GRATTIS på 50-årsdagen BRORSAN!!!

Du ville ha en hyllning på bloggen, men eftersom jag sitter i en stuga i Sälen och skriver på mobilen blir det bara en kort gratulation.

Du är i alla fall världens bästa brorsa... ha en bra dag och tänk inte på åldern, den är inte så viktig :-) Jag kommer hem till påsk, då förväntar jag mig en rejäl tårtbit.

***

Travkrönika 24/3-2009

Kanonlopp på Solvalla i morgon, intressant Olympiatravskval på lördag och fullständigt ointressanta topplistor i Travronden... Torvald Palema formidabel i årsdebuten!

Elitloppssnack och allt fler intressanta hästar i årsdebut... om det faller väl ut kan det bli 2-3 jänkare i Elitloppet, superintressant. Hoppas också det löser sig med Meulnes du Corta så kan det bli riktigt bra i år. Vet inte om Torvald Palema duger, men speedigare häst får man leta efter... explosionen i årsdebuten var magnifik.

Mitt i allt spännande som händer i dessa vårlika tider presenterar Travronden häpnadsväckande ointressanta topplistor... nästan alla listor toppas av franskstationerade hästar som vi här hemma gäspar åt, och flertalet av de andra på listorna imponerar inte heller. Jag hade gärna sett Quarcio du Chene och Turnaround på listan över de äldre. 

Det kommer att presenteras en betydligt vassare topplista här när 1:a kvartalet är till ända... ha tålamod travälskare!

Hänt i veckan...
Torvald Palema årsdebuterade med att sprinta i från motståndet på ett oerhört imponerande sätt, när han får sin smygare är han ruggigt vass.

Global Investment vann imponerande första kvalet till Olympiatravet före tappre Dig For Dollars. Av övriga vinnare på V75 var Frillan Filiokus och Wait And Win bäst.

Internationellt...
Säsongen i Nordamerika börjar så smått rulla igång... fyraårige Lucky Jim har imponerat hittills med sex segrar. Annars snackas det Elitlopp för hästar som Arch Madness och Enough Talk.

Missa inte...
V64 på Solvalla med massor av intressanta lopp... Marshland, Turbo Viking, Jocose och Lie Detector ser jag mest fram emot att beskåda. V64 sänds live på tv4-sport. Ett tips... V64-avslutningen kommer att bli en uppvisning i préparé och Vanessa du Ling vinner om hon sköter sig.

Åbys fina tävlingar på torsdag... bl.a. ett topplopp för 4-åringar, och så förstås I'm Sorry BI i V65-inledningen.

V75 på Jägersro med Triton Sund, Adams Hall och Turnaround i andra kvalet till Olympiatravet, dessutom Hoity Toity Face mot Vilas Boko samt fartmonstret Quarcio du Chene som dyker upp i det avslutande Silverloppet som håller hög klass.

***

Vårkänslor och hyckleri ...

Våren blixtrade till, Agenda för en dryg vecka sedan fick mig illamående och svenskarnas telefonröstning förbryllar...

Den här bloggen skrev jag egentligen för en vecka sedan, men av någon anledning kom den aldrig ut... kom väl nåt emellan antar jag!?

Det var i alla fall en riktigt härlig marsdag, en sån där dag då våren känns riktigt nära...


Det här kan ha varit redan i februari, men Keso njuter ändå.

***
Vanja Lundby-Wedin... hon syns alltid i rutan för att spy galla över bonusar och girighet i näringslivet, men i förra söndagens Agenda skulle hon försöka förklara skillnaden mellan bonusar i AMF och i näringslivet. Det gick inget vidare. Och ännu värre är att hon försökte ta poäng från övriga styrelsen genom att låta påskina att hon minnsann varit emot bonusar hela tiden trots att hon också godkänt de bonusar man nu pratade om, sorgligt. Hon pratade hela tiden av nervositet, det var obegripligt det hon sa och i mina ögon fanns det ingen som helst trovärdighet i hennes agerande.

Det har nu gått en vecka sedan Agenda och jag funderade länge om jag skulle orka skriva om Vanjas hyckleri, men efter att hon gått ut i media och sagt att hon blivit lurad orkar jag inte vara tyst längre... Har hon ingen rådgivare som kan få tyst på henne?

Hyckleriet står mig upp i halsen... och aldrig någon som kan stå upp för sina åsikter när det börja blåsa, makthavare är som barn som blir påkomna med handen i kakburken och direkt utbrister: "det var inte jag".

***
Såg vi ett trendbrott i Melodifestivalen? Jag menar hittills har väl det här spektaklet varit underhållning för barnen, åtminstone trodde jag det. Vi vuxna har lite nedlåtande tittat för att hålla barnen sällskap och givetvis tyckt att vinnaren är en soplåt framröstad av åldersgruppen 10-14 år... men vad hände i egentligen i år? Svenska folket röstar fram en operasångerska före Caroline af Ugglas, ungarna hemma i soffan skrek skandal... det var riktigt kul förresten. Men frågan återstår, vilka har röstat? Och nästa fråga måste vara om barnen i år förbjöds att rösta?

Malena och Caroline må vara barnens hatobjekt, men också diametralt olika som artister... det känns alltså även som en kamp mellan olika vuxenfalanger. Jag väntar med spänning på en undersökning som tar reda på sanningen bakom röstandet... dela upp befolkningen efter var man bor, hur mycket man har i lön och hur lång man är. Jag vill veta allt!

***
Spurtpriser i världscupen kan verka tramsigt, men för att göra masstarterna lite mer spännande är det rent av genialiskt. Kollade förra helgen och det hände saker hela tiden, riktigt kul... och skidbytena verkar också ha bra effekt. Men varför åkte dom i Trondheim? Vad hände med Holmenkollen?

Thomas Alsgaard (det var väl den Alsgaard?) åkte Vasaloppet och var med i täten riktigt länge... slutade inte han för hur länge sen som helst? Om det var han är det vad jag kallar elitmotionär!

***

Travkrönika 18/3-2009

Baltic Speed död och Jan Nordin tillbaka i Sverige... och nu börjar STC (eller är det ATG) backa om begränsat vintertävlande på bl.a. Gävle och Kalmar.

STC/ATG hävdar att banindelningen ligger fast, men man skjuter på införandet... det kommer nog att gå fler tåg på det här spåret. Helt plötsligt är heller inte banbelysningen (ni vet kravet på HD-anpassning till tv4) speciellt viktig, nehej!? Det är i sanning en märklig historia, och travjournalistiken i det här landet förs i ATG-ägda travsändningar på tv4-kanaler och i STC-ägda travronden... vem kan man lita på egentligen?

Hänt i veckan...
Brioni travade knappt en meter i årsdebuten, ser inte ut att bli nåt Olympiatrav på den fronten... ladda om för Elitloppet Lövgren! Även om Brioni svek fick Lövgren den här dagen njuta av i toppform varande Vilas Boko som dundrade runt på fina 12,7ak.

Vanessa du Ling fortsätter segertåget på Solvalla, är det månne vinnaren i Stochampionatet? Är hon anmäld förresten? Lamborghini ST grym på Åby där även Spring Erom imponerade.

Hilda CD glänste på Gävle, är hon äntligen på gång igen?

Internationellt...
Den enormt framgångsrike Baltic Speed (vi snackar 80-tal) har dött. Hingsten var kulletta utan att lyckas i Hambletonian och inledde lysande i aveln med Peace Corps och Valley Victory.

Nya Zeeländaren Sundons Gift klar för Elitloppet, det är alltid kul med hästar vi inte har en aning om.

V75 den här lördagen kördes på Momarken och hamnar därför under den internationella kategorin. Ludde hade show och vann tre lopp, framförallt Luddes Minos Vang och Turnaround såg ruskigt fina ut. Den mest imponerande för dagen var dock danske Navy Seal US som flög fram över upploppet.

Missa inte...
Torsdagens Åby-tävlingar där Torvald Palema comebackar mot Gooparnas nya jänkare Laddie och Excalibur.

V75 på Bergsåker med kval till Olympiatravet... Dig For Dollars har perfekt läge, halvljummet motstånd och borde i mina ögon vara klar favorit. Ronden rankar honom fyra och jag undrar om dom såg årsdebuten? I stoloppet har jag en rysare i Frillan Filiokus, både jag och Lähdekorpi har höga tankar om den här damen. Teaser Elegance troligen stor favorit i avslutningen, men glöm inte Clear Sign!

Söndagens V65:a på Örebro med riktigt fina hästar... Casander Boy i första dubbeln känns som ett bra tips, grymt fin näst senast och fastlåst senast. Själv tar jag nog med mig kameran om vädret tillåter.

***

Heltäckningsmattor och annat viktigt...

Design, dubbla skärmar, girighet, medelåldern och meningslösa undersökningar... finns hur mycket som helst att reta upp sig på om man har den läggningen.

Heltäckningsmattor är ruskigt underskattade, när den hysteriska hygienmanin lagt sig kommer mattorna att göra en formidabel comeback. Varför skulle vi inte välja mjukt, ljuddämpande, mysigt och varmt underlag framför det kala, bullriga och kalla trägolvet? Förutom rädsla för damm är det designen det handlar om, vissa tycker heltäckningsmattorna är fula... hur nu det är möjligt?

Det är egentligen likadant med kaklingen i dusch- och badrum. Ja, inte att det ska vara heltäckningsmatta... men plastgolven (heter det våtrumstapet på golvet?) är ju bra mycket bättre än det eländiga kaklet. Mjukare, varmare och mer hållbart (hållbarheten har jag egentligen ingen aning om, men det känns så). Vad är då fördelarna med det populära kaklet? Det är ju så snyggt, design går före allt i dessa inrednings- och antikrundetider... sen att det inte ens är snyggt är en helt annan femma.

***
Det blir allt vanligare på vår arbetsplats att man använder två skärmar till sin dator, varför undrar ni säkert? Bra fråga svarar jag. Att prylbögar vill ha två skärmar förstår jag, men att man på fullt allvar hävdar att det underlättar arbetet begriper inte jag... vad hände med alt+tab?

Hur tänker dom som går hem med huvudvärk kl. 14 på eftermiddagen? Alla vet ju att dom går hem just då för att slippa karensdagen, den enda frågan man vill ställa är: "Var du sjuk redan i morse eller räknar du med att vara sjuk i morgon?" Och det tragiska är att det inte i första hand är dom med dålig ekonomi som utnyttjar den här möjligheten... nej, det är dom snåla typerna utan skam i kroppen.

***
Är medelåldern tiden då man gett upp alla drömmar och bara glider omkring i vardagen utan långsiktigare mål än att spara pengar till nästa semesterresa? Vet inte, men det låter skönt... slippa alla hysteriska förväntningar och planer och vara nöjd med det man faktiskt har. Jag har alltid haft svårt för de stora stegen... ni vet lämna förfesten för den riktiga festen osv. Så fort man börjar känna sig hemma ska man vidare till nästa grej, obehagligt... vad är det för sjuka krafter som driver en del av oss människor? Drömmar är jättebra, men nånstans i livets mitt kanske det är dags att odla det man har istället.

Det finns så mycket småsaker man kan ändra på om man vill ha spänning... ta en annan väg till jobbet, gömma musmattan för arbetskamraterna eller varför inte busa till det rejält genom att dra ut kontakten till kollegans ena skärm.

***
Nu har det återigen kommit en undersökning som visar på sambandet mellan längd och lön, är det viktigt att veta? Inte direkt nåt man kan påverka, inte längden i alla fall. Möjligen kan politikerna se till att det föds fler barn med gener innehållande kort längd... bra för inflationen om inte annat.

Ska bli intressant att se vilka beslut som kommer att tas utifrån den här undersökningen... kanske JÄMO tar tag i frågan, korta människor (framförallt korta killar) är ju faktiskt en av de mest diskriminerade grupperna (är det en grupp?) i samhället.

***
Till sist några högoktaniga kulturtips:

- Snyggare än YouTube, och riktigt bra... Dailymotion.
- Såg Illusionisten nyligen, blev riktigt fängslad... Edward Norton är en pärla.
- Den 3 april har Frozen River premiär på Bio Roxy i Örebro... har en magkänsla att det är en höjdarfilm.

***

Travkrönika 11/3-2009

V75 är ett överskattat spel och Dig For Dollars kan vara en häst för Elitloppet... Europas kung heter Meulnes du Corta.

Professorn, Nybrink och alla andra "spelexperter" skriker alltid om vilket fantastiskt spel V75 är... struntprat om man inte har bonntur eller massor av tid och pengar att spendera. Sanningen är att det är ruskigt svårt att tippa sju lopp med skicklighet, det krävs antingen tur eller dyra system och massor av tid till analyser av loppen.

Vi vanliga travintresserade som har lite kunskap, men inte så mycket tid, ska hellre spela på de idéer vi har och framförallt spela dagens dubbel. Har man en idé i ett av dubbelloppen (strecka 1 eller 2 hästar) kan man krydda på i det andra, det är påfallande ofta det går in och oftast till hyggliga odds. De få gånger (numera) jag tippar V75 är jag oftast helt chanslös... drömmen om miljonerna gör att V75 är ett populärt spel, men kom inte och påstå att det är så fantastiskt.

Dessutom är vinstfördelningen på 7, 6 resp. 5 rätt upplagd för att gynna miljonvinster. Som travfilosof och ekonom skulle jag inte råda "småspelare" att spela V75, men tillhör man den trisslottköpande kategorin är kanske V75 ett bra alternativ!?

Apropå V75 ska det tydligen köras även Elitloppssöndagen... pengar, pengar, pengar. Kanske inte har någon negativ inverkan på det sportsliga, men lik förbannat känns det inte bra. Fördelen är väl att tv-sändningen kommer att innefatta fler lopp. Men Elitloppet står som en bastion för sporten, alltid ett argument att ta till när skeptiker påstår att det inte skulle vara nån som tittade på trav om inte spelet fanns. Vad ska man nu säga när Elitloppet och V75 går ihop? Jag tror inte att omsättningen kommer att öka nämnvärt heller, är man seriös kan man inte tippa V75 två dagar på raken utan väljer en av dom... tur att Harry Boy finns. 

Senaste nytt...
Bull Trap övertygade i V75-finalerna på Mantorp... i höstas under Åby Stora-dagen var han inblandad i en otäck olycka och såg då inte ut som en topphäst, men i vinter har han övertygat varje gång. Teaser Elegance tog enkelt hem den upphaussade Silverdivisionen, men Quarcio du Chene såg finfin ut som fastlåst efter sin startgalopp.

Dig For Dollars årsdebuterade med en grym prestation på Örebro i söndags... inledde med startgalopp, sedan svepte han hela gänget på bortre och såg riktigt mäktig ut. Ska han få ett internationellt genombrott i år? Storvuxne I Saw You svarade för en rejäl avslutning vid sin seger. Formtoppade Bellini slog överraskande Clear Sign på Bergsåker.

Internationellt...
Europas kung Meulnes du Corta vann även Grand Criterium de Vitesse, segern blev enkel på tiden 11,2ak och tvåa efter smygresa var Igor Font... Opal Viking i ledningen kunde inte freda sig mot övermakten och slutade femma.

Missa inte...
Att V75 den här veckan går på norska Momarken... stå över spelet om ni inte har bra koll på norska kusarna.

V65 på Solvalla på söndag, riktigt bra klass på loppen... och särkild koll ska ni ha på Vanessa du Ling i V65-6, ruggig i senaste starterna och lämplig spik på dubbeln.

***

Vintersport och musik...

Kaos på jobbet, vintersport och AC/DC på Globen...  

Det var tydligen sportlov för ett par veckor sedan, inget jag märkte med sjuka barn och jobb upp över öronen. Men jag och sambon var i alla fall ut och åkte skidor i skogen. Det var trevligt, inte en människa i närheten... hade ju precis kommit hem från Stockholm så behovet av ensamhet var grymt stort.  

***
AC/DC är väl inga favoriter, men bland alla s.k. hårdrocksband är dom ett av få jag faktiskt gillar... så när en polare ringde i höstas och frågade om jag ville med till Globen hakade jag på. Konserter är kul och Angus Young är en riktig profil så helhetsintrycket var positivt.   

Den här låten var konsertens höjdpunkt...  

Efter konserten skulle stadsborna ta lantisarna med ut på stan, en vanlig pub blir väl bra tänkte vi... vi hamna på Stureplan och endast tack vare starkt psyke lyckades vi genomlida misären på Stureplan. För att citera en kompis: "Dom har inte ens motorvärmare i den här jävla hålan!"  

Fast jag gillar att komma till Stockholm lite då och då, det är ändå en speciell puls som saknas på mindre orter.  

***
Men när det gäller långväga resande är ordspråket "borta bra men hemma bäst" helt ute, finns inte mycket som är bra borta... skulle vara att komma hem då, som en lättnad över att tandvärken äntligen släppt. Jag har nog alltid varit ruskigt tråkig, trivs bäst hemma och det blir bara värre med åren. Jessika Gerdin (som var med i På Spåret-finalen) har tydligen också hävdat att resande och upplevelser är överskattat: "själen framträder bäst i sysslolöshet"... nånting sånt har hon tydligen sagt, och det är ju nästan briljant. 

Visst, jag har väl också gjort någon minnesvärd resa i mina dar... men dom flesta har bara gett ångest och stora hål i plånboken. Har man som jag en fallenhet att stirra rakt ut i tomma intet i timmar i sträck kan det bli för mycket med upplevelser, det är tillräckligt med det som händer i den egna hjärnan.

***
Tittade på Popcirkus häromveckan och blev glad och imponerad över de unga tjejerna i "Those Dancing Days"... vilken glädje dom utstrålade, lyssna bara på den här fantastiska popdängan.

***
Som en motsats till skidåkning i en öde skog kördes Vasaloppet förra helgen... en minst sagt märklig företeelse. Det är nog förresten bara inom längdskidåkning och löpning uttrycket "elitmotionärer" förekommer, vad fan är det? Elitidrottare vet jag vad det är och motionär likaså, men elitmotionär??? 

Det är bara i Vasaloppet och andra tråkiga s.k. klassiker som blåbär deltar och därför finns det ett behov att kategorisera medelmåttor som elitmotionärer.
 
***

Travkrönika 7/3-2009

Senaste nytt inför V75-finalerna idag och en påminnelse om Jägersros tisdagstävlingar där Brioni - en av Sveriges mest intressanta travhästar - gör årsdebut.

V75-finalerna på Mantorp idag är intressanta. V75-1 är hyperintressant med Einar Celeber som favorit från ett lurigt innerspår... motbuden är Casander Boy (toppfin senast), Revenue JR (fin hela vintern), Pandoro (uppsnackad på flera händer, trolig spetshäst) och Bull Trap (toppform och allt bättre). V75-2 är lurigt, Chili Ås knapp favorit och utmanare bl.a. Tjacke Gold och Västerbo Lescure. V75-3 ser en stor favorit i Crown Kemp och som han agerade senast är det inget att säga om. I V75-4 är Lovely Lidob klar favorit, men jag vill gärna ha med fyra till: Going Southwind, Lill Egon, Persos Seaman och storrysaren Gentlewoman. V75-5 är ett stolopp över sprinterdistans med favoriterna från bakspår och tillägg... ruskigt svårt. Jag chansar med Ina Tilly (bra näst senast) och Kan du Candy som Lähdekorpi verkar ha enorma förväntningar på. V75-6 är ett grymt bra lopp där Quarcio du Chene är klar favorit... superkapabel men knepigt läge, jag rekommenderar gardering med Bob Hope (mycket fin häst), Strong Boy DE (alltid bra lopp) och Teaser Elegance (ruskigt vass ibland). I V75 -7 blir jag nog av ekonomiska skäl tvungen att spika storfavoriten Orso, men jag varnar kraftigt för Cash Winning Vita.  


Övrigt som hänt i veckan...
Power Nap och Wind Velocity imponerade på Solvalla i onsdags... Global Glides Sverigedebut var godkänd men absolut inte mer. I tisdags på Jägersro visade I'm Sorry BI upp sig igen, och intrycket var lika klassigt som förra gången... "går rakt upp i guld" sa körande Sjunnesson. Junction var också riktigt bra den här dagen.

I måndags på Färjestad var Ladys Nalle grym efter hårt tempo och i tisdags på Sundbyholm var Ausbo Charlie mäktig när han pulvriserade motståndet. På Bergsåker i onsdags vann Quissi du Goutier och det ser ut att finnas stor fart i Coktail Jet-sonen.

Internationellt...
Det snackas mycket Elitlopp och framförallt om det är värt att betala flygresor för utländska ekipage. Vi lär få höra mer om detta närmaste månaderna...

Missa inte...
Grand Criterium de Vitesse som körs på söndag på en av världens vackraste travovaler i Cagnes-sur-Mer. Opal Viking har läge att vinna. Se loppet på ATG-live.
 
V65 på Örebro där det överlag bjuds på bra sport, bl.a. kommer Dig For Dollars ut i årsdebut.

Jägersros tisdagstävlingar där - förutom Brioni - formtoppade Vilas Boko kommer ut... överlag intressanta lopp på Jägers. 

***


Travkrönika 3/3-2009

V75-finaler till helgen och intressanta årsdebuter... det är nu i mars travsäsongen börjar på allvar.

V75-finalerna på Mantorp ser spännande ut, men ännu mer spännande blir det att se Global Glide på onsdag och Brioni nästa vecka. Stjärnor som gör första starten efter vila skapar enorma förväntningar och pirr i kroppen.

Snart är det väder att ta med nya kameran ut till travbanorna och börja fota... ska bli kul. Fick en dricktermos på födelsedagen som passar perfekt i kameraväskan. Se upp Tarzan!

Hänt i veckan...
V75 kördes på Åby och mest imponerade Casander Boy som såg tokfin ut, och Qualentino som vann säkert trots att han såg slagen ut redan i sista sväng. Måste även nämna Lovely Lidob och skadedrabbade Gift To Europe som bägge svarade för bra prestationer.

Scargel riktigt fin på Solvalla i ny regi. I torsdags på Åby kördes fina tävlingar, treårige Hot Southwind läcker och Master Danchip stark tvåa i avslutningen där Sensational vann på bra sätt. På Bergsåker gjorde Western Heikant en stark comeback. Bellini vann på Boden och ser bra ut just nu.

Internationellt....
Fyraårsfantomen Ready Cash förlorade i helgen mot Rolling d'Heripre, vinnaren var bra men Ready Cash heroisk tvåa efter tung resa. Synd att avelsarbete verkar hindra Ready Cash från att komma till Sverige och Elitloppshelgen.

Missa inte...
V64 på onsdag där bl.a. Global Glide gör en intressant Sverigedebut.

V75-finalerna på Mantorp med rader av topplopp, speciellt kul ska det bli med silverfinalen där Quarcio du Chene ska försöka upprepa senaste tokloppet... fina hästar överlag.

Brioni som gör årsdebut om en vecka.

***

RSS 2.0