Relationer och uppfostran

Varför finns det ingen utbildning i relationer? Jo jag vet, det finns massor av böcker på området... men dom som verkligen behöver det kan ju knappt läsa så det fungerar inte. Umgänget med andra människor är bland det knepigaste (och viktigaste) som finns, men det finns inga krav på utbildning. Vi ska i skolan lära oss vem som var kung för hundratals år sedan, men vi ska inte lära oss hur man bemöter andra människor... åtminstone finns det inte på schemat, mig veterligt!?


Det är ju alldeles uppenbart att de flesta skulle behöva en utbildning, eller någon sorts manual där man kan läsa sig till vad som är ett korrekt beteende... då slipper man fundera när man träffar idioter... rätt och fel nedskrivet på ett papper helt enkelt!


Det är samma sak med uppfostran... visst är det bra att föräldrarna får styra mycket själva (i alla fall i de flesta fall) men ibland önskade man att det fanns nedskrivet hur många timmar barnen behöver sova i olika åldrar, hur mycket dom ska titta på tv, datortid, umgänge med kompisar, hur ofta dom ska sova över hos andra, hur mycket dom ska hjälpa till, städa rummet mm. mm.


Skulle i alla fall vara skönt att ibland slippa debattera självklarheter med barn... vissa saker är ju tydligen självklara, ta tandborstningen som exempel. Alla vet att tänderna ska borstas i exakt två minuter, men ingen har en aning (eller har olika åsikter) om hur ofta barnen ska kramas, hur mycket dom ska hjälpa till eller hur mycket dator och tv som är bra... är det inte lite märkligt!?


Vore det inte bra om någon statlig myndighet kunde ha rekommendationer på områden som rör relationer och uppfostran... eller är det tandläkarna som har ensamrätt på riktlinjer???


Hur har man förresten kommit fram till att just två minuters tandborstning är det optimala? Är det överhuvudtaget någon som ifrågasatt det vetenskapliga... skulle inte tro det!


Apropå barn och uppfostran... Foppatofflor på barn? Ett tydligt exempel på att det behövs en myndighet som ger oss riktlinjer.


Kommentarer
Postat av: Janne Hedström

Jag håller med. Utbildning i att vara medmänniska. Idag styrs allt av kommersiella intressen och vi tvingas tävla mot varandra när vi egentligen bara längtar efter att vara tillsammans. Jag vill spela fotboll barfota på gräsmattan. Tack för en fin blogg! JH

2008-08-13 @ 09:43:43
Postat av: travfilosofen

Tack själv Janne... ser fram emot när din avstängning hävs :-)

2008-09-11 @ 20:47:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0