Travkrönika 5/5-2009

Fint väder och bra trav... vädret och förutsättningarna har varit fantastiska i april. Men just nu regnar det och av någon outgrundlig anledning har jag en känsla av att årets Elitloppshelg blir blöt.

Vilken festförstörare tänker ni, nja jag brukar vara optimist när det gäller vädret. Det brukar sällan regna under Elitloppshelgen, men i år känns det som att det blir så... det är bara en feeling jag har.

Apropå Elitloppet så blir det mer och mer utvattnat... Buck I St Pat och och Igor Font är i skrivande stund mina favoriter, och inga svenska kort som lyser direkt. Mattias Stenby har skött korten förträffligt hittills, men jag hoppas våra nordiska grannländer får med hästar... jag ser hellre Korvet Klintholm i Elitloppet än en trött svensk utfyllnad. Vi har ju Sundons Gift med, och det är viktigt att även våra nordiska grannar blir representerade.

Hänt i veckan...
Unghäststjärnan Prince de Charme överraskade när han i tisdags vann på Jägers från dödens på starka 11,3ak. Fina prestationer även av Mr Lebo och Manhattan Sassy. 3-åriga löftet Joystick Ribb hade uppvisning på Färjestad. Likaledes 3-åriga My Love di Quattro är nästa snackhäst hos Salmela och imponerade mot äldre hästar på Skellefteå.

I onsdags på Solvalla skulle Elitloppsbiljetter delas ut, men som så ofta blidde det intet av det. Beanie MM spöade Dig For Dollars och det var inte drömscenariot. I avslutande 5-åringsloppet imponerade tyvärr "fel" häst då Harpers Joker gick ett virvlande upplopp och såg fantastisk ut... men tränaren säger tydligen nej till Elitloppet, mycket trist. Standpoint i samma lopp var ändå bra medans uppsnackade Snazzy Hot Rod såg oerhört tung och tråkig ut.

I torsdags var det kval till Åbys pokallopp och fin sport blev det som väntat... i kvalen till Kungapokalen överraskade USA-födda Yewish Boko med imponerande seger från dödens, i de andra kvalen vann spetshästarna Lavec Kronos och Reven d'Amour. Maharajah såg inte bra ut (precis som i Kriteriet) och tyvärr tror jag han får svårt i år. I stokvalen var Annicka tillbaka med imponerande triumf och Vanessa du Ling lekte i överpacat lopp, men glöm inte Lily Kronos som höll riktigt bra och blir bortglömd i finalen. 3-årige Global Limousine imponerade när han vann på fina 14,8am.

V75 på Örebro under perfekta förhållanden och flera bra prestationer... Chimall TT är en ruskigt bra häst som nu blåste runt motståndet från spår 12 och vann på topptid, Scarlets Aino satte banrekord på 11,3ak och börjar närma sig formen och Adielsson har fått fin fart på Hunter Brodde som vann på imponerande sätt. Men vete tusan om inte Iceland var dagens häst i alla fall, stekhet i ledningen och ändå joggade han bara undan... han har inlett säsongen lysande.

Lugdunum debuterade i söndags i Lähdekorpis regi och vann enkelt, men han såg tunnare ut... spännande fortsättning även om jag tror ägarna gjort ett misstag som flyttat hästen.

Internationellt...
Dominanten i franska 4-åringskullen - Ready Cash - står över storlopp på grund av avelsarbete... känns som att Frankrike håller på att bli som USA där avel går före tävlande, tråkigt i så fall. I hans frånvaro vann Rolling d'Heripre det stora 4-åringsloppet på Vincennes.

Lotterian kördes i Italien och jag tror inte Mattias Stenby gnuggade händerna direkt... Island Effe skrällvann före Ghibellino och Oiseau de Feux. Opal Viking tapper från dödens. Segertiden billiga 12,9ak.

Buck I St Pat fortsätter imponera i USA och även Lucky Jim glänste vid 8:e raka årssegern.

Missa inte...
Dalarnas pärla - Rättvik - som kör V75 på lördag. Jaded ska väl nu äntligen fixa Elitloppsbiljetten?

Oslo Grand Prix på söndag... vill gärna åka dit, men det blir väl tv:n som vanligt? Huvudloppet kanske inte det vassaste, men Igor Font får jobba mot Triton Sund, Offshore Dream och intressante Russel November. 

***
Sammanfattning av året så här långt...

Topplista - prestationer på svensk mark

1. Triton Sund (h8) - Vann Olympiatravet på fenomenala 11,1am.

2. Oiseau de Feux (h7) - Heroisk tvåa i Olympiatravet... kan vinna Elitloppet.

3. Vanessa du Ling (s4) - Imponerar, sex raka... landets bästa 4-årssto?

4. Torvald Palema (h8) - Toppfin inledning i år, 3:e-platsen i Olympiatravet möjligen sämre.

5. Harpers Joker (h5) - Vansinnigt imponerande avslutning på Solvalla mot bra motstånd. 

6. Standpoint (h5) - Amerikaimport som glänst i enkla gäng, intressant att följa.

7. Finders Keepers (h8) - Ojämn, grym på Romme när han dansade undan på 11,0ak.

8. Dig For Dollars (h6) - Klasshäst på uppgång, grym insats på Sundbyholm bakom Torvald.

9. Quarcio du Chene (v5) - Vann på V75 efter tung resa på 11,4ak i vintras, ruskig fart.

10. Strong Boy DE (v6) - Komplett häst på väg in i eliten, inte sämre i ny regi.


Internationellt...

Europa: Meaulnes du Corta har dominerat vintermeetinget totalt och vunnit rubbet han ställt upp i. I övrigt var 5-åriga Qualita Bourbon bra i Prix d'Amerique och 4-årige Ready Cash en av de mest intressanta hästarna som kommit fram i Frankrike på senare år. Italienske Igor Font stjärna redan som 4-åring och har utvecklats till en av Europas bästa i år.

Nordamerika: Lucky Jim obesegrad i åtta starter... men till Elitloppet verkar Enough Talk, Buck I St Pat och Arch Madness vara de mest eftertraktade.

***

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0