Valfrihet - en illusion?

Det finns en stark tro på valfrihet just nu, men är det verkligen valfrihet att "tvingas" välja?

Är man intresserad och insatt i ett ämne/område vill man självklart välja mer fritt, helt enkelt själv söka upp det man gillar... men när man inte har kunskap, tid eller lust är det en helt annan femma.

Pensionsvalet för några år sedan är ett bra exempel där mängder av människor "lurades" att göra ett val dom inte hade kunskap (och tid) att göra. Välja el, telefon, mat och mängder av andra saker för att optimera livet kan kanske vara bra för dom som vill, men nog var det skönt på den tiden man inte behövde välja... man kunde lägga tid och kraft på andra roligare saker.

Igår på tv satt Göran Hägglund och pratade om att politiker borde ta ett steg tillbaka och i dagens NA (Örebros lokala tidning) skrev Joakim Johansson en krönika om att sammanfattningar av musik var så ointressant och att det som förekommer i mp3-världen är så mycket intressantare... att söka själv är så mycket bättre är budskapet.

Göran Hägglund - Liberal?
I Debatt på Svt igår (kolla in programmet här) fick Göran Hägglund försvara sitt påhopp på kultureliten i landet, han tycker tydligen att politiker (och andra?) ska ta ett steg tillbaka och låta människor bestämma mera själva.

Göran Hägglund har en poäng i att det finns en kulturelit som sätter sig på människor som gillar Melodifestivalen, dokusåpor och annat som majoriteten människor verkar gilla... jag tillhör nog själv delvis dom som gärna gör ner den typen av underhållning. Det finns även en elit av politisk korrekthet som inte respekterar åsikter som avviker mot det som föresätts gälla i en demokrati... det är åsikter som alla i riksdagen utåt företräder, men bakom kulisserna råder andra åsikter. Janne Josefsson har avslöjat massor av hyckleri i samhället, och det finns definitivt mer.

Men Göran Hägglund glömmer vilket parti han leder, det är för guds skull (hehe) KD... partiet som mer än nåt annat (tillsammans med Sverigedemokraterna) vill förbjuda och kämpa mot förändring. KD är emot aborter, homosexuella äktenskap, alkohol, rökning m.m. Kristdemokraterna är moralisterna nummer 1 i samhället och det minst liberala partiet i landet... hur tänker Göran Hägglund när han lanserar sig som valfrihetens fanbärare?

Göran Hägglund vill förbjuda människor att umgås med vem dom vill, men han vill tillåta människor att byta kanal på tv:n... det är oerhört frikostigt av dig Göran. 

Tror Kulturchefen på Expressen hade en poäng i att Hägglund satt upp ett finger i luften för att känna hur vindarna blåser... Hägglund känner doften av homofobi, jämställdhetsskepsis och allmän ovilja mot att skattemedel går till märkliga konstprojekt.

Göran Hägglund... om du menar allvar med att ta ett steg tillbaka, byt parti!

***
NA:s musikelitism...
Joakim Johansson i NA (läs krönikan här) och mängder av andra, som är oerhört insatta i musikutbudet, gillar inte P3 och andra som sammanfattar musik i listor... det är en sorts musikelit som växt fram och trampar på dom som tycker det är oerhört bekvämt att få musik sammanfattad av "experter" som ägnar sin tid åt att lyssna på musik.

I alla tider har vi "vanliga" fått tips av "nördar" som lett till bra tips på musik, filmer, tv och böcker... jag älskar att hitta någon som har min smak som kan tipsa om saker jag skulle missat utan deras tips.

Internet har växt enormt, och för dom som har ett specialintresse går det att få tag i nästan allt på nätet. Det är skitbra, men det är också viktigt att det finns hemsidor, radio, tidningar och tv som serverar ett urval till oss som inte kan (eller vill) ägna oss åt timmar framför datorn.

I dagens samhälle finns en enorm rädsla att missa något, mobilen ständigt på, alltid uppkopplad på msn och Facebook och ett ständigt sökande på nätet för att inte missa något... det finns ett uttryck: "Man ser inte skogen för alla träd" som vissa borde ta till sig.

Vill man leva i illusionen att inte missa något får man väl göra det, men vi som vill leva annorlunda kan väl få ha den möjligheten kvar!?

Joakim Johansson borde ägna tiden åt att tipsa om allt bra, som vi tydligen missar, istället för att hoppa på en företeelse han inte förstår. 

***
Jag måste nämna en annan oerhört märklig grej, nedladdning av filmer... hycklarna försvarar illegal nedladdning med att vissa filmer inte går att hitta på annat sätt, som om nu den typen av filmer är så stor andel av filmerna som laddas ner?

Sambon hade fått en film (två filer) av en bekant som vi skulle titta på, först krävdes nedladdning av ett konverteringsprogram och sen skulle filerna konverteras... det tog 45-50 minuter att konvertera. Filmen i fråga kostar 39:- att hyra med en enkel knapptryckning via bredbands-tv... varför i herrnas namn ägnar man så mycket tid till att ladda ned en film som kan hyras för en struntsumma???

För mig är det helt obegripligt, men jag antar att det är ett intresse... för det är väl inte snålhet eller att man kan se filmen två dagar före dom stackarna som inte laddar ned filmen?

Vi hann förstås inte se filmen, kanske ikväll?

***
Det finns mycket som är bra med dagens utbud, men det finns exempel på motsatsen. T.ex. digital-tv som är onödigt krångligt, känsligt för störningar och som i vissa delar av landet inte ens fungerar.

Det finns en gräns i livet (jag är delvis där) då man inte längre orkar med förändring, man är nöjd med det man har och i valet mellan tre fjärrkontroller och 31 kanaler som fungerar ibland och 1 fjärrkontroll och fyra kanaler som alltid fungerar faktiskt väljer det senare... för dagens ungdomar kan det verka märkligt och helst skulle dom väl vilja gräva en grop till oss, men vi finns och kommer att fortsätta röra oss framåt med handbromsen i.

Och då är jag ung jämfört med föräldrarna... nu vill dom ha dator, dom har ingen aning om hur mycket det kommer att strula. Virusprogram och annat som ska uppdateras, dator som hänger sig och bredbandsuppkoppling som fallerar... jag kan fixa alla inköp, men resten får brorsan ta hand om.

***
Apropå tv... sambons mamma är kattvakt hos sambons bror som bor i närheten, jag hjälpte henne att få igång tv:n igår kväll... det låg tre fjärrkontroller på bordet. Tio minuter senare ringde hon igen, bilden försvann när hon skulle öka volymen. Hon hade givetvis tryckt fel och det är lätt att håna äldre, men jag minns första gången jag skulle starta en tv när det låg tre kontroller (tv, box, dvd) på bordet... det var helt omöjligt och då är jag hyfsat teknisk.

***
Det är nog inte helt fel att vara medveten om att teknikutvecklingen skapar klyftor i samhället... visst fanns det en annan gemenskap på den tiden alla tittade på samma tv-program och lyssnade på samma radio-program?

***
Jag är 45 år och har upplevt så mycket förändring... färg-tv, cd, dvd, internet, reklam-tv och reklam-radio, mobiler och inte minst Fuglesangs rymdfärd.

Det får snart vara nog, jag närmar mig gränsen... det enda jag vill ha i ny teknik är en sladdlös dammsugare med samma prestanda som dagens vanliga dammsugare. Men inga krångliga menyer eller möjlighet till uppkoppling på internet, en knapp (on/off) räcker bra.

***

Kommentarer
Postat av: Janne H

Instämmer! Fatta vilken tid folk idag lägger ner på att få alla sina prylar att fungera. Undrar hur mycket tid jag suttit i telefon till olika supportmänniskor. Och då är även jag hyfsat duktigt på IT t ex. Äldre människor måste ha ett helsicke.

/JH

2009-09-28 @ 10:08:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0