Travkrönika 28/10-2008


Commander Crowe fick revansch och satte världseliten på plats. Västerbo Paradise imponerade i 15:e raka, Sharapova lysande på Solvalla och Debbie Brodda sensationellt bra när hon slog Russel November. Härlig travvecka bakom oss och till helgen körs fyra Breeders Crown-finaler på Sundbyholm.

Känns rätt skönt att man fortfarande kan hoppas på att Commander Crowe är vår nästa världshäst... visserligen blev det ett billigt lopp, men han slog ändå L'Amiral Mauzun relativt enkelt i Müllers. Fast ska jag vara riktigt ärlig börjar jag tveka på att det är så. När man tänker på Exploit Cafs suveräna Elitloppstriumf är det svårt att se Commander rubba honom, men jag ger inte upp än.

Nu ska äntligen V64-kavalkaden på tv4 på onsdagskvällarna gå i graven... ett så fullständigt värdelöst försök att sammanfatta V64 har jag aldrig sett, vem har kommit på den genomruttna idén???

Direktsändning av V64 på tv4-sport... hmmm!?

Kolla in den uppdaterade topplistan på trav 2008...

Veckan som gått...
Tvåårige Juggle Face överlägsen i tvååringslopp på Jägersro, kan vara vinnaren i Uppfödningslöpningen.

Topptävlingar på Solvalla i onsdags... Västerbo Paradise kanonfin på 12,4ak från dödens och Sharapova lysande när hon mosade Welat Boko. Kul också att Harpers Joker vann i comebacken före en tapper SJs Photocopy. 

Lördagens stortrav på Jägersro bjöd på kanonväder och flera strålande prestationer. Huvudnumret Müllers blev inget höjdarlopp men ändå kul att Commander Crowe relativt enkelt slog L'Amiral Mauzun. V75 international med Russel November som dunderfavorit kördes i rasande inledningstempo och det bäddade för skrällen Debbie Brodda som var sensationellt bra, men nog borde Russel November hållit bättre... hur är det med moralen? I övrigt imponerade Cantab Hall DE när han rundade alla på slutvarvet, ruskigt bra var också Chimall TT när han enkelt tog ned Friday Starlight från dödens och Excallibur såg dunderfin ut i silver.  

Internationellt...
Luddes Turnaround lekte hem anrika Kosters Memorial i Danmark.

Missa inte...
Alla fina hästar som dyker upp i torsdagens V65:a från Åby... Earl Tilly, Khao Manee, Noras Bean och Juggle Face förgyller olika lopp i omgången.

V75 på Sundbyholm utanför Eskilstuna med fyra Breeders Crown-finaler. Som helhet en av årets bästa V75-omgångar... Allhelgona får ursäkta, men lördagen är gjuten för trav.

***

Travkrönika 21/10-2008


Copper Beech svarade för en ruggig uppvisning i Frankrike och igår fick Maharajah på nöten av Yield Boko... och missa för bövelen inte V75 på Jägersro på lördag med riktiga kanonrace. I morgon onsdag håller vi tummarna för Västerbo Paradise när han jagar 15:e raka.

Förutom Breeders Crown-semifinalerna har open stretch-debatten dominerat trav-veckan. Nu skriks det högljutt från stora tränare och andra mediakändisar om att ta bort "snikspåret" medan banornas ansvariga och småtränarna verkar mer positiva. Själv var jag positiv från början och även om jag är mer tveksam nu vill jag absolut inte döma ut det än... det finns för och emot. Open stretch är ju inte direkt någon underkur för mer spännande lopp och visst händer det att mindre betrodda lite orättvist slinker dit på linjen, men det var väl själva poängen med open stretch? "Spets och slut" är väl inte så himla kul det heller.

Jag tycker heller inte speciellt synd om favoriter som får stryk av smygkörda lallare, är favoriterna tillräckligt bra ska dom väl vinna ändå... på Copiads tid hade dom kunnat haft hundra open stretch, det hade inte spelat någon som helst roll för han hade avgjort loppen långt innan. Bristen på svenska profiler, vilket även syns internationellt, är en större fara för svensk travsport än open stretch.

Semifinaler i Breeders Crown
Boka in lördag 1 november när fyra Brreders Crown-finaler körs på Sundbyholmstravet, det blir riktigt kul.

Semifinaler har körts i veckan och mest förvånande var att Yield Boko ganska enkelt slog treårskungen Maharajah igår på Romme, men precis som i Kriteriefinalen var han fladdrig i travet och när den rätta snabbheten saknas är det inte lätt att slå en så bra häst som Yield Boko på speed. Största hoten till dessa två i finalen är Reven d´Amour och Knockout Rose som bägge övertygade i semin. På stosidan imponerade Annicka igen liksom Calamara Donna... snabba tider överlag för treårsstona. 

Semifinalerna för fyraåringarna har också körts och där imponerade kulltopparna Lie Detector och Bobtail på stosidan. Bland "herrarna" var det kulltopparna Dust All Over, Sahara Dynamite och Wellino Boko som såg bäst ut... tyvärr lär Wellino Boko vara tveksamt startande i finalen då han var halt efter loppet.

Övrigt i veckan...
I tisdags imponerade treåriga stoet Khao Manee på Jägersro... "en blivande stjärna" skrev travronden.

Treårige Livi Deco övertygade på Mantorp i tisdags.

Finska tvååringen Lizas Big Boy vann på Solvalla i onsdags i imponerande stil... tiden 14,8 är respektingivande.

Svanstedts hästar glänste på Åby i torsdags... fyraårige Quartier Latin var överlägsen och mycket fin i comebacken, och "gamlingen" Caramba Hall visade att formen är på topp när han avgjorde med en mäktig speed sista 300.

V75 på Hagmyren handlade mycket om Stig H och Erik Adielsson, tre segrar till stallet och bäst var Passionate Kemp som vann guld före tappre Adams Hall samt Steel Pepper som hann fram till seger efter en virvlande avslutning.

3-åriga löftet Quassia Lascaux och 11-årige Nyby Exet stod båda för riktigt bra insatser på Sundbyholm i söndags.

Internationellt...
Sverigebekantingen Copper Beech åkte till Frankrike och utklassade hyfsat motstånd, han är riktigt läcker när han fungerar fullt ut.

Missa inte...
När Västerbo Paradise jagar 15:e raka på Solvalla på onsdag... fina V64-lopp även i övrigt.

V75 på Jägersro med ruggigt bra lopp på lördag... världsstjärnan Russel November gästar i jubileumsloppet och startlistan till Müllers Memorial är hisnande läsning, Commander Crowe, Triton Sund och L´Amiral Mauzun gör loppet till ett av de vassare i år. Bänka er framför tv:n och njut av världshästar!

***


Topplista - Örebro


Det är magert med bra lunchställen i stan så jag har bytt ut lunchlistan mot en lista på vad som är bäst överhuvudtaget i Örebro... böcker, mat, bio, musik och alkohol är tydligen mina intressen, i den ordningen.

***
1. Bergslagens bok och bild
-
Enda bokhandeln värd namnet, London-klass och alltid rea.

2. China
- Asiatiskt käk på Järnvägsgatan... soffor, god mat och avslappnad personal. Heltäckningsmatta, bara det.

3. Danske Kroen
-
Ett av stans bästa matställen... smörrebröd och bra service, västers stolthet.

4. Sushibaren (på Köpmangatan)
- Japansk snabbmatsmiljö med betoning på sushi... värt ett besök. Bra priser och riktigt trevligt.

5. Myrorna
-
Passera kläderna snabbt och du kan fynda vilka böcker som helst. Ja, man kan fynda det mesta.

6. Rynningeviken (och Oset)
- Natur ett stenkast från centrum... här finns skridskoåkning, fiskeställen, grillplatser och fåglar. 

7. Bio Roxy
-
Enda riktiga biografen i stan... neonskylten kanske stans snyggaste.

8. Banana Moon
-
Kultställe för musiknördar, låg det i London skulle det vara världskänt.

9. Systembolaget
- Saknar helt konkurrens i sin genre. 

10. East West Sushi
- Hög kvalitet på maten, men flytten till centrala city en besvikelse. Dyrare och mindre trevligt.

***

Travkrönika 15/10-2008

Härlig duell mellan mellan Triton Sund och Commander Crowe... och Enough Talk sprängde drömgränsen 1.50 när han satte världsrekord (08,1ak omräknat i kilometertid) i USA.

Det är viktigt med drömmar, och unga talanger som Maharajah och segermaskiner som Commander Crowe gör att fantasin skenar och gränserna för vad som är möjligt suddas ut... tills förlusterna kommer och man inser att de faktiskt inte var oslagbara. Det är jobbigt, men jag tänker fortsätta hoppas på Commander Crowe... det var trots allt en stark prestation och som man säger "en gång är ingen gång".

SM på Åby...
Den upphauusade duellen mellan Commander Crowe och Triton Sund motsvarade verkligen förväntningarna... dom två topphästarna stred sida vid sida över upploppet och när mållinjen skars hade Triton nosen först, därmed var Commanders segersvit bruten. Det blev 23 raka från debuten, och han var stor i nederlaget även om jag trodde det skulle dröja längre innan förlusten kom.

I Sm för ston blev det storskräll genom Soraya Laday... i klass II imponerade Friday Starlight när han blåste runt motståndet sista 500.

Övrigt i veckan...
Fina lopp på Mantorp... Noras Bean spräckte Bring Me Luck US segersvit när han vann Sikta mot stjärnorna. Rune US vann ett bra snabblopp före fint spurtande Caramba Hall och comebackande Adams Hall.

Småtrevliga lopp på Vallas V64:a... Dig For Dollars slog relativt enkelt duktige Beanie MM, Sharapova åter smått överlägsen och Superior As tillbaka i vinnarcirkeln.

Breeders-försök på Gävle och den klart lysande stjärnan var Yield Boko... visserligen saknade han motstånd, men han såg verkligen bedårande ut.

Internationellt...
Världsrekord av Enough Talk, och nu pratar vi det absoluta världsrekordet... 08,1ak (första häst under 1.50 på "milen") på Colonial Downs i Virginia, banan med enbart en kurva (hästskobanan) som på 90-talet byggdes just för värdsrekord.

Missa inte...
Formtoppade Turnaround som idag går ut på Valla i ett 1140m-lopp, och Milord de Melleray som går ut över mastiga 4000m.

Topploppen i Breeders-semifinalerna för fyraåringar på Gävle i morgon, dessutom bra lopp på Åby... verkligen läge för Atg-live.

De fyraåriga stonas Breeders-semifinaler på Axevalla på fredag.

V75 på Hagmyren med en spännande gulddivision.

Treåriga stonas Breeders-semifinaler på Färjestad på söndag.

***


Veckans plock 13/10-2008


Har nämnt det tidigare, men det måste nämnas igen... Stopptid på svt:s hemsida (och avslutningen av varje sportspegel på söndagarna) är inget annat än en guldgruva. Kolla bl.a. in Börje Salming, Kenta Nilsson och mängder av andra klassiska reportage... gå in på på svt.se och svt play, sök sedan på stopptid.

**
Sverige-Portugal 0-0... men ändå riktigt trevlig fotboll bitvis, kul också att Lagerbäck fick se att dom under 25 kanske ändå inte är en fara för nationen. Saknade inte dom skadade ett dugg... faktiskt inte en enda av dom!

Råsunda är verkligen inget pisställe... många med mig missade 10-15 minuter av andra halvlek för att bristen på toaletter är total, kanske läge att dela ut katetrar nästa landskamp!?

***
Idol är bespottat och visst finns det en tveksam sida av programmet, men jag förlåter dom så länge såna här pärlor återkommer med jämna mellanrum...

***
Stjärnor på is är däremot sorglig underhållning... kan inte se att det finns nåt av värde, måste vara ren och skär skadeglädje som gör att programmet har tittare!?

***
Det finns å andra sidan dom, jag har hört talas om dom som sitter och tittar på tv när andra människor (kändisar?) sitter och spelar kort... ???

***
Och då har jag inte ens nämnt "Hål i väggen"...

***
Jag rekommenderar folk att sätta på sig skridskorna och ta fram kortleken och göra nåt själva i stället... eller har det gått så långt att vi inte längre orkar?

***
Hur är det egentligen, var det bättre förr? Var det intima umgänget mera frekvent i svunna tider eller är det bara snack? Och hur var det med kvalitén?

***
Om det är sämre beror det troligen på logistiken...

***


Ord och inga jävla visor...


Har fått kritik för att min blogg är tråkig... men det tar jag som en komplimang för det här är ingen jävla cirkus med en massa glitter och glamour. Nej, jag skriver om den skitiga verkligheten och den är oftast svartvit och tråkig.

Dom få ljusglimtar som dyker upp i tillvaron ser jag ingen anledning att färgsätta... det är ändå bara undantag som bekräftar regeln.

Ser det lite som min uppgift att sprida ordet, det är så många andra som fyller sina bloggar med glättiga bilder på sig själva och allt dom shoppat (otast skor)... det tragiska är att få läser min blogg trots att den är fylld med intressanta tankar och tips. Däremot får dom ytliga bloggarna massor av läsare, men jag har hellre tre hängivna läsare än 2 000 plastmänniskor som bara kan uttrycka "vad fint!" om det senaste klädinköpet.

Sen är det en helt annan femma att jag inte ens har tre hängivna läsare, men ändå.

Nu överdriver jag en hel del... eller inte... fast jo det gör jag nog, lite...

Min hemsida är ju en skit i rymden jämfört med vissa andra, t.ex. Jan Gradvall som fyller sin hemsida med oerhört intressanta ord och just nu finns en artikel om Noice... läs den!!!

Nu har dom gjort det igen, Svenska Akademin har gett Nobelpriset i litteratur till en totalt okänd författare. Inte ens litteraturvetare på universiteten känner till karln... tror han hette nåt med Jean-Marie Le Clezou? Ingen, förutom Jan Guillou och den svenska förläggaren, har läst ett ord av denna fransman. Det är ett enormt imponerande arbete dom lägger ned på att hitta pristagare som ingen känner till... men enligt Babel på svt är karln väldigt bildskön, tydligen har även litteraturen smittats av det glättiga och utser numer snyggaste författaren.

Det går rykten om att kungen har en stand-in... är det sant?

Johan Glans i Videokväll hosLuuk gav svaret på vad som är viktigast för att en relation ska fungera... "Att få logistiken att fungera"... vilket underbart svar. Jag har funderat på det ett dygn och kommit fram till att mannen är ett geni. Han har formulerat sanningen, inga jävla floskler om dammsugning, vitt vin och räkor, lyssnande och känslor... utan helt enkelt sanningen om den svåra logistiken.

Det kan inte vara sant, vem skulle vilja vara stand-in för kungen?

***

Travkrönika 7/10-2008


Fantastiska treåringar... i Sverige, USA och övriga världen. Den mäktige Commander Crowe är tillbaks lika bra som vanligt och Elitloppsdrömmarna redan igång. Tänk vilket Elitlopp det kan bli nästa år... Commander Crowe går ut med 27 raka från debuten och Västerbo Paradise med 20 raka. Undrar om inte Kent Knutsson sneglar lite åt det hållet... lite som revansch för all kritik han fick när inte Max Flukt startade i Elitloppet!?

Det har varit en fantastisk vecka för Stefan Hultman och Travkompaniet, tre hästar i Kriteriefinalen och den ytterst talangfulle Maharajah motsvarade förväntningarna med en överlägsen seger. Jag gillar Hultman (och Maharajah) men nu har det gått för långt (igen)... det är så mycket överord om hästen och jag önskar bara ett litet uns av kritisk granskning.

Det är en underbar häst och visst kan han bli bäst i världen, men vi har sett supertalanger tidigare... så ta det lite lugnt med superlativerna. Det är inte länge sedan den ruskige Going Kronos travade häpnadsväckande tider både på kort och medel, och personligen tycker jag nog Going Kronos insatser som treåring överglänser Maharajah:s. Vi har haft andra supertalanger som lovat hur mycket som helst... Pixie, Speedy Fly, Ata Star L, Peace On Earth, Union Shark och förstås Viking Kronos som dominerar aveln just nu. Ingen av dessa supertalanger blev världsstjärnor som äldre, samtliga hade faktiskt problem redan som fyraåringar... så snälla travexperter, sansa er lite grann.

Men jag gillar verkligen Stefan Hultman... han behöver dock någon som balanserar hans känslor, tycker faktiskt Örjan skärpt till sig efter gråtandet i samband med E3-finalerna i somras så det kan nog bli bra :-)
 
Överorden gäller även treåringskullen i stort, det är jättefina hästar... men har Thomas Nilsson (med flera) redan glömt kullen med Big Spender, Mack The Knife, Callit m.fl.. kullen med Victory Tilly var också magnifik och Ata Star L var superstar i en kull som också innehöll topphästar... det finns flera kullar som jag rankar minst lika högt som årets.

Men det var en fantastisk kriteriefinal... nästan lite tråkigt att man alltid ska få anledning att ta ned stämningen, men det är väl min och andra skeptikers uppgift!?

Kriteriehelgen på Solvalla...
Efter  Kriteriekvalen framstod Maharajah fortfarande som stor favorit, men Reven d´Amour nämndes alltmer som en allvarlig utmanare till Kriteriet 2008. Jag tyckte även Micro Mesh, Yanantin Boko och Travkompaniets övriga två hästar (Merriment och Milliodollarbaby) imponerade i kvalen. I Oakskvalen imponerade främst Annicka med en överlägsen viktoria.

Kriteriet blev också ett häftigt lopp med en överlägsen Maharajah som profiterade på stenhårt tempo och vann på topptiden 14,0al, ruskigt bra var också Yanantin Boko som blev överallen flera gånger och ändå höll till tredjeplatsen... som Nurmos sa var det kanske bästa prestationen i loppet.

I Oaks var Annicka snuskigt bra när hon trots stentuff öppning kunde vinna relativt enkelt... topprestation. Ramloppen på söndagen var riktigt bra och förutom att stona Bobtail och I´m A Beauty Face var bra imponerades jag enormt av Turnaround som såg himmelskt bra ut vid sin överlägsna seger.

V75 på lördagen höll också toppklass... Tom Raider, Triton Sund och Brioni imponerade allra mest. I avslutande bronsfinalen fick vi se en härlig duell där Staro Allentown såg ut att gå mot seger men uppvaktad av Brioni galopperade han (med segern klar?) och Brioni vann loppet och visade underbar inställning. Två hästar som är på väg mot stjärnorna.

Övrigt...
V75 på Färjestad och Elton Silvio spurtade oerhört till seger, Welat Boko toppfin i ett annat lopp och glänsaren Copper Beech sprang 11,3ak i bländande stil.

St Leger blev dramatiskt när Wellino Boko avgjorde via open stretch, Quarcio du Chene godkänd tvåa.

Västerbo Paradise tog 14:e raka och såg åter grym ut.... Status Quo är ytterligare en i raden av fina Knutsson-hästar.

Commander Crowe... vilken fruktansvärd häst det är! Sjuk och borta ett bra tag, sen går han ut och bara kör över motståndet. Som vi längtar till drabbningar mot världseliten!

Internationellt...
Staffan Lind-tränade treåringen Celebrity Secret imponerar i USA... i Kentucky Futurity utmanade han superhästen Deweycheatumnhowe och var så när att besegra denne i skiljeheat. Dewey har bara förlorat två kvallopp i karriären, han har alltså vunnit alla finaler i de storlopp han ställt upp i... det är enormt och helt klart rankas han bland de riktigt stora genom tiderna, kanske är han rent av bäst?

Tvåårige Muscle Hill fortsätter att imponera i USA.

Timo Nurmos vann inte svenska kriteriet, men i Finland vann hans fine Target Hoss enkelt före Boulder Classico.

Missa inte...
Breeders Crown-försöken på Gävle på torsdag med fina hästar.

SM på Åby på lördag i alla möjliga klasser... i huvud-SM möts Commander Crowe och Triton Sund, verkligen något att se fram emot!

***

Veckans plock - 5/10


Den här veckan har jag varit på kurs i vad som definierar en effektivt fungerande grupp... det var mest floskler som att gruppens medlemmar ska vara engagerade och att man ska lyssna på varandra. Ja, tänk att det hade jag en svag aning om redan innan... vore bättre man fick reda på hur man kommer dit.

Floskler, enade uttalanden och sen händer ingenting... gruppen går vidare och problemen kvarstår. Sanningen är den att vissa inte vill samarbeta och då är det liksom kört. Synd bara att rötäggen (och dom som är tysta) skrämmer iväg dom vettiga...

***

"Att jobba som handläggare på xxx är som att se färg torka på en vägg". Citat från en f.d. handläggare på xxx.


***

Några som inte är med på min topplista (än), men som ni absolut ska lyssna på är Damien Rice (irländare med mycket smärta i repertoaren) som 2003 släppte det fantastiska albumet O... och engelsmannen Ed Harcourt som sprider melodiösa mästerverk omkring sig. Lyssna även på Ed Harcourt.s Loneliness som är en riktig poppärla, This one`s for you är lite mer vemodig... Bäst av alla är ändå "The birds will sing for us", tyvärr hittade jag inte den på YouTube... men eftersom jag är en mästare har jag letat på den på annat håll, här kommer den...


***

NHL-hockey i Sverige... antar att man ska vara exalterad, men av bilderna på sporten att döma såg det väldigt vänskapligt ut. Uppvisningsmatcher om ni frågar mig.


***

Såg ni Zlatans senaste konstmål? Jisses så härlig den klacken var!!!


***

Helsinborgs markering på Elfsborgs reducering igår var makalös... jag har aldrig stått så omarkerad, inte ens i korpen.


***

Om ni är trötta på alla konspirationsteorier, UFOn och annat som är rena påhitt eller spekulationer kan jag rekommendera http://www.vof.se/.


***

Inför Kriteriehelgen 2008


Det är riktigt bra trav i helgen på Solvalla... V75-finaler i kanonklass, sista loppet med Brioni mot bl.a. Staro Allentown är stor sport. Och sen har vi ett riktigt bra Kriterium på söndag (och härliga ramlopp) med Maharajah som dunderfavorit... men han kan få mothugg.

Kriteriet på söndag är treåringarnas stora batalj och en av travets stora klassiker... favoritkriteriet är när Pamir Brodde spurtslog styrkefenomenet Mustard, två fantastiska hästar. Största besvikelsen var när den bedårande Pixie föll ihop som storfavorit (Ulf Nordin tog en trippel den gången) och bästa vinnaren är otvivelaktigt Lass Quick som åkte över från Amerika och vann en jordskredsseger på kanontid.

***
Har tyvärr inte hunnit gå igenom startlistorna som jag velat och har därför inte så många tips, men känslan är att fine Staro Allentown kan knäppa Brioni i sista V75-avdelningen... det är i alla fall idén på dagens dubbel.

V75-1
Det här borde favoriten 3 Maid For Tag vinna, men 7 Swept To Victory och 8 Passionate Kemp är två riktigt bra hästar.
V75-2
Kanonlopp i Klass 1... 9 Duplex, 2 Tom Raider, 3 Nightbreed, 5 Finish Flyer har imponerat... 1 och 11 luringar. 
V75-3
I guldloppet är 2 Earl Tilly och 6 Triton Sund favoriter... Nurmos låter väldigt uppåt på 9 Flying Herkules.
V75-4
5 Nolan Streamline har läge och form... ser bra ut, tänkbar spik.
V75-5
Ruskigt svårt klass 2-lopp... gardering rekommenderas.
V75-6
Svårt silver-lopp... 5 Korvet Klintholm har läge och kapacitet, distansen? 11, 6 och 12 bevakas.

V75-7

Topphästen 10 Brioni stor favorit, men jag tror på 4 Staro Allentown som också är en topphäst och läget är perfekt.

***
Mina förslag på spikar är 3 Maid For Tag i V75-1, 5 Nolan Streamline i V75-4 och 4 Staro Allentown i V75-7.

***
Dagens dubbel-förslaget:
DD-1: 5,6,9,10,11,12
DD-2: 4
-----------------------------------
6 rader x 10 kronor=60 kronor

***
Glöm inte söndagens topplopp med Oaks och Kriteriet för 3-åringarna och andra kanonrace... tveksam till spel på dagens dubbel då "risken" är överhängande att dunderfavoriten Maharajah vinner DD-2 och därmed är sannolikheten låg för bra odds. Men blir det skräll i första så kan oddset ändå bli hyfsat... själv avstår jag nog spel och njuter av den underbara sporten.

**** 


RSS 2.0