Travkrönika 31/8-2008


Jag är ledsen att min efterlängtade travkrönika försenats, men jag har varit i Uppsala i jobb... fin stad men utan den kulturella spetsen i form av en travbana.
***
Staro Allentown var förresten lika klar som jag skrev i min senaste krönika... dessutom såg han riktigt fin ut när segrade på 13,7am i V64-6.
***
V75 på Mantorp var ingen höjdare... Arras vann ett billigt guldlopp och Korvet Klintholms seger på 11,8ak i silver var dagens bästa prestation.
***
Kent Knutsson plockar fram stjärna på stjärna... på Åby imponerade tidigare talangen Time de Luxe och nye treåringen Zippe Chip.
***
Finlandsfödda treårsstoet Target Hoss debuterade för Nurmos med en imponerande seger på 13,7ak.

Derbykval

Som väntat trista derbykval på Jägersro, men det viktigaste är att favoriterna höll så vi får se de bästa i derbyt... jag blir inte förvånad om Lie Detector vinner, men det vankas motstånd i Sahara Dynamite, Wellino Boko, Evidence Ås, Dust All Over och min luring Qato Quattro som var riktigt bra tvåa från dödens.

***
Maharajah visade upp sig på Solvalla och var lika fin som tidigare.
***
Bring Me Luck US tog 10:e raka på Åby... tiden fina 14,1am.

Sundsvall Open Trot
Bergsåker har kört sin stora travhelg och jag måste säga att den här helgen växer i styrka... Sundsvall Open Trot var på förhand sådär, men blev ett oerhört tight lopp där Jaded toköppnade första varvet och fick ge sig på linjen mot Triton Sund. Tiden mycket fina 11,6am på vinnande Triton, men det var Jaded som var loppets moraliske vinnare och stora behållning.

Ramloppen också bra... härlig duell mellan BBS Bigtrade och Teaser Elegance där den förstnämnde till slut sprintade ifrån på mersmakande sätt. Dude Kemp var överlägsen i silver, läckra Larome växlade ned stokollegerna och Järvsöfaks vann SM för kallblod. Utanför V75 kördes ett topprace för fyraåringar där Year In Review plockade ned Rune US på kanontiden 10,8ak.

Missa inte...
Svenskt travderby nästa helg, det är det finaste loppet för svenskfödda hästar och hela helgen på Jägersro andas trav och historia... kan redan nu meddela att V75:an dagen innan derbyt håller hög klass, bl.a. kommer Brioni ut... bara det!
***

Hyckleri och livslögner


Satt och tittade på nyhetsmorgon i tv4 där det diskuterades en provocerande artikel som två kända kulturpersonligheter (kvinnor) tydligen skrivit.... det har skrivits om försoningsknull, otrohet mm. Jämlikhetsdebatten har blivit hätsk av artikeln.

Samtidigt på en kanal som heter Access (osäker stavning) satt Sveriges elit i tyckande om kultur och mode och diskuterade vad som gäller just nu.

Själv sitter jag väldigt ofta och funderar över varför det inte verkar finnas någon samstämmighet mellan det som diskuteras i det offentliga rummet och det som "vanligt" folk ute i stugorna diskuterar och tycker... umgås jag med väldigt udda personer? Eller är det så illa att det finns vissa saker som det inte är någon idé att ta upp offentligt eftersom det är så politiskt inkorrekt att tycka på ett visst sätt att man helt enkelt är tyst för att inte bli betraktad som en idiot?

***
Det enda jag vet är att det finns ett oändligt mörker av hyckleri i samhället... titta bara på Janne Josefssons valstugereportage där politiker säger en sak när kameran är på och en annan när dom tror den är av.

Titta på företagsledare och andra makthavare som talar om vikten av återhållsamhet i löneförhandlingarna samtidigt som de själva tar ut hutlösa löner och bonusar.

Titta på de "små" människorna som stjäl småsaker från jobbet och gör falska avdrag på deklarationen och fuskar med stämpelklockan på jobbet och sjukskriver sig på eftermiddagen för att slippa karensdagen, samtidigt som de uttrycker förakt över dem som stjäl dyrare saker. Är inte det samma sak, eller finns det en viss summa som måste överstigas för att det ska vara oförsvarbart? 100, 1 000, 10 000... var går gränsen i så fall???

Titta på relationer där det fejkas orgasmer och bedras till höger och vänster.

Titta på den s.k. jämlikheten mellan könen när det i verkligheten fortfarande är kvinnorna som styr i hemmet och männen som styr i samhället. Ingen vill egentligen lämna i från sig sin makt, men i det offentliga rummet låter det annorlunda.

Titta på kvinnor som vill ha jämställdhet men ändå anser att det viktigaste som finns är att raka benen och måla sig i ansiktet.

Titta på män som talar om det tuffa i att vara mjuk, men som fortfarande jämför organen i smyg i duschrummen och bara visar känslor när det går åt helvete vid pokerbordet.

Titta på arbetsplatserna där det finns en åsikt på möten och i fikarummen, men ofta en helt annan åsikt i korridorerna och bakom de stängda dörrarna... det talas utåt om acceptans för varandras olikheter men i verkligheten hatar vi allt som är annorlunda.

***
När det finns så stor skillnad mellan vad som diskuteras öppet och det man ser (och hör) bakom kulisserna är det inte konstigt att det finns politikerförakt och stor skepsis i samhället mot all makt? Det är heller inte konstigt att politiker misstror människor och misstänkliggör bl.a. sjukskrivningarna? Inte heller är det konstigt att människor har svårt att lita på varandra och fortfarande inte förstår sig på varandra?

Vi lär barnen att ärlighet varar längst... men hur många menar egentligen det och hur många lever själva upp till det uttrycket?

***


Usain Bolt... !!!

Usain Bolt är bland det häftigaste som skådats i friidrottshistorien... lekfullhet, löpsteg och reggae i en härlig blandning... Phelps får ursäkta men kungen i OS är från Jamaica.

Berömde Johan Wissman nyligen, men nu tar jag tillbaks det mesta. Visst, det är starkt att gå till final men nu är det andra gången han underpresterar i en final... och vad är det för vits att gå till final om man ändå inte orkar prestera där? Höj ribban Johan!

Jörgen Persson hyllas för semifinalen... och det är självfallet starkt, men det är ju inte direkt unga kineser han slagit på vägen fram!? Samsonov och Primorac har ju precis som Jörgen varit med ofantligt länge.

Igår var det ishockey på tv4 sport...

Jörgen Persson största svensk-överraskningen i OS, Henke Larsson lagkapten i landslaget och det mest intressanta inför hockeysäsongen är om (och var) Foppa och Sudden ska fortsätta spela ishockey... var tog dom under 30 vägen? Jag kan berätta... dom spelar korpfotboll mot gamlingar som jag själv... det är sant, dom spelar korpfotboll. Inte konstigt att gamlingarna fortsätter när konkurrenterna spelar korp på dåliga planer och sitter hemma och jagar partner på Facebook istället för att träna.

Kan inte reglerna i brottningen och det är mycket möjligt Ara och Pelle Svensson har rätt... men blir det inte patetiskt när man kastar ur sig anklagelser till höger och vänster efter en förlust? Hade varit mer rakryggat om dom tagit den här debatten efter en seger... nu känns dom tyvärr bara som dåliga förlorare.

Kan vara Lagerbäcks fel att ungdomarna har gett upp...

19.30 i motvind... !!! (Nej, det är inte rapport... men väldigt aktuellt.)

Överlevnadstips...

OS lider mot sitt slut och flexsaldot är totalhavererat... som grädde på moset är semesterdagarna i princip slut och arbetsdagen förlängs med 40 minuter den 1 september. I princip det enda som får mig att gå upp på morgonen är det obligatoriska morgonkaffet.

Nej då, skojar lite... flexen, semestern och allt det där stämmer... men det är faktiskt en hel del sommar kvar, och dessutom är hösten en underbar tid med ljuvliga färger, frisk luft och skogen full med kantareller. Det blir mörkare och mörkare och perfekt med en tänd brasa, ett bastubad, filmkvällar eller varför inte en god bok.

Tänkte tipsa om några självklarheter som borde ingå i läroplanen:

- Leif GW Persson är en härlig profil som skriver underbara böcker... läs dom alla!
- Smoke är en liten filmpärla som ni bör se... den har några år på nacken men är lika underbar för det.
- Tom Alandh har gjort några magiska dokumentärer för SVT... kan vara svåra att få tag i, men det är värt besväret.
- Janne Josefssons programserie som går just nu på SVT... några av programmen är riktigt bra, kolla på SVT Play.

Apropå kultur så har den engelska fotbollen dragit igång på allvar... åker ni till England ska ni gå på fotboll, oavsett fotbollsintresset är det en upplevelse... skit i Buckingham Palace och besök en fotbollsarena istället.

Aimee Mann kommer till Sverige i början på november... missa inte det!


OS och veteranlandslag...

Det har inte varit nåt kul OS för Sverige, men vi har ju Lars Lagerbäck... nu lanserar han 3-5-2, men tror ni Sebastian Larsson får plats trots att Ljungberg slutat? Nej, upp med Micke Nilsson på kanten i väntan på att Alexandersson eller Klas Ingesson gör comeback. Vi har inte sett laget än, men känslan efter EM är att Sebastian Larsson, som de flesta ville se från start i EM, inte är omtyckt hos förbundskaptenen... måtte vi göra fiasko i VM-kvalet så vi kan få en föryngring innan dom under 30 också är för gamla.
  • Usain Bolt... vilket monster till löpare, han lunkar ju fram när benen på banorna bredvid går som trumpinnar!!!
  • Susanna Kallur... ledsen att säga det, men det duger inte att ramla på häcken!
Det här OS:et sätter nog svenskt rekord i bortförklaringar... domarskandal, sprucken baddräkt, otur i lottningen, simma för tidigt på morgon, ramla på häcken för att man är för snabb, fel tempo... är det ingen som hört talas om bäst när det gäller?

Kolla in Johan Wissman... det är en krigare som presterar när det gäller, det finns några andra svenskar också men alldeles för få i det här OS:et.

Lolo Jones var klar segrare när hon föll på näst sista häcken... grät hon? Nej, hon var förbannad... det är vinnarskalle det, hon vinner nästa OS!
  • Usain Bolt... springer han för fullt i finalen på 200 m eller blir det dansuppvisning sista 50?
  • Kan Wissman rent av ta en medalj?

Vilka intressen är okej?

Jag har ju alltid varit intresserad av trav, bara att titta på travhästar som springer skänker mig en stor glädje. Trots att hästar är bra mycket ståtligare än människor, har flera ben och springer mycket snabbare verkar det suspekt för många att man tycker om att titta på trav fastän man inte spelat… varför är det så? Det är ju ingen som blir ifrågasatt för att dom tittar på friidrott, ni vet människor som springer på en rund bana… ungefär som trav fast mycket tråkigare.

Det finns faktiskt fågelskådare som finner mitt travintresse lite bisarrt... jo det är sant, fågelskådare!?

Dessutom ska man välja sina intressen så man inte blir betraktad som oduglig i det lutheranska klimat vi lever i. Att ligga i soffan och läsa eller lyssna på musik är alltså inte speciellt smart. Nej, det är bättre att skapa nånting som syns… man förefaller så flitig och kreativ då. Det spelar ingen roll att man målar eller bygger något som är helt meningslöst och fullständigt oanvändbart, bara man gör något med händerna som går att ta på… det är viktigt att det går att ta på.

Att spela korpfotboll med kompisarna anses inte så kreativt, det går inte att ta på och dessutom är ju sport bara en lek. Ska man ägna sig år sport ska det helst vara ett långt, tråkigt och riktigt utdraget lidande för att omgivningen ska vara imponerad… typ Vasaloppet. Detta kraftprov kan man hasa sig igenom hur som helst och ändå bli betraktad som ett idrottsligt fenomen… men, bara man inte har roligt för då gills det inte.

Personligen tycker jag nog att vi ska skita i vad andra tycker, gör något av ditt liv som du blir lycklig av… passar inte galoscherna för omgivningen kan dom byta omgivning.

Travkrönika 19/8-2008

Folktomt på travläktarna, trenden alltmer tydlig att sommartrav (V75) i semestertider lockar folk... men bra hästar på vardagarna lockar inte folk. Till och med lördagens topptrav på Romme hade skamligt lite folk. Var själv på Örebrotravet i torsdags där inte ens riktiga topphästar lockade speciellt många... vet inte var felet ligger, men det känns inte som banorna är tillräckligt offensiva... har man gett upp?

E3 på Romme
Fantastisk E3-final i öppna klassen... rena rallykörningen mellan favoriterna bäddade för storskrällen Conrads Epilog, var kom han ifrån? Lord Capar fick en tung resa och tröttnade, jag som inte trodde han kunde bli trött.  I stoklassen vann Lily Kronos och Ludde tog en trippel... imponerande! I Consolation visade Lou Kronos att han tillhör toppen i treåringskullen.

Övrigt i veckan
Shorthanded Goal plockade ned Dust All Over på Skellefteå på ett mycket bra sätt.

Treårige talangen Reven d'Amour hade uppvisning på Solvalla... ser mycket mäktig ut.

Örebro i torsdags med fina tävlingar... duellen mellan Adrian Chip och Sahara Dynamite vanns i starten när Sahara tog spets och sedan fick bestämma, vass avslutning där Rune US avslutade vassast av alla. I övrigt var Lugdunum  bra vid seger från dödens och treårige Herr Ratzeputz såg maffig ut när han lunkade undan i ledningen, även Big Star får överbetyg för sin seger.

Fartfesten på milebanan i Tingsryd regnade bort, men Going Kronos såg som vanligt fin ut när han slapp motstånd.

Internationellt
Hambo-vinnaren Deveycheatumnhowe tog 16:e raka och frågan är om han går obesegrad in i avelsboxen... tragiskt att vi troligen inte år se honom tävla mer efter den här säsongen, men så är travlivet i USA.

Missa inte...
Staro Allentown i V64-avslutningen på onsdag, han kan inte förlora!

Relationer och uppfostran

Varför finns det ingen utbildning i relationer? Jo jag vet, det finns massor av böcker på området... men dom som verkligen behöver det kan ju knappt läsa så det fungerar inte. Umgänget med andra människor är bland det knepigaste (och viktigaste) som finns, men det finns inga krav på utbildning. Vi ska i skolan lära oss vem som var kung för hundratals år sedan, men vi ska inte lära oss hur man bemöter andra människor... åtminstone finns det inte på schemat, mig veterligt!?


Det är ju alldeles uppenbart att de flesta skulle behöva en utbildning, eller någon sorts manual där man kan läsa sig till vad som är ett korrekt beteende... då slipper man fundera när man träffar idioter... rätt och fel nedskrivet på ett papper helt enkelt!


Det är samma sak med uppfostran... visst är det bra att föräldrarna får styra mycket själva (i alla fall i de flesta fall) men ibland önskade man att det fanns nedskrivet hur många timmar barnen behöver sova i olika åldrar, hur mycket dom ska titta på tv, datortid, umgänge med kompisar, hur ofta dom ska sova över hos andra, hur mycket dom ska hjälpa till, städa rummet mm. mm.


Skulle i alla fall vara skönt att ibland slippa debattera självklarheter med barn... vissa saker är ju tydligen självklara, ta tandborstningen som exempel. Alla vet att tänderna ska borstas i exakt två minuter, men ingen har en aning (eller har olika åsikter) om hur ofta barnen ska kramas, hur mycket dom ska hjälpa till eller hur mycket dator och tv som är bra... är det inte lite märkligt!?


Vore det inte bra om någon statlig myndighet kunde ha rekommendationer på områden som rör relationer och uppfostran... eller är det tandläkarna som har ensamrätt på riktlinjer???


Hur har man förresten kommit fram till att just två minuters tandborstning är det optimala? Är det överhuvudtaget någon som ifrågasatt det vetenskapliga... skulle inte tro det!


Apropå barn och uppfostran... Foppatofflor på barn? Ett tydligt exempel på att det behövs en myndighet som ger oss riktlinjer.


OS, dopning och moral

Nu är det OS igen och hela svenska folket är idrottsintresserade, dom är det vart fjärde år (vartannat om man räknar in vinterspelen). Jag som redan är idrottsintresserad ser OS som ett stort tivoli och har svårt att känna engagemang.


Dessutom är väl alla dopade?


Men... ni vet väl att vi svenskar inte dopar oss, det gör man bara i länder där det bor människor med sämre moral... om ni inte visste det så är det faktiskt en utbredd uppfattning i Sverige, det är sant! Jag har inte sett någon statistik om svenskar är mindre frekventa i dopingträsket, och det spelar heller ingen roll för även om det skulle visa sig att det är så skulle jag vara väldigt försiktig att utropa oss till moraliskt högre stående individer.


Om, jag säger om, vi inte dopar oss i samma utsträckning som andra beror det kanske på att vi är rädda för att åka dit... inte för att vi är så jävla sportsliga!? Fega, snåla och inte speciellt givmilda... är det inte så vi svenskar uppfattas?


Det enda jag vet är att svenskar genom historien har dopat sig, och jag vet också att så fort någon utlänning gör en uppseendeväckande prestation skriker vi efter dopingpolisen medan samma prestation av en svensk ger Svenska Dagbladets bragdmedalj.


Men varför är vi så förvånade över doping... visst är det dumt och fel, men kan vi förvänta oss annat av elitidrottare som gör (och måste göra) allt för att bli bäst. Vari ligger den moraliska skillnaden i att väga mat, ligga i höghöjdsläger, filma till sig fördelar på fotbollsplanen kontra att dopa sig? Skillnaden är stor skriker nu många, men enligt mig är skillnaden hårfin... människor (oavsett ras, kön, sexuell läggning mm.) gör i alla lägen det de kan (bonusar, ta hem lite material från jobbet, dra av lite extra på deklarationen, hugga sig en julgran mm.) för att maximera sin situation, varför ska idrottare vara annorlunda?


Men visst är det orättvist att vissa dopar sig.. men det finns även dom som tycker det är orättvist att Stefan Holm är mycket kortare än Patrik Sjöberg... herregud säger jag!


Rättvisa är ett knepigt begrepp... i ovan fall kompenseras väl till viss del längdskillnaden av att Patrik Sjöberg rökte och kanske även i övrigt levde ett tuffare liv än Stefan Holm. Undrar hur högt Holm hoppat om han bytt livsstil med Sjöberg... 2.10?


Är det inte för lite profiler inom idrotten också... visst var det roligare på Ricky Bruchs tid?

***


Travkrönika 12/8-2008

Jag längtar efter en riktig profil, ni vet såna där som krossar motståndet den hårda vägen... typ Copiad, Varenne och Gidde Palema. Framförallt längtar jag efter en svensk profil... Finders Keepers får ursäkta, men jag vill ha en häst som kan göra loppet själv och ändå mosa alla smygkörda medelmåttor.

Måhända är konkurrensen så tuff numer att det inte går, men jag vill tro att det snarare beror på att det inte finns någon riktig superhäst... men det kommer, var så säkra!
 
Jubileumspokalen
Det skulle bli loppet där Commander Crowe för första gången ställdes mot världseliten, men vare sig Commander Crowe eller världseliten kom till start i det som brukar vara det bästa medeldistansloppet i landet... kvar blev delar av Sveriges tveksamma elit, och då vann åter Finders Keepers. Vilken säsong han haft! Triton Sund tvåa från dödens, men jag trodde han skulle vinna... liten besvikelse.

Inom V75 dominerade Timo Nurmos... tre segrar där nya stjärnan B.B.S. Bigtrade imponerade mest.

Övrigt i veckan
Nämnde E3-kvalen redan i förra krönikan, men det tål att nämnas igen. Treåringarna är det mest spännande vi har just nu, Lord Capar (som vi redan vet är en superhäst), finske Boulder Classico och Micro Mesh imponerade i kval till öppna klassen. I stoklassen var det Luddes Lily Kronos och Innocent Face som imponerade mest. Korta E3-kvalen brukar vara riktiga fartfester, så även i år då det radades upp 12-tider trots ihållande regn i Karlstad.

På Solvalla glänste Wellino Boko... annars var det två andraplatser som imponerade mest, Nurmos duo Dude Kemp och Staro Allentown kördes försiktigt i inledningen men avslutade strålande i spåren.

På Åby bjöds uppvisningar av Classic Grand Cru, Teaser Elegance och Wallace Boko.

Missa inte...
V65 på Örebro på torsdag där det bjuds på några kanonrace... bl.a. ett vasst snabblopp som inleder V65, och i ett fyraåringslopp möts Adrian Chip, Sahara Dynamite och Rune U.S.... mums!

Romme fredag och lördag... fina E3-lopp (E3-Consolation på fredag riktigt bra), kan förresten inte tänka mig att Lord Capar tar stryk i felfritt lopp.

Milebanan i Tingsryd som kör V65 på söndag... fartfester utlovas med bl.a. Going Kronos, svenskt rekord?

Travkrönika 5/8-2008

Jag är fortfarande lite besviken efter Hugo Åbergs som jag tycker var en tråkig tävlingsdag... lite avslaget i Sverige, det är i Nordamerika man ska vara den här tiden på året.

Den här travrapporten ska ju handla om förra veckan, men jag måste tjuva lite genom att nämna fartfesten i kvalen till korta E3... Lord Capar, Boulder Classico, Lily Kronos m.fl. såg ut som retade tigrar när de sprang 12-tider i regnet på Färjestad, jäkligt kul med treåringarna!

Veckan som gått...

Deveycheatumnhowe
tog 15:e raka från debuten när han vann Hambletonian Stakes. Enligt uppgift är han den första någonsin som vinner Hambletonian obesegrad från debuten, mycket imponerande även om han fick jobba för segern den här gången.

Hambo Oaks
vanns av Creamy Mimi före vasst avslutande Lantern Kronos. Tvååringarnas stora batalj - Peter Haughton Memorial - vanns överlägset av suveräne Muscle Hill före svenskägde Symphonic Hanover. Nat Ray Trot, som är ett av de stora loppen för äldre, vanns något överraskande av Misterizi på topptiden 09,0ak.

Nån gång ska jag åka över och se Hambletonian-meetinget på plats... i kombination med ett besök i Goshen på travmuséet och nedlagda Roosevelt Raceway (banan som av många klassas som banornas bana)... det är i sanning en drömresa. 

Dags att vakna upp ur drömmen och tillbaks till Sverige och V75 på Solänget där Tintomara Hornline imponerade på 13,8m och Loy Lavec höll undan för Hoof Beats i en härlig upploppsduell... dessutom måste gamle Super Light prisas för sin seger i gulddivisionen, även om loppet blev väldigt billigt.

Colombian Necktie vann i Visby på 12,3am efter en blytung resa... är han äntligen på gång?


Veckan som kommer...

Västerbo Paradise jagar 13:e raka på Åby på torsdag.

Jubileumspokalen på Solvalla kan vara det sämsta på väldigt länge, ingen Commander Crowe och ingen utländsk stjärna... finske Simb Chaplin är visserligen intressant, men i övrigt ett vanligt guldlopp. Men V75-loppen håller i stort hög klass så missa inte Solvalla på lördag!

RSS 2.0