Travkrönika 27/1-2009


Meulnes du Corta motsvarade förväntningarna med råge och vann Prix d'Amerique i överlägsen och mycket imponerande stil... däremot ingen succé för svenskarna i loppet. Vem var egentligen Årets häst i Sverige?


Den mäktige Meulnes du Corta vann det i TV4 direktsända Prix d'Amerique, europas och kanske världens största travlopp där det är stort bara att få vara med. Trots denna hype kring loppet har jag alltid haft svårt att känna det rätta engagemanget, det är ingen elitloppskänsla direkt... kanske har med årstiden att göra?

En annan sak jag funderat på under min lilla travsemester är turerna kring Åke Svanstedt. Det känns inte som att vi kommer att få veta mer än det som hittills kommit fram, och det känns inte heller som så många inom travet vill ha fram sanningen.

Ned med huvudet i sanden, eller tycker man inte att det är så mycket att bråka om att hästar får lite ström i baken?

Hur det än ligger till smakar alltihop illa, mycket illa...

Vad det snackas om Årets häst-utnämningen... alla verkar sitta på sanningen och ingen håller med mig!? Vem? Sahara Dynamite så klart... kolla in statistik, meriter och pengar och det är rätt givet. Nu har jag inga större synpunkter på utnämningen den här gången, men att det inte blev Opal Viking är väl ändå inte konstigt!

Veckan (snarare två veckor) som gått...
Ja, som väl är har veckorna gått... travet i Sverige ligger i träda, det brukar så i januari och februari.

Hoity Toity Face imponerar i varje start, enorm utveckling! Nyblivne fyraåringen Sientelo har inlett karrirären synnerligen lovande.

Commander Crowe utsedd till Årets häst på den allt större travgalan.

V75 på Åby och Commander Crowe fick stryk igen, formtoppade Rocket Power spurtade ned en seg Commander... vi avvaktar med att såga honom. Marshland och Deliberate Boy bra vid sina segrar.

I V75 på Halmstad imponerade Orso... även Bull Trap såg fin ut vid seger.

Local Conch imponerade på Åby och Lilium de Casei övertygade på Gävle.

Internationellt...
Den stora begivenheten har givetvis Prix d'Amerique varit, och ingen har väl missat den imponerande vinnaren Meulnes du Corta!? Mycket bra var också femåriga stoet Qualita Bourbon från dödens, hon ser hemsk ut i aktionen men det finns onekligen ruggig styrka. Svenskarna svek... Opal Viking avhängd trots drömresa och Triton Sund galopperade i inledningen. Kommer ni ihåg Exploit Caf i Elitloppet? Det är inte riktigt samma häst för tillfället.

Fyraårige Ready Cash är kanske det mest spännande som kommit fram i Frankrike under 2000-talet... ja, om man bortser från kretsen kring Jag de Bellouet förstås. Det ryktas t.o.m. om att Ready Cash ska ställa upp i Prix de France, i så fall unikt för en fyraåring.

Missa inte...
V75-finalerna på Örebro i helgen, ta med familjen till Mariebergs köpcentrum och smit iväg till travbanan... eller varför inte ta med hela familjen till travet!?

Mitt favoritlopp på Vincennes - Prix de France - om två veckor... inte förlorar väl Bazire två storlopp på raken?

***

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0