och L´Amiral Mauzun stora framgångar i Sverige. Talangen Brioni under oerhörd utveckling. Going Kronos visade i Oslo och Elitloppet att han kapacitetsmässigt nog är den bästa i landet... men det är nåt som saknas i slutstriderna.   

Sahara Dynamite tog derbyt och given kulletta bland 4-åringarna. Wellino Boko, Dust All Over, Västerbo Paradise och stoet Lie Detector också bra. Adrian Chip tror jag fortfarande är bäst, men har visat det för sällan i år... Rune US har däremot imponerat och Skully Gully var grym under Elitloppshelgen.

Bland 3-åringarna är Maharajah och Lord Capar två ruskiga talanger... treårskullen intressant överlag. Yield Boko är en allvarlig utmanare till Maharajah bland de svenskfödda och Yanantin Boko var heroisk i Kriteriet. Bring Me Back (underbar typ) lovade oerhört mycket i våras och kom tillbaks lagom till jul.

Bland 2-åringarna var Zimba Boko överlägsen i Uppfödningslöpningen, och Juggle Face har imponerat med svenskt rekord på 14,1ak och även andra fina lopp. Turbo Viking visade i säsongens sluskede riktigt fina takter.

Sammanfattning - Internationellt
I Europa dominerar franskmanagerade hästar... Exploit Caf bäst, men Offshore Dream vann Prix d'Amerique för andra året i rad. Russel November från Holland är intressant runner-up. Franske L'Amiral Mauzun har flera titlar i Norden. Svenske Opal Viking har stora meriter i Italien och Frankrike.

I Nordamerika är det treåriga Deveycheatumnhowe som regerat... Devey vann Hambletonian och är meritmässigt en av de bästa genom tiderna i USA. Fartfyllda Snow White har haft lite problem men har ruskig fart i kroppen. Tvåårige Muscle Hill imponerar. Enough Talk satte världsrekord på 08,1ak.

***

Travkrönika 31/12-2008

Årets sista krönika med trav från Solvalla och Frankrike... och så funderar jag in i det sista på hur min topplista över det svenska travåret ska se ut.

Vem har egentligen varit bäst av Commander Crowe, Sahara Dynamite och Maharajah? Opal Viking är också nominerad som Årets häst, men vad gäller prestationer i Sverige är han statist. Meritmässigt rankar jag utan tvivel Sahara Dynamite först, men han har inte glänst på samma sätt som Maharajah... Commander Crowe vinner och vinner men har i stor utsträckning undvikit de bästa och på slutet har han sett lite seg ut, finns det mer att plocka ut?

När det gäller enskilda prestationer är Exploit Caf i Elitloppet vassast, Skully Gully samma tävlingsdag ruskigt bra, Maharajah i långa E3 fantastisk, Lie Detector i Stochampionatet grymt imponerande, Quarcio du Chene hade några uppvisningar under året, Triton Sund likaså, Lord Capar mäktig i några lopp och Brioni var magnifik på Hugo Åbergs-kvällen. Det finns flera... men sammantaget har året varit av medelklass.

Annars har det mest handlat om utländska spelbolag och Åke Svanstedt... I början på året började Åke ta betalt för intervjuer med journalistisk bojkott som följd och i slutet av året var det vittnen som trädde fram och påstod att Åke använt grisfösare i träning... vad som är sant återstår att se.

Hur topplistan för 2009 slutligen kom att se ut kan ni se här...

Veckan som gått...
Ruskigt mycket trav på Solvalla... V75 tisdag och lördag och V64 som vanligt idag. På tisdagen visade den finaste travaren jag sett under året - Bring Me Back - att det finns anledning att tro på ett bra 2009. Smått överlägsen efter härlig 700m-rökare. Order By Fax visade bra form i guld. I lördagens finaler visade stjärnorna Passionate Kemp och Triton Sund att formen håller i sig, men mest imponerade nog Tommy Hannés Access Tooma. I dagens V64:a var tvåårige Turbo Viking smått överlägsen från dödens... Jean Dobel (fin typ) och Black Gold gjorde också bra prestationer.

Pearsall Yankee bra på Färjestad förra måndagen.

I fredags skulle Järvsöfaks ta 184:e segern (och därmed rekord, om man räknar bort finska kallblod?), vilket han också gjorde i bländande stil. Det verkade som många inspirerades av Järvsöfaks för det var flera bra prestationer under dagen... Mr King Dingeling tog ned Global Lightning i en härlig tvåårsduell på finfina 14,2ak och Klöver Kung imponerade via 1.10 sista 700.

Internationellt...
Prix de Bourgogne blev en dubbel för Pierre Levesques Meulnes des Corta och Offshore Dream. Tillsammans med Exploit Caf får nog dessa bära favoritskapet inför de stora drabbningarna om en månad.

Commander Crowe inkasserade karriärens andra förlust på målfoto när han blev tvåa i Vincennes-debuten... godkänt får man väl ändå säga.

Opal Viking tog en ny triumf i Italien och såg fin ut, men om man får vara lite gnällig stannade han till lite på sluttampen.

Missa inte...
Travfilosofens topplista 2008...

Förberedelserna och uppsnacket inför Prix d'Amerique... våra förhopppningar sätts till Triton Sund och Opal Viking.

***

RSS 2.0