The Drums - Let's Go Surfing


Johnossi - What's The Point


Peace And Love

Spelschemat klart för Peace And Love 2010, vilket startfält... kolla in här bara!

***

Mexico överraskar på alla plan

Bröllop och tråkiga fotbollsmatcher... gäsp, nu fokuserar jag på mitt öl-VM istället. Systembolagets öl från länderna som är med i fotbolls-VM är väl värda att testa, och jag vore inte jag om jag inte ville guida er i öl-djungeln.

Hittills ser listan ut så här, Mexico klart hetast på den här iskalla listan:

Flagga Corona Extra - Mexico har visat härligt spel, och ölen är ljuvlig en varm sommardag.
Flagga Liberty Ale - USA:s spel haltar lite, men ölen med det vackra namnet imponerar.
Flagga Bitburger - Tyskarna har inlett ojämnt, ölen är dock stabil och smakrik.
Flagga Carlsberg Hof - Danskarna har lite att bevisa, Hoffen däremot inget att bevisa.
Flagga Newcastle - England har svikit rejält, deras Ale betydligt piggare.
Flagga Kronenbourg - Frankrike urusla, ölen med det tyskklingande namnet däremot bra.
Flagga San Miguel - Praktmiss i premiären för Spanien, ölen full av nostalgiska charterminnen.

Det fattas tre öl till en tio i topp-lista, ingen högoddsare om bl.a. Holland dyker upp innan midsommar då listan ska vara klar.

***

Spelschemat till Peace And Love har förresten kommit, det är det enda inbokade under semestern så långt... men när sambon tagit det lugnt några dagar blir det nog till att måla om väggarna som hon börjat klättra på. 


Beatles och Carlsberg

Imorgon kommer inte ölen att stå på kylning, men jag är ledig från jobbet och tänker bänka mig framför tv:n iförd min danska tröja senast 13.30... Danmark-Holland är ett derby hetare än chili. Som ni alla känner till gillar jag Danmark, fyra träningsläger i Naestved på 80- och 90-talet har bidragit till kärleken. Trots att jag inte förstår ett ord danska känner jag mig ibland mer hemma i den danska kulturen än den svenska.

När det gäller Holland är jag lite mer kluven. Det platta tulpanlandet fyllt av skridskoåkare spelar en fotboll som ända sedan VM 1974 fascinerat mig, det är många holländare jag håller högt på en topplista äver bästa spelare genom tiderna, bl.a. Cruiff och Van Basten. Men det är också nåt som stör mig med den holländska uppsynen... det finns hos vissa spelare en överlägsenhet som retar gallfeber på mig. Holländska landslaget her genom historiien haft svårt att dra åt samma håll på grund av olika fraktioner inom laget, jag tror uppsynen retar även de egna!?

Nog om det, ni kanske funderar över rubriken på det här inlägget? Det finns en koppling, den som först svarar rätt (i kommentarer) kommer att få ett omnämnande på bloggen. Om det lämpar sig geografiskt kommer jag dessutom att bjuda på en Hof i samband med en VM-match.

Höll på att glömma huvudsyftet med hela inlägget... dagens öl. För att återgå till rubriken och hyllningen av det danska tänkte jag dagen till ära ge er en klassiker, en öl jag alltid återvänder till, själva urmodern i min ölsläkt. 

Flagga  Carlsberg Hof  (nr 1335)
   
Land Danmark
   
Distrikt Danmark
   
Alkoholhalt 4,2 %
   
Färg Gul färg.
   
Doft Brödig doft med inslag av malt och citrus.
   
Smak Brödig smak med inslag av malt, citrus och örter.
   
Användning Serveras vid 8-10°C till husmanskost, eller som sällskapsdryck.

***
"4.2 procent kärlek är bättre än ingen kärlek alls"

Toppmatcher och Liberty Ale

Idag är det två toppmatcher i VM... kl. 16 är det en duell mellan Maradona och Lagerbäck, kan väl bara sluta på ett sätt? Ska i alla fall bli intressant att se hur stjärnspäckade Argentina fungerar.

Än mer intressant kan det engelskspråkiga derbyt mellan England-USA bli, kl. 20.30 kör den matchen igång. Känner på mig att den kan bli riktigt kul... om nu inte Capello vaggat in England i italiensk gå-fotboll?

Dagens öl är från USA och har ett namn som är fyllt av amerikansk historia, riktigt god är den också. En bitter öl full med smakupplevelser, men som mamma alltid sagt: "Ät ordentligt innan ni dricker!"

***

Flagga  Liberty Ale  (nr 1593)
   
Land USA
   
Distrikt USA
   
Alkoholhalt 5,9 %
   
Färg Något oklar, mörk, gyllengul färg.
   
Doft Nyanserad, tydligt maltig, humlearomatisk doft, inslag av torkad frukt och engelsk apelsinmarmelad.
   
Smak Smakrik, humlearomatisk, balanserad öl, inslag av torkad frukt och malt.
   
Användning Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.
 
***

VM-surret och Corona

Efter premiärmatchen i fotbolls-VM har jag tinnitus... vem ligger bakom den här förbannade vuvuzelan? Kolla in det här klippet så får ni svaret, av atteraljerna (han har på kroppen) att döma en mycket förvirrad man.

Men nu när jag förstått att det är en "tradition" i Sydafrika kan jag tycka att det är kul, i alla fall bättre än "vi är svenska fans allihopa".

Öl och fotboll hör ihop, sen kan vi tycka vad vi vill om det... dagens öl från Systembolaget är en klassiker och hämtas förstås från ett av länderna i premiärmatchen:

***
Flagga  Corona Extra  (nr 1598)
   
Land Mexiko
 
Distrikt Mexiko
   
Alkoholhalt 4,6 %
   
Färg Ljusgul färg.
   
Doft Diskret, lätt brödig doft med ton av citrus.
   
Smak Lätt smak med liten beska, ton av majs och citrus.
   
Användning Serveras vid 8-10°C till stark mat, exempelvis tacos.

***
En varm sommardag med en limeklyfta nedtryckt i halsen (på flaskan) är det här en smått religiös upplevelse.

***

Snart smäller det...

Jag är i min själ ambivalent, för någon vecka sen dissa jag sport totalt… men nu är det fotbolls-VM och andra tider. Sommar och fotbolls-VM är vart fjärde år, sommaren är visserligen varje år, på papperet i alla fall, i praktiken sammanfaller sommaren och fotbolls-VM vart fjärde år. Så nu tänkte jag tillåta mig att gå ner i den sportsliga dekadensen, kulturen får vänta tills VM är slut.

Danmark är mitt lag, skönt att Sverige inte är med så man slipper välja… det är nåt visst med danskarnas otvungna förhållande till öl och fotboll, glömmer aldrig sommaren 1986 när danskarna charmade en hel fotbollsvärld. Den där bakåtpassningen som förstörde allt har jag glömt, minns hellre Jespers slowmotion-straff.

Såg på sporten idag när Maradona raglade runt på Argentinas träning med en pipa (visselpipa) i munnen. Han är visserligen den störste fotbollsspelaren i modern tid, men nog är det stor humor att han är förbundskapten.

Stor humor är det också när man nämner Messi i samma andetag som Maradona, tyvärr skämtar man inte... vad hände förresten med Alexander Östlund?


Det var bättre förr

"Du undrar varför du bara träffar karlar/kvinnor som är idioter? Kanske beror på att du själv är en idiot?"

Tänk om vi valde bil på samma sätt som vi väljer partner... "jag vill ha en gul, jaså motorn är dålig, det ordnar sig nog, är det rost, men innerst inne är den nog bra. Huvudsaken den är gul och tycker om mig." Det skulle stå människor efter hela E18 och undra va fan som hände!?

Relationer påverkar oftast hela ens liv och flera andra liv också, och det krävs inte ens utbildning, märkligt. Däremot måste man ha utbildning för att spela golf??? Undrar va KD tycker om det? Dom ville ju ha valfrihet tyckte jag partiledaren sa förra året, fast det gällde inte relationer... där vill man ju absolut inte att människorna själva ska få bestämma, tror det gällde tv-program. En viktig fråga för KD.

Tv var förresten bättre förr, då slapp man välja, stod man bara ut med testbilden till programmen började var det ett himmelrike. Alla samlades kring samma program och ingen jävla reklam. Jag hade definitivt varit mindre allmänbildad om jag inte tvingats se alla nyhetsprogram.

Var förresten inte det mesta bättre förr? Då valde föräldrarna partner utifrån stamtavla och rikedom, lite som när man parar hästar inom travet... kanske inte alls så dumt. Tror färgen var av marginell betydelse då, inte alls lika ytligt som nu.

RSS 2.0