Resutat - Elitloppshelgen 2009

Elitloppet till Torvald Palema och total dominans av dom svenska hästarna... 


Torvald Palema på Sundbyholm tidigare i år.

Torvald Palema
vann Elitloppet trots att han såg halt ut både före försök och final, och de svenska hästarna dominerade totalt. Det svänger fort inom travet, innan Elitloppet har det diskuterats varför vi inte räcker till mot de franska hästarna. Nu har väl ändå pendeln svängt ett litet tag!?

De amerikanska hästarna gjorde praktfullt fiasko och utlänningarna från övriga Europa imponerade inte direkt heller... dessutom får man väl säga att de utländska kuskarna visade sig från sin sämsta sida i Elitloppet. Örjan Kihlström är åtminstone i mina ögon världens i särklass bästa kusk, när det vankas storlopp gör han allt rätt.

Mycket folk och underbart väder, Elitloppet håller ställningarna som ett av landets absolut populäraste evenemang. Men varför ska tv4 ha med travhataren Patrik Ekwall? Vid nästa fotbollslandskamp kan väl Thåström få prata om fotboll... jag har nämligen hört Thåström på Råsunda uttrycka hur ofantligt tråkig matchen var, det kan t.o.m. ha varit senast Sverige mötte Danmark. 

Undrar förresten om Åke Svanstedt var nöjd när tv4 bad om en intervju efter segern?

***
Resultat - Söndag 31 maj

Torvald Palemas Elitloppsseger förstås dagens höjdpunkt, tvåan Jaded får heller inte glömmas för sin stronga insats från dödens. Jag måste också nämna segrarinnan i 4-åringseliten för ston - Royale de Crepon - som imponerar oerhört på mig, och förstås segraren i 4-åringseliten - Reven d'Amour - som var grymt bra.


***
Försök 1 i Elitloppet fick en flygande start då Sahara Dynamite exploderade till ledningen och öppnade grymt snabbt, sen såg han underbar ut och höll undan på 09,8ak före Triton Sund. Med till final gick också Scarlets Aino och Offshore Dream. I försök 2 galopperade både Buck I St Pat och Igor Font tidigt, Jaded fick bestämma i ledningen och vann säkert på 09,7ak före bra spurtande Torvald Palema. Med till final också Nimrod Borealis och Igor Font.

I finalen av Elitloppet vann Torvald Palema på 10,4ak efter imponerande spurt före Jaded (tapper i dödens). Sahara Dynamite tröttnade helt trots att tempot var betydligt lägre än i försöket och passiva körningar av de franska kuskarna (lallarna) gjorde att dom var chanslösa till slut. En tapperhetsmedalj även till Triton Sund som är så långt framme trots att distansen inte alls är den optimala.

I 3-åringseliten för ston vann supertalangen Moonlight Kronos enkelt, men hon uppträdde knepigt och var riktigt nära galopp i sista sväng. 3-åringseliten vanns av Main Wise As knappt före Sanawa och Antonio Duo. Tre riktigt fina hästar som kan gå långt.

I 4-åringseliten för ston visade maffiga Royale de Crepon återigen att hon är en riktig kanon... magnifik aktion och totalt överlägsen, det här kan vara en blivande Elitloppshäst. I 4-åringseliten var Reven d'Amour makalöst bra när han krossade motståndet från utvändig position på 11,0ak, en av dagens vassaste prestationer.

***
Lördag 30 maj

Underbar dag på Solvalla med friska körningar från alla håll. Inledande V75-loppet med Victory Love som segrare och heroiske Device som trea bäst för dagen. Erik Adielsson tog fyra segrar.

3-åriga finskan Lisas Big Boy vann mycket enkelt ett 3-åringslopp och visade att hon år en talang utöver det vanliga.

Tim Tetrick fick bra fart på Colombian Necktie och vann försök 1 i lilla elitloppet, försök 2 till Evidence Ås. I finalen kördes Colombian Necktie offensivt och höll sånär undan för Express Merett... finsk målfotoseger till Express Merett på 10,7ak.

På V75 inledde Victory Love på lysande 12,2am, men han fick återigen loppet kört i halsen... moralisk vinnare definitivt Device som höll heroiskt till tredjeplats efter att ha utsatts för idiottryck av chanslöse Glide Kronos. Hunter Brodde imponerade vid sin seger och har utvecklats kolossalt... Erik Adielsson tog därmed sin fjärde seger för dagen, den tredje raka på V75. Iceland gick barota runt om och klädde av motståndet helt över upploppet.

***

Nästa år... då ni!

I år var det dags för comeback, första Elitloppet på plats sedan Victory Tillys omtalade seger år 2000. Kameran preparerad och klockan ställd på halv sex... allt var förberett.

Klockan ringde som den ska, men när klockan är halv sex en söndag krävs inte så mycket innan man börjar väga för och emot. Och jag kan också säga att det krävs rätt tunga fördelar för att bryta ryggläget.

För mig som gillar travhästarna i första hand och inte har förstått poängen med att trängas finns inte många fördelar med att se Elitloppet på plats när alla intressanta lopp livesänds på tv. Det är att knäppa kort på världstravare, och möjligen närheten (tveksamt på Elitloppet) till hästarna. Det är alltså 1,5 fördelar och typ sju nackdelar (ser sämre, krångligt med mat, dyrt, trångt, lång dag när man reser 20 mil, missar förhandsnacket på tv:n (ibland dock en fördel) m.m., m.m.).

Det blev inget Elitlopp i år heller, och får jag inget besök under eftermiddagen kommer jag att vara lika glad ändå.

Som bilåkare till Solvalla känner jag mig heller inte välkommen. Skulle in på hemsidan för att se om man har kvar parkeringen bortanför stallbacken, men möts enbart av inormationen att lämna bilen hemma. Det är kanske inte så jävla lätt när man bor i skogen 18 mil från Solvalla... tycker det är lite nonchalant av Solvalla.

Nästa år kommer jag... kanske!?
Om det blir bättre väder nästa år så kanske det blir ett besök på Elitloppet då...allvarligt talat tror jag att jag kommer nästa år vilket väder det än blir, vill inte missa att fota vår nästa världsstjärna - Yield Boko - som ger Jorma Kontio hans första Elitloppsseger. Vilka kontraster, i år vilar han upp sig efter sjukdom och nästa år vinner han huvudloppet.

Om mina gissningar stämmer kommer det att krävas tunga argument för att stanna hemma nästa år... men det ordnar sig nog.

***
Ha det gött i trängseln... spela förresten franskt idag!

***

Inför Elitloppet - Söndag 31 maj

Elitloppet blir en duell mellan Buck I St Pat och Igor Font... 3- och 4-åringseliten (både öppna och stoloppen) håller riktigt hög klass. Tror dagen kommer domineras av franska hästar.

Söndagens lopp är ojämna, Elitloppet och framförallt 3- och 4-åringseliten (alla fyra loppen) sticker ut rejält med toppklass... men det är också några lopp för mycket där klassen inte riktigt är den vanliga en Elitloppsdag.

***
Lopp 1:
Förmiddagsloppet ser ut som en duell mellan Lamborghini ST och Sultan November.

Lopp 2:
Montélopp... gillar jag inte och tänker heller inte tippa. Men i ärlighetens namn var fjolårets uppvisning av Hot Tub en av helgens höjdare.

Lopp 3:
Lärlingslopp där sköna Hoity Toity Face sticker ut, vinner om hon hittat tillbaka till formen.

Lopp 4:
Elitkampen utan Järvsöfaks... som Dry Martini utan oliv. Har ingen aning vem som vinner.

Lopp 5:
Försök 1 i Elitloppet
håller klart sämre klass än försök 2. Känns ovisst, men jag har lite feeling för Offshore Dream. Kan ändå bli ett roligt lopp där Sahara Dynamite och Scarlets Aino kör om ledningen... vad gör Oiseau de Feux från spår åtta?

Lopp 6:
Försök 2 i Elitloppet
... och här blir det åka av när Buck I St Pat ska försöka svara ut Torvald Palema. Igor Font och Nimrod Borealis drar nytta av det hårda utgångstempot, men Buck I St Pat vinner.

Lopp 7:
Moonlight Kronos
är en snackhäst som imponerat, ska bli kul att se och hon förlorar knappast om ryktena stämmer. Fjolårets 2-årsdrottning Zimba Boko gör intressant årsdebut.

Lopp 8:
3-åringseliten
är alltid spännande och här kommer mitt bästa tips under hela helgen, Sanawa såg dunderfin ut i Oslo och jag kan inte se hur hon ska kunna förlora. Det snackas mycket om Main Wise As, men jag tror stenhårt på Sanawa som tillhör topparna i den franska kullen.

Lopp 9:
Ett ganska blekt lopp för att vara en sån här dag... har heller ingen känsla för vem som vinner.

Lopp 10:
Elitloppsfinalen
... och duellen står mellan Buck I St Pat (spelas till favorit efter imponerande försöksvinst) och Igor Font (bortglömd efter försiktig styrning från sitt dåliga läge i försöket). Igor Font vinner till tio gånger pengarna.

Lopp 11:
4-åringseliten för ston måste vara ett av de bästa som körts på länge. Tyvärr ströks Royal Crown, men det är ändå franska Royale de Crepon mot Svanstedts toppduo Mystical Ann och Mystic Lady US. Jag tror stenhårt på fransk vinst och mitt drag är Royale de Crepon som imponerade stort i Oslo.

Lopp 12:
4-åringseliten
är också ett riktigt bra lopp... jänkaren Holiday Credit med Tim Tetrick mot Nu Pagadi (grym senast), Marshland, Rapide du Bois och Reven d'Amour. Ska bli oerhört spännande och jag lutar även här åt fransk vinst för Rapide du Bois, känner visserligen inte till hästen men han har mött kulltoppar och körs nu av Bazire.

Lopp 13:
Avslutningsloppet på Elitloppshelgen bör gå till Indigo Broline. Två raka galopper oroar lite, men går han felfritt bör chansen vara god till vinst för den här fina talangen.

***
Har ni inte kommit ihåg det tidigare är det hög tid att ringa mamma... mors dag ni vet!?

***

V75 - Solvalla, lördag 30 maj

Elitloppshelg med fantastisk travsport och strålande väder... omgången är högkvalitativ och jag ser fram emot stor travsport. Missa inte livesändningen i tv4+ som kör igång klockan 14.00.

Starka favoriter i omgången, men samtidigt högklassiga motbud i varje lopp... V75-5 och V75-7 ser svårast ut på förhand.

***
V75-system
-----------------

1:  1, 4, 9
2: 
1, 5
3:  3, 4, 5, 9
4: 
3
5:  1, 2, 6, 7, 8, 10, 11
6: 
1
7:  2, 3, 6, 7, 8, 11, 12

------------------------------
1 176 rader x 1 x 0,50 kr = 588,00 kr


***
På dagens dubbel streckar jag rejält den här gången och tippar ett riktigt stort system.

Dagens dubbel
---------------------

1:  1, 2, 6
2:  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15

---------------------------------------------------------
42 x 5,00 kr =  210,00 kr


***
Lycka till önskar
@ travfilosofen

***


Inför Elitloppshelgen - Lördag 30 maj

Hög klass på loppen hela dagen... och som vanligt kommer det att köras friskt från många håll. Jag har inget superdrag under dagen, men några vinstgivande tips hoppas jag ändå kunna bidra med.

Säkraste vinnaren är Sahara C Four i V75-4 (om han körs barfota som senast) och roligaste draget är Clear Sign i V75-6 (borglömd nu efter tveksam insats senast). Spännande blir det också att se duellen mellan Device och Victory Love i V75-1 och även mellan Manhattan Sassy och Chimall TT i V75-2. I Stoeliten är jag spänd på Tinita Love och Lie Detector.

***
Lopp 1:
Tidigt på fm körs första loppet och är Wind Velocity fräsch (galoppen senast oroar) förlorar hon inte, ruskig kapacitet i den här damen.

Lopp 2:
Riktigt fint 3-åringslopp med två utländska gäster som imponerat - Marco di Jesolo och Lisas Big Boy. Vad jag förstått ska Lisas Big Boy vara en kanon.

Lopp 3 och 4:
Försöken till Sweden Cup är svårtippade... jag står över.

Lopp 5 (V75-1):
Ska bli spännande att se om Victory Love är så bra som senaste insatsen visade, jag tror inte riktigt det men visst kan han vinna. Det saknas verkligen inte motstånd och jag tror mest på Device som såg ljuvlig ut senast, spets och slut?

Lopp 6 (V75-2):
Chimall TT har imponerat och blir svårslagen, men det pratas en hel del om Manhattan Sassy... kan bli en grym duell, jag vacklar men lutar nog ändå åt Chimall TT.

Lopp 7 (V75-3):
Stoeliten är ett lopp som brukar tända publiken med frisk körning från alla håll. I år saknas kanske den rätta kryddan, men jag lutar mer och mer åt Tinita Love som senast var med i Oslo Grand Prix och aldrig riktigt fick chansen. Lie Detector är i grunden ruggigt bra, men läget kunde vara bättre.

Lopp 8 (V75-4):
Sahara C Four
var lysande senast med barfotabalans och vinner om han är lika bra nu, men körs han barfota den här gången? Rea Montana är på gång igen och kan vara en rolig rysare.

Lopp 9:
Finalen i Sweden Cup...

Lopp 10 (V75-5):
Mycket svårt lopp med flera formtoppade hästar... i nuläget är Wood Laday och Ridgehead Cahore lite underskattade på V75-strecken. Men det är svårtippat.

Lopp 11 (V75-6):
Bob Hope imponerade senast och tar troligen ledningen och vinner. Men Cash Winning Vita har imponerat och Clear Sign kanske går barfota den här gången. Jag gillar Bob Hope men är inte alldeles övertygad om vinst, känner mer och mer för Clear Sign som glöms bort lite nu.

Lopp 12 (V75-7):
Harper Hanovers är alltid upphaussat, personligen tycker jag långloppen kan vara lite tradiga. I år är klassen på loppet inte den bästa och många svårbedömda hästar som aldrig mötts gör det svårtippat. Hur bra är Real de Rabut? Glöm inte Laughing Stock  som bara är streckad på 9%.

Lopp 13:
Sista loppet är lite som sista dansen, inget har lyckats på hela kvällen och nu är det sista chansen att få nåt med sig hem. Kan inte påstå att jag har någon given vinnare, men Lacoste BI har jag sett förut och imponerats lite smått av... kanske kan hon vinna till sju gånger pengarna?

***
Lycka till !

***  

Travkrönika 29/5-2009

Dagen innan Elitloppshelgen börjar på riktigt fick jag se det som kommer att bli kullens kung bland 4-åringarna... nej, det var inte Maharajah utan Yield Boko. Sällan eller aldrig har jag sett en häst vinna så enkelt och sett så fin ut.

Intrycket jag fick av Yield Boko påminde om vilken upplevelse det är att se en riktigt fin travhäst i aktion... nu väntar Elitloppshelgen och när helgen summeras på söndag kväll kommer säkerligen intrycken att vara många.

Förutom Elitloppet är det främst 3- och 4-åringseliten som lockar mig... glöm inte att hålla koll på de franska hästarna i just dessa lopp.

***
Svenskt trav måndag 18/5 - fredag 29/5...

Adrian Chips
årsdebut på Bollnäs imponerade, synd att bågen inte spänts högre i säsongens inledningsskede. 3-årige amerikaimporten Big Cheese var också en trevlig bekantskap.

Andaloux profiterade på högt tempo och spurtade till vinst på snabba 11,2ak i samma lopp som Citation helt ved ner sig i. 4-åriga Spring Erom lunkade hem segern i Derby trial.

V75 på Solvalla i lördags och allt fokus på vem som skulle ta Elitloppsplatsen via seger i guldfinalen... Standpoint vann rättvist men tackade nej, liten besvikelse men ändå ingen katastrof. I övrigt var det en fröjd att se Sahara C Four barfota dansa runt banan i skön stil, och i dagens dubbel-loppen imponerade både Immenso November och Bob Hope. Utanför V75 gjorde tydligen 3-årige Copy Tooma ett ruggigt lopp, 14,3am efter ett allt annat än enkelt lopp.

I söndags på Årjäng gjorde Jos Cortina en stark insats när han trots galopp vann på 12,1ak och Hepburn Broline såg smällfin ut vid sin mycket bekväma seger.

4-åriga Quassia Lascaux lägger enormt mycket mark under sig och ser ut att kunna gå riktigt långt... och på tal om talanger så årsdebuterade 4-årige Yield Boko idag fredag på Hagmyren och såg fullständigt makalös ut, visserligen inget motstånd men som han såg ut kan jag inte se vem i kullen som är bättre. Fina tävlingar även i övrigt och Robert Berghs 3-årige Sinou Madrik var ingen bluff, lufsade undan på ett tilltalande sätt.

Glen Kronos har alltid lovat mycket men sällan fått till det efter 3-årssäsongen... men nu tände det till ordentligt när han utklassningsvann på fenomenala 11,8am.

***
Internationellt...
3-åriga stoet Salsa Beji hade uppvisning på Vincennes.

Lucky Jim tog 11:e raka i Amerika... 09,9ak på tusenmetersbana är starka papper.

***
Missa inte...
Elitloppshelgens alla underbara lopp... live på tv4+ på lördag och tv4 på söndag för er som inte orkar trängas med folk.

***

Elitloppshelgen 2009

Elitloppshelgen bjuder som vanligt på fantastisk travsport... men det är också dags att få tyst på tramset om att Elitloppet är det bästa som körts, det är rent struntprat och Thomas Nilsson borde be om ursäkt. Årets upplaga är väldigt öppen och det beror på att det saknas riktigt stora profiler.

Elitloppet 2009 innehåller en häst fran Amerika som kan vara ett utropstecken, men i övrigt finns inga profiler i närheten av Mack Lobell, Copiad, Pine Chip, Peace Corps, Sea Cove, Moni Maker, Coktail Jet, Victory Tilly, Varenne, Gidde Palema m.fl... och då har jag bara räknat upp några sedan 1990 som vida överglänser årets förhandsfavoriter.

Herr Nilsson får skärpa till sig... liksom svenska folket som röstade fram 1988 som det 6:e bästa Elitloppet. Det finns bara ett Elitlopp i modern tid som kan konkurrera med 1988 och det är givetvis 1994. Undrar hur många som röstat på Järvsöfaks om det varit möjligt???

Däremot är det sant att årets upplaga har bra täckning, den enda som saknas är Europas kung Meaulnes du Corta. Solvalla har gjort ett bra jobb för sanningen är den att det inte finns några profiler i Europa och inte heller någon svensk häst som sticker ut.

Men var inte seedningen dålig... andra heatet är i mina ögon betydligt vassare än det första.

***
Startlistorna får det dock att vattnas i munnen och här kommer några smakprov på vad som väntar nästa helg.

***
Lördag 30 maj

Lopp 2: Lisas Big Boy mot Marco di Jesolo i ett 3-åringslopp.
Lopp 3: Försök i Sweden Cup (lilla elitloppet) med bl.a. Amour Ami.
Lopp 4: Andra försöket med Intillimani mot Express Merett.
Lopp 5: Bronsfinal med Device mot Victory Love och Immenso November.
Lopp 6: Chimall TT i klass 1-finalen.
Lopp 7: Stoeliten som alltid brukar bli en fartfest, Tinita Love mot Lie Detector.
Lopp 8: Sahara C Four i klass 3-finalen.
Lopp 9: Finalen i lilla elitloppet.
Lopp 11: Silverfinal med Bob Hope mot Cash Winning Vita.
Lopp 12: Harper Hanovers med bl.a. Real de Rabut.

***
Söndag 31 maj

Lopp 5: Elitloppsförsök 1 med Russel November och Oiseau de Feux från dåliga lägen
Lopp 6: Elitloppsförsök 2 med Buck I St Pat mot Igor Font och Nimrod de Borealis.
Lopp 7: Moonlight Kronos mot många bra ston i 3-åringseliten för just ston.
Lopp 8: 3-åringseliten med Sanawa i huvudrollen.
Lopp 10: Elitloppsfinalen
Lopp 11: Fransk duell i 4-åringseliten för ston mellan Royal Crown och Royale de Crepon.
Lopp 12: 4-åringseliten med Holiday Credit mot Nu Pagadi och Rapide du Bois.

***
Som helhet tycker jag lördag håller bättre klass, men förstås vassare toppar på söndag.

***
Glöm inte att det är mors dag på söndag!

***

Travkrönika 20/5-2009

Tänk om Ludde kör 10,8ak med Citation på torsdag… från dödens, med allt kvar och racerbalansen sparad? Finns det plats i Elitloppet då? Svanstedt händer det alltid saker kring...


Nu har Svanstedt pratat bredvid munnen ordentligt, kan bero på att han inte vill ha kontakt med journalister (betallinjen ni vet) och därför får svårt att formulera sig när han väl tvingas prata… otränad helt enkelt. Open stretch-hatarna skyller givetvis på open stretch, man kan inte ge fördelar till andra annars… allt ont kommer från open stretch, eller hur var det?


Gjorde inte Sahara Dynamite ett grymt tappert lopp i lördags? Han fick blåköra för ledningen och sen kom det nytt tryck omgående innan han slutligen blev överfallen av Dig For Dollars (som är riktigt bra när han får dom här loppen)… given i Elitloppet.

Solvalla såsade bort Quarcio du Chene… klart Goopen blev sur när ingen inbjudan kom.


***
Övrigt, fredag-söndag...


Robert Bergh luftade två fina hästar - Amour Ami och Real de Rabut - i fredags, båda imponerade.

Dig For Dollars och Sahara Dynamite hade en härlig duell i lördags där den förstnämnde fick den bättre resan och kunde avgöra, Sahara grymt tapper i ledningen.

***
Internationellt…


Enough Talks form verkar bli sämre och sämre ju närmare Elitloppet kommer… Buck I St Pat verkar det som väl tvärtom med. Tionde raka tog förresten årets dominant Lucky Jim, synd att han inte kommer till Solvalla..


Det ryktas om att amerikanske Holiday Credit kommer till Solvallas fyraåringselit... mycket spännande.


***

Missa inte...

Citation i comeback på Jägersro på torsdag.


Guldfinalen på lördag som också är uttagning till Elitloppet… hoppas Dig For Dollars eller Standpoint vinner.

Startlistorna till Elitloppshelgen som kommer på söndag nån gång… hela veckan blir sedan ett enda långt frossande i spekulationer.

 

***


Travkrönika 16/5-2009

Nu börjar Stenby få ont om Elitloppsbiljetter... hoppas för hans skull att Nimrod Borealis inte sviker. Varför prioriteras inte våra grannländer?

Commander Crowe, Nimrod Borealis och Offshore Dream klara för Elitloppet... med tanke på att en biljett går till segraren av guldfinalen veckan innan finns nu bara två plaser kvar. Inget utrymme för övriga Norden, vilket jag tycker är synd även om det inte finns någon riktig stjärna. Två platser... Jaded, Sahara Dynamite, Standpoint och kanske Year In Review får kämpa om dessa. Det kan blåsa kring Stenby om både Sahara och Year In Review svarar för topplopp och inte får plats. Sportchefen har skötts sig bra fram till den här veckan då han lite väl frikostigt bjudit in creti och pleti. Allt är inte guld som kommer från Frankrike.

Men det finns inga riktiga profiler att tillgå så vi får som vanligt haka upp oss på vilka som får de sista utfyllnadsplatserna... Igor Font vinner förresten Elitloppet , nu vet ni det.

***
Resultat måndag-torsdag...
Commander Crowe gick med lättare balans och visade startsnabbhet och såg rappare ut än vanligt på Halmstad, men helhetsintrycket var trots segern inte så imponerande... men det är kul att han är klar för Elitloppet.

I tisdags på Jägers imponerade Luddes Moonlight Kronos (lillasyster till Going) och Sultan November.

I onsdags på Solvalla var Sundons Gift chanslös från kön trots nytt rekord... segern till Global Glide från dödens, en riktigt bra insats men Svanstedt tror att Torvald Palema är 40 m bättre. Kvällens höjdare var utan tvivel 4-årige Nu Pagadi som krossade allt från dödens och såg himmelskt bra ut på 12,6am, en vansinnigt imponerande insats.

Torsdagens Åby-trav med pokallopp och V75 bjöd på härlig sport. Drottning Silvias Pokal lite överraskande till lovande Mystic Lady US. Svanstedt dominerade totalt under kvällen och Åkes Victory Love pulvriserade Västerbo Paradise på grymma 12,0am, gynnad av tempot men ändå kusligt bra... Västerbo Paradise blev rejält avklädd. Svanstedt körde även Vodoo Hornline och Cash Winning Vita till imponerande segrar, tre kusksegrar och fyra tränarsegrar inom V75. Dagens huvudlopp Kungapokalen vanns av gedigne Knockout Rose efter en vass avslutning, kul för Stig-Erik med en storloppsseger. Lite struligt lopp efter lite incidenter sista halvvarvet men en värdig vinnare.

***
Missa inte...
Sahara Dynamites Elitloppstest på Dannero på lördag, själv ska jag på 60-årskalas... men det finns som tur är eftersändning. Se förresten upp för Year In Review i samma lopp som Sahara.

Adrian Chips årsdebut på Bollnäs på måndag.

***
Sammanfattning av året så här långt...

Topplista - prestationer på svensk mark

1. Triton Sund (h8) - Vann Olympiatravet på fenomenala 11,1am.

2. Oiseau de Feux (h7) - Heroisk tvåa i Olympiatravet... kan vinna Elitloppet.

3. Vanessa du Ling (s4) - Sex raka innan galoppen på Åby... landets bästa 4-årssto?

4. Torvald Palema (h8) - Toppfin inledning i år, 3:e-platsen i Olympiatravet möjligen sämre.

5. Harpers Joker (h5) - Vansinnigt imponerande avslutning på Solvalla mot bra motstånd.

6. Standpoint (h5) - Amerikaimport som glänst i enkla gäng, intressant att följa.

7. Quarcio du Chene (v5) - Vann på V75 efter tung resa på 11,4ak i vintras, ruskig fart.

8. Nu Pagadi (h4) - Vacker travare som var sagolikt imponerande på Solvalla på 12,6am.

9. Device (h5) - V75-segern på Rättvik imponerade, här finns potential.

10. Victory Love (h5) - Tokform, 12,0am på V75 (14 maj) var grymt bra.

Internationellt...

Europa: Meaulnes du Corta har dominerat vintermeetinget totalt och vunnit rubbet han ställt upp i. I övrigt var 5-åriga Qualita Bourbon bra i Prix d'Amerique och 4-årige Ready Cash en av de mest intressanta hästarna som kommit fram i Frankrike på senare år. Italienske Igor Font stjärna redan som 4-åring och har utvecklats till en av Europas bästa i år. Russel November vass i Oslo Grand Prix.
Nordamerika: Lucky Jim obesegrad i nio starter... men till Elitloppet verkar Enough Talk, Buck I St Pat och Arch Madness vara de mest eftertraktade.

***

Travkrönika 12/5-2009

Russel November visade upp sig från sin bästa sida i Oslo och Elitloppet engagerar... just nu handlar det mesta om att visa upp sig och få en plats i Elitloppet, åtminstone för svenska ekipage. Hultman skriker högst... på torsdag vinner han Kungapokalen med Marshland.

Oslo Grand Prix är en av Nordens absolut största lopp och lite synd är det att nästan allt handlar om Elitloppet, Bjerkes stora travdag lever bra på egna ben och är inget kval till Elitloppet. Vi fick förutom den superspeedige Russel November se kanonprestationer av fransyskorna Sanawa (3 år) och Royale de Crepon (4 år), samt inte minst den ruskigt kapable Quarcio du Chene som enkelt spurtade ned Harpers Joker över upploppet.

På svenska banor är det däremot rena Elitloppskval... i fredags årsdebuterade Sahara Dynamite på Bergsåker, smidig som en katt dansade han fram mot billigt motstånd. I lördags hasade sig Jaded till seger och imponerade inte ett dugg, däremot spurtade Standpoint bra i samma lopp. Men när nu Scarlets Aino är inbjuden vore det ändå konstigt om inte både Jaded och Standpoint åtminstone blir inbjudna.

Övrigt på tävlingsovalen...
I fredags på Bergsåker var det, förutom Sahara Dynamite, även fina hästar som Quassia Lascaux och Brutus Sund i vinnarcirkeln. Två 4-åringar med strålande framtidsutsikter.

I V75 på Rättvik fick vi se en mäktig Device bolla med konkurrenterna på topptiden 13,2am, riktigt fin typ som kan gå långt. Även Carmanere förtjänar överbetyg för sin seger... huvudämnet för dagen var dock Jaded, men Hultmans indiandans och vansinnesskrik i studion saknade bäring för insatsen vi fick se.

Internationellt...
Oslo Grand Prix blev en tempofattig historia, men likväl spurtade Russel November ifrån allt till slut... egentligen en makalös prestation. Visst kan man hävda att alla andra underpresterade, men jag har sett Russel leverera fantomspurter tidigare så jag väljer att hylla honom istället. Harpers Joker (som var tokbra senast) fick husera i ledningen men saknade motvapen när Quarcio du Chene (för dagen lugn i ryggar) accelererade över upploppet... var det inte en Elitloppshäst vi såg där!? Kolossalt imponerande var det att se klasskillnaden när Frankrikes toppston Sanawa och Royale de Crepon bollade med årskamraterna i sina respektive lopp... fram i dödens och sedan lekstuga.

Missa inte...
Sundons Gift
som i morgon onsdag gör spännande Sverigedebut på Solvalla... troligen helt chanslös, men likväl spännande. En annan intressant start gör skadedrabbade supertalangen Vector du Ling.

Kunga- och Drottningpokalen och extra V75 på torsdag, live i tv4 sport... Vanessa du Ling, Annicka och Lily Kronos gör upp i Drottningpokalen. I Kungapokalen har jag stor känsla för Marshland som drar nytta av högt tempo. Missa heller inte Västerbo Paradise som kommer att laddas rejält för en Elitloppsplats.

Två av mina favoriter, Sahara Dynamite och Dig For Dollars, som även de kämpar om en Elitloppsplats i lördagens gulddivision.

***

Travkrönika 9/5-2009

Elitloppsbiljetter står på spel de närmaste dagarna i Rättvik, Oslo och Halmstad... och på onsdag startar Sundons Gift på Solvalla. Är Jägersros 3-åringar klassen bättre än Solvallas?

Jaded, Standpoint, Commander Crowe, Lie Detector, Offshore Dream, Finders Keepers och kanske Russel November jagar Elitloppsbiljetter närmsta dagarna... 2-3 riktigt imponerande insatser som får Elitloppsstämningen att höjas vore ytterst välbehövligt.

Startfältet i Elitloppet brukar dock lösa sig automatiskt när det väl är dags, jag är mer orolig för de 3- och 4-åriga ramloppen som har devalverats de senaste åren i takt med att allt fler unghästlopp poppat upp. Att starta under Elitloppshelgen är inte längre självklart för alla, det är förståeligt men synd.

***
Resultat måndag 4 maj-onsdag 6 maj...


Brionis brorsa Cumberland vann säkert på Mantorp och har onekligen utstrålning som räcker och blir över. Robin K vann på bra sätt på Halmstad. i tisdags på Axevalla gjorde Year In Review det riktigt bra när han ganska lätt slog Keep On Flying och Arras. Samma tävlingsdag imponerade Onyx Knick.

Jägersros tisdagstrav bjöd på imponerande kvallopp av "gamlingen" Citation (numera hos Ludde) och en grym insats av Luddes 3-åring Majestic Kronos... både tider och intryck tyder på att Jägersros (läs Luddes) 3-åringar är betydligt längre komna än de vi sett på Solvalla under våren. Är det så?

Alvena Pele fick revansch på Turbo Viking och Jörgen Westholm verkar ha en talang i River de Liton, men Solvallas onsdagstävlingar var annars tämligen bleka.

***
Missa inte...


Att på dagens dubbel idag kryssa Hilda CD och Lost Without You om ni vill ha odds på dubbeln, andra dubbelloppet står mellan Joel Cortina och Bob Hope.

V65 på Bjerke i morgon med bl.a. Oslo Grand Prix. V65:an innehåller flera fina lopp: Lie Detector i V65-2 bör nu leverera, men oprövade Sharapova är jag oerhört spänd på. Oslo Grand Prix är V65-3 och jag trodde Igor Font var klar men kretsen kring hästen är oerhört negativa över spåret och verkar ha gett upp, Russel November? I V65-4 kommer intressanta 3-åriga fransyskan Sanawa ut och bör vinna, och franskt bör det bli även i V65-5 genom 4-åriga Royale de Crepon. I V65-6 får vi se hyperintressanta Harpers Joker mot yrvädret Quarcio du Chene.

Halmstad på måndag där Commander Crowe går ut i ett rent Elitloppstest... intressant. Glöm heller inte att spana in Fredrik Perssons 3-åring Viola Silas som jagar 4:e raka.

***

En ursäkt till alla lantisar...

Det har blivit uppror i mitt liv efter min blogg om livet på landet. Folk har hört av sig från hela landet (hela Sverige alltså) och undrat hur det står till, vantrivs jag verkligen så mycket med att bo på landet???

Självklart trivs jag på landet, annars skulle jag väl inte bo här!? Jag försökte, på ett humoristiskt sätt, krossa illusionen om hur fantastiskt mysigt det är på landet och överdrifter är ju så vansinnigt kul. Men nu känner jag istället att jag måste ut med en försoningsblogg... hela poängen med min förra blogg går därmed om intet och det kommer att sluta med att jag istället spär på illusionen om myset på landet.

Så kan det gå... men i sanningens namn är det här blogginlägget bara en anledning att få visa lite bilder från en av alla naturpromenader i vårt vackra landskap.

Kolla in vilken fräck liten gynnare som ogenerat sitter och mumsar på våran matta... för er som inte besitter mina enorma fågelkunskaper kan sambon meddela att det är en blåmes, själv trodde jag det var en talgoxe. För två år sedan hade jag gissat på en sädesärla.


Ja, ni ser vad jobbigt trädgårdsarbetet är... dubbelarbete utan lön som jag nämnt tidigare. Sambon jobbar och jag håller koll på alla vilda djur som finns i vår närhet.


Vet inte hur grannen avlar fram sina djur, men det här måste vara världens längsta lamm!?


Nyklippta får...


Inte fullt lika nyklippt...


Vackra blommor, det har ni inte på Willysparkeringen i stan.


Det här gillar jag... industri möter landet.


Nu är vi verkligen på landet.


En riktig kaja (skata hade jag gissat på) som lever på naturlig dynga... till skillnad från stadsfåglarna som lever på dåliga hamburgare från McDonalds. Kolla vilken lyster den har i pälsen... heter det päls?


Ingen travhäst, men ändå.


Dom är vackra... tillsammans med katterna de högst stående varelserna.


Vet inte var den här hamnar i rankingen, men är vare sig hög eller stående.


Ja, så här gemytligt kan det vara på landet... men jag måste avsluta med det mest negativa alla kategorier på landet. Det är en varelse jag inte nämnt tidigare, men här kryper den lille otäcka fästingen runt bland hårtussar från katterna...Det positiva är att man längtar till november då fästingarna försvinner... vintern är i sanning ett andningshål för oss på landet. Då slipper man fästingar, trädgårdsarbete, grillkvällar och alla flygande kryp som förpestar tillvaron. Det är då man kan koncentrera sig på bloggande och lådvin.

Skojar igen... lådvin är arbetarklassens väg in i fördärvet, själv föredrar jag sommarkvällar med en iskall Corona och en fet limeskiva nedstoppad i halsen på flaskan.

***

Musikkarantänen är över...

Den här bloggen blir bara mer och mer oemotståndlig... nu även med skivrecensioner, håll tillgodo!


Jag har av någon outgrundlig anledning befunnit mig i en sorts musikkarantän och inte orkat lyssna eller ta del av nya skivor som i alla tider varit en stor del av mitt liv... men nu har jag köpt ny stereo och beställt skivor för nästan 1 000 spänn från CDON.

Väldigt intressant tänker ni med ironin hängande ur öronen, men det är just precis vad det är. Med det torftiga musikliv ni säkert lever med nedladdningar från usla sajter och YouTube-klipp som alla lyssnar på kan musiktipsen jag kommer med förändra era liv... men då krävs det att ni lägger ifrån er mobilen och verkligen koncentrerar er.


Det är framförallt fyra skivor som värmt mitt musiköra lite extra.


***

Lykke Li - "Youth novels"

Med en pappa från Dag Vag och en mamma från Tant Strul kan det väl inte misslyckas!? Det gör det inte, några låtar är oerhört charmiga.


"I think I'm a little bit, little bit, a little bit in love with you

but only if you´re a little bit, little bit, little bit in love with me"


Jenny Wilson - "Love and youth"

Som medlem i First Floor Power var det kanske ingen överraskning att hon skulle vara bra, men det här är ändå över förväntan och hela skivan är fylld av godis... det här är första skivan och jag är redan på väg att köpa den senaste.


Fever Ray - "Fever Ray"

Karin Dreijer har medverkat i The Knife och ger ni den här skivan lite tid kommer ni att få valuta för pengarna. "Keep the streets empty for me" är en av pärlorna.


Florence Valentin - "Spring Ricco"

Vid första lyssningen var jag riktigt besviken på den här omtalade gruppen... men efter några lyssningar till är jag helt omvänd. Visst, texterna är ibland lite för mycket men det är lättsmält pop som verkligen svänger.


***

Och nu tänker ni: "jag vill ha mer tips av detta smakgeni"... och då har ni sån tur att det finns en ultimat topplista för utländsk och svensk musik som är glödhet och full med pärlor från 80-talet (och faktiskt även 70-talet och alla andra tal).

***
Gradvall är ett annat smakgeni med intressanta artiklar... läs bara det här.

***


Travkrönika 5/5-2009

Fint väder och bra trav... vädret och förutsättningarna har varit fantastiska i april. Men just nu regnar det och av någon outgrundlig anledning har jag en känsla av att årets Elitloppshelg blir blöt.

Vilken festförstörare tänker ni, nja jag brukar vara optimist när det gäller vädret. Det brukar sällan regna under Elitloppshelgen, men i år känns det som att det blir så... det är bara en feeling jag har.

Apropå Elitloppet så blir det mer och mer utvattnat... Buck I St Pat och och Igor Font är i skrivande stund mina favoriter, och inga svenska kort som lyser direkt. Mattias Stenby har skött korten förträffligt hittills, men jag hoppas våra nordiska grannländer får med hästar... jag ser hellre Korvet Klintholm i Elitloppet än en trött svensk utfyllnad. Vi har ju Sundons Gift med, och det är viktigt att även våra nordiska grannar blir representerade.

Hänt i veckan...
Unghäststjärnan Prince de Charme överraskade när han i tisdags vann på Jägers från dödens på starka 11,3ak. Fina prestationer även av Mr Lebo och Manhattan Sassy. 3-åriga löftet Joystick Ribb hade uppvisning på Färjestad. Likaledes 3-åriga My Love di Quattro är nästa snackhäst hos Salmela och imponerade mot äldre hästar på Skellefteå.

I onsdags på Solvalla skulle Elitloppsbiljetter delas ut, men som så ofta blidde det intet av det. Beanie MM spöade Dig For Dollars och det var inte drömscenariot. I avslutande 5-åringsloppet imponerade tyvärr "fel" häst då Harpers Joker gick ett virvlande upplopp och såg fantastisk ut... men tränaren säger tydligen nej till Elitloppet, mycket trist. Standpoint i samma lopp var ändå bra medans uppsnackade Snazzy Hot Rod såg oerhört tung och tråkig ut.

I torsdags var det kval till Åbys pokallopp och fin sport blev det som väntat... i kvalen till Kungapokalen överraskade USA-födda Yewish Boko med imponerande seger från dödens, i de andra kvalen vann spetshästarna Lavec Kronos och Reven d'Amour. Maharajah såg inte bra ut (precis som i Kriteriet) och tyvärr tror jag han får svårt i år. I stokvalen var Annicka tillbaka med imponerande triumf och Vanessa du Ling lekte i överpacat lopp, men glöm inte Lily Kronos som höll riktigt bra och blir bortglömd i finalen. 3-årige Global Limousine imponerade när han vann på fina 14,8am.

V75 på Örebro under perfekta förhållanden och flera bra prestationer... Chimall TT är en ruskigt bra häst som nu blåste runt motståndet från spår 12 och vann på topptid, Scarlets Aino satte banrekord på 11,3ak och börjar närma sig formen och Adielsson har fått fin fart på Hunter Brodde som vann på imponerande sätt. Men vete tusan om inte Iceland var dagens häst i alla fall, stekhet i ledningen och ändå joggade han bara undan... han har inlett säsongen lysande.

Lugdunum debuterade i söndags i Lähdekorpis regi och vann enkelt, men han såg tunnare ut... spännande fortsättning även om jag tror ägarna gjort ett misstag som flyttat hästen.

Internationellt...
Dominanten i franska 4-åringskullen - Ready Cash - står över storlopp på grund av avelsarbete... känns som att Frankrike håller på att bli som USA där avel går före tävlande, tråkigt i så fall. I hans frånvaro vann Rolling d'Heripre det stora 4-åringsloppet på Vincennes.

Lotterian kördes i Italien och jag tror inte Mattias Stenby gnuggade händerna direkt... Island Effe skrällvann före Ghibellino och Oiseau de Feux. Opal Viking tapper från dödens. Segertiden billiga 12,9ak.

Buck I St Pat fortsätter imponera i USA och även Lucky Jim glänste vid 8:e raka årssegern.

Missa inte...
Dalarnas pärla - Rättvik - som kör V75 på lördag. Jaded ska väl nu äntligen fixa Elitloppsbiljetten?

Oslo Grand Prix på söndag... vill gärna åka dit, men det blir väl tv:n som vanligt? Huvudloppet kanske inte det vassaste, men Igor Font får jobba mot Triton Sund, Offshore Dream och intressante Russel November. 

***
Sammanfattning av året så här långt...

Topplista - prestationer på svensk mark

1. Triton Sund (h8) - Vann Olympiatravet på fenomenala 11,1am.

2. Oiseau de Feux (h7) - Heroisk tvåa i Olympiatravet... kan vinna Elitloppet.

3. Vanessa du Ling (s4) - Imponerar, sex raka... landets bästa 4-årssto?

4. Torvald Palema (h8) - Toppfin inledning i år, 3:e-platsen i Olympiatravet möjligen sämre.

5. Harpers Joker (h5) - Vansinnigt imponerande avslutning på Solvalla mot bra motstånd. 

6. Standpoint (h5) - Amerikaimport som glänst i enkla gäng, intressant att följa.

7. Finders Keepers (h8) - Ojämn, grym på Romme när han dansade undan på 11,0ak.

8. Dig For Dollars (h6) - Klasshäst på uppgång, grym insats på Sundbyholm bakom Torvald.

9. Quarcio du Chene (v5) - Vann på V75 efter tung resa på 11,4ak i vintras, ruskig fart.

10. Strong Boy DE (v6) - Komplett häst på väg in i eliten, inte sämre i ny regi.


Internationellt...

Europa: Meaulnes du Corta har dominerat vintermeetinget totalt och vunnit rubbet han ställt upp i. I övrigt var 5-åriga Qualita Bourbon bra i Prix d'Amerique och 4-årige Ready Cash en av de mest intressanta hästarna som kommit fram i Frankrike på senare år. Italienske Igor Font stjärna redan som 4-åring och har utvecklats till en av Europas bästa i år.

Nordamerika: Lucky Jim obesegrad i åtta starter... men till Elitloppet verkar Enough Talk, Buck I St Pat och Arch Madness vara de mest eftertraktade.

***

Livet på landet...


Ni som bor i hyreslägenhet, jag säger bara lyllo... ni kan gärna drömma om hus på landet, men stanna kvar och njut så länge ni kan i den underhållsfria hyreslägenheten.


En av dom största myterna är den om det mysiga livet på landet... det är ett extrakneg utan lön. Det är alltid nåt som ska fixas på huset eller med nån av bilarna, man måste ju ha två bilar eftersom det inte finns fungerande kommunikationer. Bil har jag alltid haft så det går väl hyfsat, men allt man ska veta om huset... det är ju inte klokt!


Vi var tvungna att skaffa takbrygga till sotaren (men mugghållare för drinken kan han glömma) eftersom stegen som går från huvudstegen till skorstenen inte duger. Det är väl bara att ringa och beställa tänker ni... jo hejsan, utan byggnadsutbildning och kunskap om hur husen varit byggda sedan förra sekelskiftet är det hopplöst. Åkte ut till K-Rauta och först frågade dom vilket tak det är, enkel match tänkte jag (det är ju pannor). Det räckte inte långt med den kunskapen... det finns tydligen olika typer av pannor. Tvåkupiga, enkupiga, betong och tegel... som om det inte var nog finns tydligen två typer av tegelpannor också!!!


Det var lika året före när vi, på egen hand, byggde en altan. Ni skulle sett minerna på sågen när vi skulle handla grejer... märks ju direkt att man är amatör, bara att hämta 5-meters virke med en S80 utan drag fick såggubbarna att fundera.


När blev normen att familjer ska bo i hus? Vem är ansvarig för att alla husägare ska ha ett avlönat arbete och ett oavlönat? Den 40 timmars långa arbetsveckan följs av en helg då allt praktiskt arbete med hus och bilar ska fixas, och det tar ju aldrig slut! Husarbetet är en livslång process som bara kan brytas genom försäljning eller rivning.


Som husägare på landet ska man också odla i princip allt man ska äta. Det blir en massa rabatter och land som ska fyllas med blommor och grönsaker... och det hinner man ju inte med eftersom det tar sån förbannad tid att pendla till och från jobbet. 

Så varför bor man då på landet? Givetvis för att slippa träffa folk... ingen vill hälsa på eftersom man måste ha chaufför, man slipper själv hälsa på eftersom man måste ha chaufför och det finns ingen bättre ursäkt (inga bussar vet du, måste hem till djuren) när man inte vill vara social.


Dom som påstår sig bo i hus på landet för barnens skull ljuger... barnen skulle må bra mycket bättre om vi bodde i lägenhet och var hemma och var trevliga istället för att jobba oss griniga för att ha råd med två bilar och platt-tv. Och är det nån som har hört talas om barn som vill ha fina rabatter med blommor och nyklippta gräsmattor... ungarna skulle ha bra mycket roligare om vi hällde ur en skopa jord på gräsmattan så det blev en gigantisk hög som dom kan ligga och brottas i.


Ett annat problem är generationen före oss som ställer krav (inte uttalat kanske, men man ser väl blickarna) på att vi ska sköta allt som dom gjorde. Lätt för dom att säga, dom lallade runt utan sysselsättning och hade inget bättre för sig... den ene lagade mat och den andra tog hem kulorna, tänk om man hade den markservicen när man kom hem från jobbet! Nu ska båda jobba heltid och sen förväntas sköta en gård på fritiden. Ekvationen går inte ihop och dessutom är inte kontorsråttor byggda för den typen av arbete... nej, vi vill sitta vid datorn, dricka rödvin och titta på Zlatan på tv.


Det var lättare att handskas med barn förr också, det fanns ingen plats inomhus så barnen skickades ut där dom fick underhålla sig själva... nu finns det alldeles för mycket plats inomhus och pedagogiska instruktioner som gör att vi vuxna hela tiden blir störda. Inte fan fråga vi vuxna om hjälp när jag var liten, vi gjorde allt för att dom vuxna inte skulle veta vad vi gjorde... nu får man nästan tvinga ungarna att gå utanför föräldrarnas synfält.


Och sport... när jag var liten gjorde vi allt möjligt med bollar och puckar, nu finns det väl inte en unge som spelar nåt utan att det står en vuxen och blåser i en visselpipa. Inomhus, det ska va inomhus också... inte tusan vill barn sporta utomhus när det är molnigt och under 25 grader varmt, och är det sol och varmt flämtar dom och skriker efter en pool. Det är viktigt att det är pool, för dagens barn vill inte bada i lortiga sjöar som är belägna utanför tomtgränsen.


Så kom inte och påstå att det inte var bättre förr!?


***


RSS 2.0