Sprintermästaren...

Vet inte hur det är för er andra, men jag får i alla fall kluvna känslor över Svanstedts alla framgångar just nu. Sprintermästaren är i alla fall kul och i år verkar det dessutom bli bra väder.

Tänkte skriva om Svanstedt, men det är för deprimerande... tänkte istället utse mina tre favoritminnen från det i dagarna aktuella Sprintermästaren.

The Onion 1983
Prestationen när The Onion travade 12,0ak i Sprintermästarens final 1983 kan mycket väl vara det värsta som setts på en svensk travbana genom alla tider. En 4-åring som krossar det gällande världsrekordet på 1000m-bana och sänker löpningsrekordet med över två sekunder... helt makalöst! Tiden står sig fortfarande skrämmande bra. The Onion vann Eliltoppet som storfavorit året efter.

Copiad 1993
Men han vann väl inte Sprintermästaren!? Jag vet, men det var i Sprintermästaren jag för första gången förstod att Copiad kan vara en blivande världsstjärna. I finalen fick han ett blytungt lopp och höll makalöst bra, moralisk vinnare har aldrig varit mera korrekt än 1993. Redan samma år visade Copiad hur bra han var och i två år hade Copiad en lysande karriär. För mig är han den bästa svenskfödda travaren någonsin.

Charme Asserdal 1977
Den finska stjärnan var redan som 4-åring en världsartist och vann Sprintermästaren obrukad med halva upploppet. Hon utvecklades ytterligare och tillhörde i flera år den absoluta världstoppen. Hon vann aldrig Elitloppet och är kanske därför lite bortglömd.

***
Övrigt...
Forus Open i söndags bjöd på strålande väder och galna öppningar... Torvald Palemas seger i huvudloppet imponerade och just nu får han anses vara Europaetta. Navy Seal US vann åter på ett bra sätt och blir bara bättre och bättre.

I USA börjar det hetta till mer och mer inför sommarens drabbningar, Muscle Hill gäller som storfavorit till Hambletonian och den äldre Lucky Jim tog nyligen 13:e raka och verkar omöjlig att slå.

3-årige Main Wise As, som imponerade under Elitloppshelgen, har vunnit nya storlopp och imponerar.

***
Missa inte...
Att Reven d'Amour har en toppchans att ta hem Sprintermästaren, Holiday Credit? Och segern går till... Smoking Gun och Åke Svanstedt?

Device i V75-7 på lördag... att han fick stryk av Staro Allentown ska ni inte ta så hårt på, det är en kanon. Han blir bortglömd nu!

Att dricka mycket vatten i värmen, ta det lugnt med ölen... själv har jag en vit vecka, bara för att se om jag klarar det.

***

Timo Nurmos - Unghästkungen

Timo Nurmos är verkligen kungen på unghästar bland landets tränare, idag vann hans mäktige Red Hot Dynamite överlägset långa E3... och Nurmos trodde själv innan kvalen att Copy Tooma var bättre. Både kriteriet och derbyt till Nurmos i år?

Skulle jag göra en tio i topp-lista med mina favorittravare just nu tror jag Nurmos fyller halva listan... Yield Boko, Staro Allentown, Red Hot Dynamite och Sahara Dynamite är i varje fall givna. Han har säkert någon mer på lager!? 

Högsommar och supersnabb bana på Gävle borgade för svenska rekord och öppningar som vi inte ens såg under Elitloppshelgen... t.o.m. Örjan körde som besatt, vätskebrist månne? 

***
Övrigt (22/6-27/6)...
I måndags genrepade Lavec Kronos inför Sprintermästaren genom att vinna enkelt på 11,8ak. Prince de Charme vann på 11,0ak på jägersro. På Sundbyholm lattjade mäktiga Quassia Lascaux med motståndet, utan tvivel ett av landets bästa 4-årsston.

På Solvalla i onsdags visade Nurmos upp Staro Allentown i fantastiskt skick, 6-åringen bollade med Device och såg bedårande ut. 3-årige Big Cheese imponerade mot jämnåriga konkurrenter. I torsdags på Åby skulle vi få se mängder av fina travare, men dagens häst var lite oväntat Robin K som inledde V64:an med en grandios uppvisning. Skully Gully comebackade efter lång frånvaro i V64-6 och visade att hon behöver lopp i kroppen.

E3-finalen för ston i fredags till My Love di Quattro efter att flera av konkurrenterna kommit bort, men ingen skugga över vinnaren som vann enkelt. I lördags var det så dags för Red Hot Dynamite i öppna E3... V75:an bjöd även i övrigt på fina lopp; Derby Clipper, Sahara C Four och Infatti November var alla smått imponerande vid sina segrar. 

***
Missa inte...
Forus Open imorgon med topphästar... rena Elitloppet. Missa heller inte Navy Seal US i V65-3, han har imponerat och är spiken i omgången.

Halmstads fantastiska trav nästa vecka... Sprintermästaren på torsdag med underbara 4-åringar, och sen fortsätter det med V65 på fredag och V75 på lördag. Håll tummarna för fint väder. 

***

V75, Gävle 27 juni 2009

Här kommer V75-systemet:

Avd Ordinarie Reserver
1 1 3 4 5 8 11
2 4
3 1 3 4 5 11
4 2 4 6 12
5 1 3
6 3 4 8 11 12
7 4
1200 rader * 1 * 0,50 kr = 600,00 krOch här kommer dagens dubbel:

Avd Hästar  
1 2 5 6 7 10 11
2 6 8 11
10,00 kr * 18 = 180,00 kr

***
Hälsningar
travfilosofen

***

Pettsons 50-årskalas...

Hade ingen aning om att Pettson fyllt 50, men så är det i alla fall... kolla vad glad han är.Det var förresten en trevlig fest.


Och vädret var helt okej, tältet skyddade mest mot mygg.


Men det blev en blöt tillställning ändå.


***
Får passa på att tacka alla för en riktigt trevlig midsommarafton !

***

Midsommar och Maharajah...

Förra veckan hyllade jag Yield Boko och nu är det dags att hylla Maharajah som på Rättviks midsommartrav sprang 12,3am utvändigt ledaren... vilka dueller det kan bli i fyraåringsloppen!

Midsommaren bjuder av tradition på fint trav ända från Kalmar till Norrland. Bäst under helgen var utan tvivel Maharajah som på Rättviks vackra sommarbana visade att Yield Boko minnsann ska få jobba för att ta kungatronen i den fina 2005-kullen. Jörgen Sjunnesson satt upp bakom styrkefenomenet och njöt förmodligen enormt när han krossade Yanantin Boko och försvann i överlägsen stil  på topptiden 12,3am.

***
Övrigt under midsomarhelgen...
Adrian Chip glänste i enkelt gäng på Danneros midnattstrav i torsdags.I fredags på Hagmyren övertygade Sundbo Lava vid överlägsen seger på 12,3ak.

Förutom Maharajahs uppvisning på Rättvik kan även nämnas att Amour Ami tog hem Midsommarloppet på Rättvik. På Skellefteås midsomartrav dominerade Robert Bergh med fyra segrar: Real de Rabut, Juan Carlos, Mac Kindley och You Bet Hornline är alla fina hästar i Berghs armada.

I söndags var det som vanligt V75 på Kalmar och Svanstedt dominerade med tre segrar, annars var 4-årige Staro Capricorn den mest övertygande med en överlägsen seger i klass III.

Berth Johansson har gått ur tiden, eleganten i sulkyn och mannen bakom mängder av segermaskiner... alla minns väl Big Spender, men för mig var 70-talsstjärnan Song Key den stora profilen med 74 segrar på 156 starter. Song Key var så oerhört snabb över upploppet att Berth brukade se det som en sport att avvakta så länge som möjligt för att se om speedkulan skulle hinna fram ändå, oftast gjorde han det. Berth Johanssons hästar presenterades ofta i härligt skick och Berth var en av de tvåbenta idoler jag hade på 70- och 80-talet.

***
Missa inte...
V64 ikväll med finska unghästar av hög klass och en intressant match mellan topphästarna Staro Allentown och Device.

Finska fartvidundret Skully Gully som på torsdag gör debut i Stig H Johanssons regi, Åby är banan och det är Skully Gullys första start sedan Elitloppshelgen 2008.

E3-finalerna på Gävle fredag-lördag och V75-finalerna på samma bana på lördag... kan bli finskt även i E3 genom Lisas Big Boy.

***

Yield Boko

Löpglad, härligt klipp i steget, explosiv och utrustad med ett gudabenådat psyke... det var så jag brukade beskriva favorithästen Gentle Star, men nu handlar det om 4-årige Yield Boko.

Stefan Hultman får ursäkta, men Maharajah kommer att få oerhört svårt mot Yield Boko i år. Fenomenale unghästtränaren Timo Nurmos har återigen en häst som kan vinna derbyt.

Idag hade han bakspår och mötte några bra hästar, men han skar obehindrat rakt igenom fältet och speedade till spets, därefter var det lekstuga... när dom andra försökte utmana på bortre långsidan log Björn Goop i sulkyn, säger inte det en hel del om potentialen i den här hingsten efter Viking Kronos.

Pappa Viking Kronos känner vi till, men mamman Ouzo Boko har inte lämnat nånting värt att nämna förutom Yield. Men kolla in stammen på moderssidan... här finns massor av ädel travadel.

Övrigt...
Försöken till långa E3, som kördes på Romme i måndags, gav inga indikationer på att kullen innehåller några stjärnor. Bäst för dagen var Lisas Big Boy som vann enkelt och Red Hot Dynamite som spurtade till andraplats trots stor galopp. Sinou Madrik har uppenbarligen fart, men går det verkligen att skutta till seger i en E3-final?

***

Midsommar i Dalarna...

Finns det nåt finare än midsommar i Dalarna? Inget är väl så genuint genomsvenskt som just midsommar i Dalarna? Vädret är oerhört hett (ja, inte temperaturen men intresset) just nu, men spelar det någon som helst roll med alla prognoser?

Nu funderar ni, menar han allvar eller skämtar han (eftersom jag är född på 60-talet ligger ironin nära tillhands) när han hyllar midsommaren? Ska jag vara ärlig vet jag knappt själv, jag är ju från Dalarna och har ett rätt bra förhållande till midsommaren. Men det är nog det här med Dalarna som stör mig, vad är egentligen Dalarna och vad har svensken i gemen för bild av Dalarna? Jag kommer från en bruksort i Södra dalarna... visserligen vacker som satan på sommaren, men knappast det man tänker på när man säger att det är så fint i Dalarna.

En gång för alla, Dalarna är inte en homogen plats utan ett stort landskap/län med väldigt skiftande natur och kultur... tro inte att det är så förbannat fint överallt bara för att det är inom länsgränsen. Med Dalarna menas väl egentligen siljanstrakten!? Vi åker till Siljan och firar midsommar, till Sälen och åker skidor och passerar Södra dalarna snabbt som fan. Men Södra dalarna får väl vara tacksamt så länge det nämns i samma andetag som det fina dalarna.

***
Och vädret, varför bryr vi oss i prognoserna? Vi kommer ändå att sitta utomhus, om det så regnar småspik sitter vi där och huttrar och biter ihop... det är nästan så det hör till, finns ingen prognos i världen som får midsommarsvensken att ändra planerna.

***
Ett tips tll midsommar... koka lite färskpotatis, bre på en hård brödbit, lägg på skivad färskpotatis, matjessill, gräddfil och gräslök. Häll upp ett stort glas iskall mjölk och njut av delikatesserna.

Passar bra såväl före som efter midsommarfirandet.

***
Har lite svårt att smälta det här konstverket...


... men egentligen är det rätt mycket humor.

***
Trevlig midsommar!

***

Travkrönika 14/6-2009

Elitloppet är över och så även min två veckors långa paus från travbloggande... men jag har förstått följt travet och imponerats av flera härliga hästar. Nu laddar vi om inför hela den härliga travsommaren som ligger framför oss.

Det skriks så himla mycket just nu, senast om att Svanstedt blev frikänd för styrningen i Drottning Silvias. Ska man ifrågasätta frikännandet kan man väl åtminstone lägga undan känslorna och försöka se strikt juridiskt på det hela!? Jag är ingen jurist, men visst är det väl så att ingen kan bli dömd enbart på ett erkännande (speciellt inte om man tagit tillbaks erkännandet)!? Och vad jag förstått hade inte måldomarnämnden ens tittat på Svanstedts styrning om han inte "försagt" sig till TV4. I efterhand är det ju jävligt lätt att säga att det syntes tydligt att han körde för att gynna sin andra häst.

När det gäller stallkörningar vet alla att det förekommer, en lösning är att förbjuda hästar från samma stall och ägare att delta i samma lopp... det är knappast realistiskt så då återstår stallspel, dvs. hästar från samma stall ingår i samma spel. Eller ska vi helt enkelt ta med stallsamarbete i beräkningarna?

***
Svenskt trav (1/6-14/6)...

Ludde i högform på Jägersro, bäst var Minos Vang som var svettigt bra på 12,4ak trots galopp och tuff resa. Även Avec Degato var riktigt bra. V64 på Halmstad (sommar-V64) och Bring Me Luck US lyste upp med en fin prestation. På Gävletravet imponerade Roadshow och comebackande Raging Fool. Björn Goop visade upp två toppfina hästar på Örebro - 4-åriga Poppy och 3-årige Leonas Yannic.

4-årige topptravaren Brutus Sund avlivad efter olycka i hagen.

Luddes Lorenz Caf och Fisher King bjöd på uppvisningar i fredags på Östersund. V75 Östersund: Glen Kronos grymt imponerande när han lätt vann Jämtlands Stora från dödens på 11,8am, Adrian Chip svek och visade på nytt sin ojämnhet.

Viola Silas vann Guldstoet den hårda vägen, utan tvekan en av kullens toppar bland stona. Knockout Rose tog hem topploppet Ina Scots Ära på Mantorp, godkänt får även Spring Erom som vandrade i dödens. Timetosaygoodbye gladde tränare Fredrk B Larsson på Gävle i tisdags.

Staro Allentown är en favorithäst, strul med galopper på senaste tiden och så även i onsdags på Solvalla men han imponerade när han kom tillbaks och lekte med motståndet över upploppet.

I fredags på Bergsåker svek åter Lord Capar och lämnade fältet fritt för Real de Rabut.

V75 Boden: Global Glide satte nosen före tappre Scarlets Aino i Gulddivisionen, överbetyg till båda... underbetyg till hur galopperande Shorthanded Goal störde nästan hela fältet på bortre långsidan. Vet inte vems felet var, men tråkigt var det. Mutola Bob avslutade V75 med en imponerande seger på sprinterdistans.

***
Internationellt...
3-årige superhästen Muscle Hill imponerade i årsdebuten när han lekte på 10,3ak, dominanten från förra året är dunderfavorit till Hambletonian.

Med Peter Ingves i sulkyn vann givetvis Commander Crowe Kymi Grand Prix, Ingves har en enorm träffsäkerhet i de finska storloppen. Segern underlättades av att Jaded galopperade bort sig in i första sväng.

Copenhagen Cup: Sol i Köpenhamn och seger till Triton Sund i huvudloppet, Örjan hade stenkoll från dödens och vann lätt... Quarcio du Chene strålande trea från omöjlig position i det låga tempot. Bäst annars under dagen var Korvet Klintholm som satte danskt rekord på 11,3ak.

***
Missa inte...
E3-försök på måndag på Romme, underbart med nästan enbart 3-åringar till start... duellen mellan Lisas Big Boy och Copy Tooma i V65-5 blir intressant liksom Moonlight Kronos som går ut utanför V65-spelet. Bygg dagens dubbel på 4 i DD-1, DD-2 är också ett topplopp... 3,4 räcker långt.

V64 på onsdag på Solvalla, Yield Boko från bakspår i DD-1 mot bra hästar är bara oddshöjande... ska bli oerhört spännande att se. DD-2 väldigt öppet.

Midsommarens alla travpärlor... V65 på Rättvik på lördag alltid en höjdare, Maharajah ska ut där. V75 på Kalmar på söndag brukar också vara en höjdare.

***

Kvarntorp - Ett stycke historia...

Vi var ut på en fotoresa till Kvarntorp i lördags, vilken höjdare! Kvarntorpshögen är ju känd med fina vyer och konstverk, men pärlan är det lilla samhället som blomstrade på 60-talet och nu långsamt förfaller... och runt samhället finns nedlagda fabriker och massor av skrot, oerhört vackert i all sin tragik.

Det är kanske nåt fel på mig (för lite kärlek i uppväxten eller någon annan traumatisk upplevelse, vad vet jag?), men slitna samhällen och ödehus på gränsen till rivningsklara har alltid fascinerat mig. Kommer ihåg när jag var i 10-årsåldern och lekte i gamla rivningskåkar, livet har aldrig varit så spännande och levande. Numer är det en nostalgikick att se samhällen och hus som inte förändrats sen jag växte upp, vi har väl alla en tid i livet som vi saknar eller tror vi saknar för att minnena är lite diffusa... för min del är det nog när jag var 6-13 år, dvs. 1970-1977. 

Nu lämnar vi mig och ger oss in i Kvarntorp...

Även om ICA slagit igen bor det folk i Kvarntorp, och bussarna kommer fortfarande...Från samhället ser man konst på hög...


Folkets hus minner om storhetstiden...


Såg ICA ut så här på 60-talet?
Kanske såg Kvarntorp ut så här på kort på 70-talet?


Idag ser det ut så här... ingen skillnad direkt...
Reklamskylten är knappast ny... balkongen knappast nymålad!?


Vacker och välbevarad, Opeln alltså, ja inga fel på sambon heller... kan vara 65:or båda två?


En gammal Suzuki, 70- eller 80-tal?


Rostigt fotbollsmål och igenväxt plan... obeskrivligt vackert, stor konst!


Innan vi lämnade lilla Kvarntorps bostadsområde snackade vi lite med några som bodde där, trevliga även om dom var lite skeptiska innan dom fick reda på vad vi var för typ av filurer... förstår dom, två kufar som snokar runt med varsin kamera är värda lite skepsis.

På väg till Kvarntorpshögen hittade vi minnen av gamla industrier... hoppas skrotet får vara kvar så länge som möjligt.

Gamla industrilokaler...


Skrotbilar och Närkes Forum Romanum...
Fåglarna har tagit över vinschen...


Skrotbilar på rad...
Traktorer på dekis...


Fantastiskt att det blommar och växer mitt bland all rost och skrot...

Nu lämnar vi samhället, de förfallna lokalerna och bestiger Kvarntorpshögen...


Läckert, för att vara konst...


Fin utsikt...


Men jag har aldrig riktigt förstått mig på konst...


***
Har ni aldrig varit till Kvarntorp bör ni åka dit... om inte annat för att berika livet med något ur verkligheten, något annat än fejkade tv-program och sport som tas på alldeles för stort allvar.

***
Lite info om Kvarntorp (källa Wikipedia):

Kvarntorp är känt för sina rikliga tillgångar av alunskiffer, kalksten samt sandsten. Under perioden 1941 - 1965 drevs här en anläggning för brytning och pyrolys av skifferförekomsterna. Detta utfördes av företaget Svenska Skifferolje AB.

I ett uranextraktionsverk bedrevs utvinning av uran. All industriell verksamhet i området hade stor påverkan på miljön, vilket numera märks bl.a. genom flera vattenfyllda skifferbrott. Resterna av skifferutvinningen märks på lång väg genom den över 100 meter höga askhögen Kvarntorpshögen (157,2 möh). Sedan 1980 bedriver Kumla kommun släckningsprojekt i syfte att kyla ner askhögen och dämpa rökutvecklingen. Området runt Kvarntorp har blivit klassat som lämpligt för inlandslokalisering av tung och miljöstörande industri. Flera företag i kemibranschen har numera uppstårr här. Ett av de mera kända företagen är Svensk Avfallskonvertering AB (SAKAB), som tar emot miljöfarligt avfall från hela Sverige.

***


Joggar ned inför semestern...

När jag skriver det här har jag vänt på dygnet... 60-årsfest igår och tidigt på jobbet i morse gjorde att jag sov efter jobbet, gick upp efter 21 och nu (02.30) sitter och skriver med en snarkande katt bredvid mig.  Fåglarna kvittrar för fullt ute, brukar dom det den här tiden eller har dom också vänt på dygnet?

Mycket jobb nu i några veckor och ständiga tankar på Elitloppet har gjort att jag glidit in i en antiintellektuell dimma, vet inte riktigt vad jag ska hitta på att skriva. Just nu ser jag Jan Björklund på tv:n, hur orkar han prata så mycket och så fort? Nu ser jag en riktig spillra på tv:n i Phil Spector som tydligen åkt dit för nåt, han ser ju helt tom ut... måste vara kraftigt drogad.

***
På tal om drogad, kommer ni ihåg prästen i Göteborg som fuktade post-it lappar med könsorganet och la ut på kontoret... har svårt att släppa den där historien.

***
Björn Ranelid är överallt och börjar bli folkkär... hur är det möjligt?

***
Schyfferts underbara show live i tv... var lika kul den här gången. Showen är givetvis rolig men det mest briljanta är hur han på ett smart sätt visar att allting kommer igen. Det är inte tiderna som förändras, det är vi. Och hur vi än kämpar blir vi precis som våra föräldrar. Briljant Schyffert...

***
Inte fullt lika briljant är alla dåliga struntprogram som flödar över i tv-rutan... problemet är inte att det visas i tv:n (man behöver ju inte titta) utan att så många verkar gilla skiten, och det är ju i och för sig därför det visas. Och har man barn i familjen går det inte heller helt att undvika att titta, men ibland är det nära att tv:n åker ut.

När vi tittar tillbaks kommer 00-talet att summeras som årtiondet då dålig underhållning slog igenom, eller känner jag inte igen det där? Har inte det redan sagts om andra årtionden? Det är nog inte värre än tidigare, det bara känns så!?

Varför ska man alltid ifrågasättas för att man inte dansar? Det verkar vara okej att skita i sport och tycka att det är tramsigt, men tycker man dans är tramsigt blir man avfärdad som tråkig ellr vad det nu är. 

***
Vad är det som gör att vissa maträtter är okej att inte äta? Barn tvingas äta det mesta, men vissa saker slipper dom... blodpudding är ett exempel, varför? Vissa hävdar att det beror på att det inte är riktig mat men jag köper inte förklaringen, jag tror det beror på att inälvor inte anses så fräscht. Hästkött är också suspekt för många och det beror givetvis på att finns känslomässiga band till hästarna... men hur fräscht är det att äta små söta kycklingar?

Kommer ni ihåg diskussionen i Pulp Fiction mellan Travolta och Samuel L Jackson där dom diskuterar vilket djur som är äckligast!? Den ena tycker gris och den andra röstar på hund, det är en intressant diskussion och relevant i frågan vad vi anser okej att äta.

Det som stör mig är att vi inte kan förstå att det i vissa kulturer är okej att äta djur som vi aldrig skulle äta, hund t.ex. Bara för att vi tycker dom är heliga behöver ju inte andra tycka det.

***
Det är med mat som med dans... en total oförståelse för att smaken är delad.

***
Egentligen har jag inget emot dans, men i ärlighetens namn sker det mesta av all dans i form av förspel i mörka lokaler under stark påverkan av diverse droger, och det är den formen av dans jag har lite svårt för.

***
Sen får man ju faktiskt ha lite självinsikt och inse att man inte kan dansa... mörka lokaler och droger brukar grumla den självinsikten ganska rejält.

***
Varför måste man ha stor fest när man fyller jämnt? Det är okej att dom som vill har det, men varför ställs det alltid krav på att man måste även om man inte vill? Det är rätt tröttsamt med den likformighet som sprider sig som en löpeld... det finns snart inget utrymme att göra som man vill. Ju äldre man blir desto mindre utrymme finns för att gå sin egen väg, varför är det så?

Som liten får man alltid höra att när man blir vuxen får man bestämma själv, det är skitprat... enda chansen att bestämma själv är att isolera sig, folk i ens omgivning accepterar inte att man går sin egen väg.

***
Nu har det tagit så lång tid att få ut den här bloggen att Sverige hunnit avverka två VM-kvalmatcher, ingen succé direkt för Sverige och jag orkar inte bry mig längre... jag känner mig lite som min mamma gjorde när jag var ung och kommenterade mitt stora fotbollsintresse: "det är ju kul att det går bra, men det är ju inget man försörjer sig på".

På 70-talet var mammas kommentar helt korrekt då försvinnande få försörjde sig på fotboll, men idag ser det något annorlunda ut och Real Madrids senaste inköp ytterligare ett tecken på att fotboll mer är industri än sport.

Så det känns rätt skönt att skita i sport just nu... det finns trots allt viktigare saker i livet.

*** 

RSS 2.0