Äntligen...

Hemma igen från Sälen och fulltankad med energi... nja, kanske inte. På hemresan möttes vi av snöfall och skottning hemma som väntade, och därefter har det töat och ramlat ned snö från taken med ny skottning som följd... 

Men det var skönt med sportlov, även om det var kallt och blåsigt...

 

Nu kan snön försvinna... det är mars i morgon och efter en timeout från travet börjar suget komma tillbaks, nu väntar vi in alla årsdebuter.

***
OS är snart slut, skönt faktiskt... sammanfattningsvis stor succé för längdlandslaget och fiasko för hockeylandslaget. Återkommer med det i en avslutande OS-blogg.

***
Lagerbäck och Nigeria... vilken gigantisk kulturkrock, vi som trodde Lagerbäck missade VM.

***
Buade inte publiken åt Zlatan i gårdagens match... smekmånaderna är över nu.

***

OS-bloggen, 19/2-2010

Ena dagen våldsam krasch, nästa dag bronsmedalj… Anja Pärson har en kuslig förmåga att leverera i mästerskap. Det är vissa unika individer som blir bättre under press, det är vissa som är som allra bäst när kniven ligger mot strupen och skaver…. Anja är en av få svenska idrottare i den kategorin.

Det är lätt att hylla Anja, men vi ska också komma ihåg att hon genom att åka sämre innan mästerskapen får höra att hon är slut och därigenom kan ha inställningen att hon minsann ska visa alla… och så slipper hon värsta pressen. Men hur som helst är hon sjukt imponerande, lite Wassberg över hennes psyke.

Då är det annorlunda för stackars Helena Jonsson. I mina ögon hade vi två givna medaljörer i det här OS:et, Helena och Emil Jönsson. Båda har floppat rejält… egentligen är det inte konstigt, båda är oerhört seriösa och målinriktade och vet att dom är favoriter och det är bara guldmedaljer som räknas. Vi ska inte underskatta hur det är att ha den pressen från sig själv och omgivningen. Helena har svarat på frågor i ett år som handlat om hur hon ska tackla pressen i OS, underförstått har man då menat hur hon ska agera för att inte hamna i samma situation som Magda i Nagano. Till slut kan det bli en självuppfyllande profetia.

Mycket tjat om att Anna-Carin Olofsson kan ha missat medalj för startfadäsen i jaktstarten, i min bok kan det lika gärna varit så att hon gynnades av just det… tiden fick hon tillbaks, en mer framskjuten position i loppet kan som sagt lika gärna ha varit negativ. Vi kan sluta spekulera för vi får aldrig svaret.

När svenska skidåkare åker fort har dom bra skidor, när utländska åker fort misstänker vi dopning… kanske ska vi rannsaka oss själva, åtminstone lite.

***  
I kväll är det ishockey i vettig tid och damernas jaktstart… en riktig kanonkväll. Dessutom är portersteken redan tillagad och ölen står på kylning.

Fredag 19 februari:

21.00 Ishockey, herrar Sverige-Vitryssland
22.00 Skidor, damer 7,5 km x2, jaktstart

Tittade lite på matchen mot Tyskland, och stundtals i första perioden såg samarbetet mellan Zäta och Foppa lovande ut… Henrik Zetterberg har förresten varit min stora favorit i flera år, han är en unik blandning av Makarov, Larionov och Krutov. Är det nån som kan få fart på Foppa så är det Zäta, och tvärtom kan det också bli. Lovande var det i alla fall. Såg ni förresten Bäckströms framspelning till ena målet, magisk klubba på den grabben.

Anna Haag tar silver idag och Kalla brons… kan man spela på det nånstans?

***


OS-bloggen, 17/2-2010

Björn Ferry och hans citat kommer att prägla hela det här OS:et för svensk del... och tänk att han är gift med Heidi Andersson, ni vet Armbryterskan från Ensamheten. Bara en sån sak.

Idag går vi loss på sprinttävlingar med bl.a. Emil Jönsson, håller han adrenalinet på någorlunda lagom nivå har vi en given medalj. Även damerna kan vara långt framme.

Är det fler än jag som skruvar på sig när Magdalena Forsberg och Per Elofson får frågor om hur man ska tackla den stora pressen som ett OS innebär? Dom två är Adam och Eva för oss svenskar i genomklappningens trädgård... men samtidigt lider jag med Magda, hon betraktas som misslyckad i OS trots att hon tog två medaljer i sitt sista OS. Det om något bekräftar min tes om att "allt är relativt". 

***
Det har i alla tider (moderna tider i alla fall) snackats om Foppa, Sudden och Lidas, men har vi inte nu kanske det bästa Tre Kronor någonsin? Foppa, Lidas och några andra gamlingar är fortfarande med, dock något föråldrade... men Zäta, Sedin-bröderna, Bäckström och Lundqvist är alla superstjärnor. Har vi verkligen haft så många framstående spelare i NHL tidigare?

I natt (01.30) kör Tre Kronor i gång med match mot Tyskland, orkar nog inte se den, spar mig till fredagens match (21.00) mot Vitryssland i stället.

***
Till sist ett tips till SVT: Ta bort pling plonget som annonserar någon ny idrott eller vad det nu är i OS-sändningarna, äldre och/eller hörselskadade har problem med ljudet. Sambons mamma springer till dörren hela tiden för hon tror att det ringer på dörren. Ibland är den nya tekniken en belastning.

Inte bara ibland förresten...

***

OS-bloggen, 16/2-2010

Guld för Kalla på längdskidor och guld för Ferry på skidskyttet... två makalösa dagar för Sverige. Det kommer mera, jag är helt övertygad. 

Den här bloggen skulle handla om längdskidorna igår och så åker Björn Ferry upp sig från åttonde till guld på jaktstarten i skidskytte idag... citatmaskinen Björn Ferry levererar och kan inte annat än bli huvudperson i bloggen. Det var ju damerna som skulle ta medaljerna, men Björn Ferry bryr sig inte... så grymt iskall han var, såg ni sista skottet? Mitt i prick, helt sjukt.

Längdskidorna började i måndags och vilken form Sverige visade upp… Kalla levererade på favoritdistansen och tog guld, i samma lopp körde Anna Haag också fantastiskt och var bara fem sekunder från medalj. Charlotte Kalla är magnifik på fristil och det största som hänt svensk damskidåkning i modern tid, men jag är egentligen mer förundrad över Anna Haags utveckling… Kalla får se upp, dalatösen tar in för varje dag. Härlig inställning på båda tjejerna och jag blir inte ett dugg förvånad om båda är på pallen i nästa race.

Även herrarna (Hellner och Olsson) visade knallform och Marcus Hellner var snubblande nära medalj efter en oerhört offensiv satsning, Johan Olsson avslutade starkt och hade utan felåkningen på upploppet varit nära medalj även han. Men norrmännen, vad hände där?

***
Stafetterna kan bli ohyggligt rafflande, längdskidstafetter är förresten världens bästa tv-sport… nu hoppas jag landslagsledningen gör som Hellner och satsar på guld, inga feguttagningar utan satsa allt eller inget. Jag har en idé om hur vi ska knäcka Northug, se här:

Sträcka 1: Daniel Richardsson – Bättre och bättre i år, bra i klassiskt och en vettig startman.
Sträcka 2: Johan Olsson – Ruggig i klassiskt och tydligen i form, kan skapa luckor i fältet.
Sträcka 3: Marcus Hellner – Given, kan både ge lucka och hämta upp förlorad mark.
Sträcka 4: Emil Jönsson – Pallar 10 km vid form och den enda som kan knäcka Northug.

Anders Södergren då? Nej, han har inte alls formen… men visst, skulle han hitta den är han förstås ett alternativ. Just nu platsar han inte i mitt lag, men troligen åker han tredje i ett lag som siktar på brons. Tråkigt om det blir så… jag vill se Jönsson sprinta över upploppet. Hellner har fått stryk så många gånger av Northug att det krävs nåt annorlunda på sista sträckan för guld.

Damerna borde också kunna vara långt framme, men här krävs också chansningar… vi har två världsåkare, men sen är det tunt. Även här har jag idéer:

Sträcka 1: Anna Olsson – Formen stiger och hon känns stabilast, men det blir tufft.
Sträcka 2: Anna Haag – Faktiskt bättre på klassiskt, det krävs styrka på den här sträckan.
Sträcka 3: Charlotte Kalla – Passar bättre på tredje, kan skapa luckor eller hämta in tid.
Sträcka 4: Magdalena Pajala – Krävs en chansning, Pajala har ett ruggigt självförtroende.

En bra dag kan Sverige definitivt ta medalj… men truppen är tunn och det krävs flyt.

***
Sprint i morgon... hur många medaljer tar vi då?

***


Travblogg 16/2-2010

V75-finalerna värmde lite grann i lördags... snart, snart är det mars och då börjar vårtecknen komma så smått. Svanstedt-rättegången ska dras ett varv till förresten, passande nog i Hovrätten den här gången. 

Hetast...
Man får leta djupt i resultatlistorna för att hitta varma saker, men snyggingen Energy Ås
(v7 e. Dream Vacation-Evensong Ås) var i alla fall läcker på Åby.

Mera trav...
V75-finalerna i lördags bjöd på några riktigt bra vinnare... Vanessa du Ling mycket rejäl i stolopp, Copper Beech lätt undan i Guld, Caballion rejäl i sin knackiga stil och Omega Boko stark i Silverfinalen. 

- Ungdomarna Uran Brick och Boman svarade för fina insatser på Jägersro i tisdags.
- Scouby Djob åter finfin vid vinst på Bergsåker.
- Charlie Bear överlägsen i fjärde raka på Gävle.
- Energy Ås har hittat härlig form och såg oerhört läcker ut vid vinst på Åby.

Frankrikes bästa häst - Meaulnes du Corta - tog hem Prix de France mycket enkelt. Kanske får vi se honom i Norden senare i år?

Missa inte...
V64 på Solvalla med Zyrano Boko i årsdebut... vill ni ha OS-paus är det tv4-sport som gäller i morgon.

***

OS-bloggen, 14/2-2010

Inledningsdagen av OS stördes för min del av Melodifestivalen, men det är jag bara glad för... positiv överraskning detta musikspektakel. Och med tanke på hur märkligt skidskyttet utvecklade sig för våra världsdamer är jag ännu mer nöjd med valet.

Bra skytte, men mil efter i åkningen... Helena och Anna-Carin såg förvånade ut i målfållan. Vi glömmer det och kollar i just detta nu in citatmaskinen Ferry och hans manliga kolleger.

***
Så här i inledningen av OS kan jag tipsa om Gradvalls senaste krönika om OS, Vancouver och Douglas Coupland:

OS i Vancouver hålls en kilometer från Douglas Couplands ytterdörr. Krönika i DI Weekend 12/2 2010. Läs mer...

***
I morgon är det första höjdardagen, längdskidorna börjar... det är längdskidor och hockey som ligger mig varmast om hjärtat.

***
Nån mer än jag som var orolig när Foppa skulle bära fanan? Jag menar, han är inte 35 längre... och med trasigt finger, dåliga revben och den där foten kanske det var ett onödigt risktagande? 

***


FIRE & KNIVES

SID. tipsar om en mattidning som verkar lovande...
Fire & Knives – en helt ny mattidning

... läs mer här.

***


Det är långt från Sandviken till Haiti...

Var på Melodifestivalen igår... en positiv överraskning, riktigt bra stämning och trevligt överhuvudtaget.

***
Nu ska jag jobba arslet av mig i veckan innan det blir nya resor till helgen, sportlovet kommer lägligt... skidåkning på dagen och OS på kvällen.

Kan bli ett par whisky också?

***
Facebook är lite märkligt... skriver jag om hur dåligt jag mår eller att livet är piss kan det hända att några gillar det, vad menar dom??? Gillar dom att jag mår dåligt eller gillar dom hur jag formulerar det?

Vad dom än menar är det märkligt...

***
Haiti... har vi glömt det nu eller?

***


Gradvall om Melodifestivalen

Vad ingen vill berätta om Melodifestivalen

Tag plats, dörrarna stängs. Återigen föses vi in i den skickligt konstruerade men totalt artificiella fejkvärld som kallas ”Melodifestivalen”. Krönika i Café, nr 1 2010. Mer »

***


Musik - Moto Boy

Grymt bra... riktigt, riktigt bra...... läs mer här.

***

Musik - Daniel Gilbert... läs mer här.

***

Travblogg 9/2-2010


Vintersporten tar nu över...

Nu är det riktig lågsäsong för svenskt trav, inte ens en Gulddivision på V75 i lördags och jag är helt iskall på spelet. Som jag sagt tidigare, borde ta en timeout varje vinter... gjorde jag inte det förra året?

Nu tänker jag ägna mig åt vintersport några veckor framåt, Vinter-OS är en av årets stora höjdpunkter och så blir det förstås skidåkning på sportlovet.

***
Hetast...
Jenny J Karlssons två V75-vinnare In Vivo Face och Hoity Toity Face... båda var osannolikt bra.

***
Mera trav...
Västerbo Paradise (v6 e. Dream Vacation-Bella Victoria) glänste i tisdags på Jägersro. V75:an på Mantorp var rena sömnpillret i fem avdelningar, men sen följde stor show av Jenny J Karlsson... hennes uppsittningar In Vivo Face (s5 e. Coktail Jet-Camargue) och Hoity Toity Face (s6 e. Egon Lavec-Stolta Ester) vann dubbelloppen efter enormt imponerande insatser.

***
Missa inte...
Vinter-OS som startar 12 februari.

Årets första V75-finaler på lördag... lite trav ska man väl hinna med trots OS!?

Prix de France på söndag, sänds säkert på travsportspegeln i tv4!?

***

Vinter-OS, tävlingsprogram

Här kommer ett urval (i svenska tider) av godbitarna... hela programmet finns här.

***
Lördag 13 februari:

20.45 Alpint, herrar, störtlopp
22.00 Skidskytte, damer 7,5 km

Söndag 14 februari:

19.00 Alpint, damer, superkombination
20.15 Skidskytte, herrar 10 km
22.00 Alpint, damer superkombination

Måndag 15 februari:

19.00 Skidor, damer 10 km fristil
21.30 Skidor, herrar 15 km fristil

Tisdag 16 februari:

19.00 Alpint, superkombination, herrar
19.30 Skidskytte, damer 10 km, jaktstart
21.45 Skidskytte, herrar 12,5 km, jaktstart
22.30 Alpint, superkombination, herrar

Onsdag 17 februari:

19.15 Skidor, klassisk sprint damer kval
20.45 Skidor, klassisk sprint herrar kval
20.00 Alpint, störtlopp, damer
21.30-23.05 Skidor, klassisk sprint dam/herr – finalåkning
01.30 Ishockey, herrar Sverige-Tyskland

Torsdag 18 februari:

19.00 Skidskytte, damer 15 km
22.00 Skidskytte, herrar 20 km

Fredag 19 februari:

20.30 Alpint, super-G, herrar
21.00 Ishockey, herrar Sverige-Vitryssland
22.00 Skidor, damer 7,5 km x2, jaktstart

Lördag 20 februari:

19.00 Alpint, super-G, damer
22.30 Skidor, herrar 15 km x 2, jaktstart

Söndag 21 februari:

19.00 Alpint, herrar storslalom 1:a åket
19.45 Skidskytte, herrar 15 km masstart
22.00 Skidskytte, damer 12,5 km masstart
22.45 Alpint, herrar storslalom 2:a åket
06.00 Ishockey, herrar Sverige-Finland

Måndag 22 februari:

19.45-21.10 Skidor, dam/herr lagsprint (fristil) semifinaler
21.00 Ishockey, damer semifinal 1
22.00 Skidor, damer lagsprint (fristil) final
22.25 Skidor, herrar lagsprint (fristil) final
02.00 Ishockey, damer, semifinal 2

Tisdag 23 februari:

20.30 Skidskytte, damer stafett 4x6 km

Onsdag 24 februari:

19.00 Alpint, damer storslalom 1:a åket
20.15 Skidor, herrar stafett 4x10 km
21.00,01.30,04.00,06.00 Ishockey, herrar, kvartsfinal 1-4
22.15 Alpint, damer storslalom 2:a åket

Torsdag 25 februari:

20.00 Ishockey, damer, bronsmatch
20.00 Skidor, damer stafett 4x5 km
00.30 Ishockey, damer, final

Fredag 26 februari:

19.00 Alpint, damer slalom 1:a åket
20.30 Skidskytte, herrar stafett 4x7,5 km
21.00 Ishockey, herrar semifinal 1
21.30 Skridsko, herrar lagtempo kvartsfinal
22.30 Alpint, damer slalom 2:a åket
23.05 Skridsko, herrar lagtempo semifinal
03.30 Ishockey, herrar, semifinal 2

Lördag 27 februari:

19.00 Alpint, herrar, slalom 1:a åket
20.45 Skidor, damer 30 km masstart
22.45 Alpint, herrar slalom 2:a åket
22.50 Skridsko, herrar lagtempo A+B-final
04.00 Ishockey, herrar bronsmatch

Söndag 28 februari:

18.30 Skidor, herrar 50 km masstart
21.15 Ishockey, herrar, final

***

Snart är det höst igen...

Om ni kollar in bilden överst på bloggen och funderar inser ni att det är precis så det är, livet alltså...

... man blir tömd på allt, hopknölad, kastad i ett hörn och lever därefter ett undanskymt liv utan innehåll.

Skillnaden mot just den här ölburken är att jag är pantad...

***
"Per och xxx är nu vänner"... bara på Facebook, har inte bestämt mig för om det är löjligt eller ett bra ställe att bibehålla/knyta kontakter.  Just nu är jag bara förvirrad.

***
Det räcker nu, jag börjar tröttna... det är snöskottning, moddiga gator och istappar som bara väntar på att pricka mig. Efter sportlovet vill jag ha varmgrader som ökar med 1-2 grader per dag fram till påsk.T.o.m. jag som gillar vintersport och hatar värme, fästingar och alla flygfän längtar till sommaren... i alla fall lite. 

***
Ni som längtar till sommaren, ta det lugnt för snart är hösten här. Som farsan brukar säga "efter midsommar vänder det och blir mörkare"... det är den underbart positiva livssynen som genomsyrar hela den här bloggen. Men det är ju sant, snart är hösten här och det enda man har att glädjas åt är julledigheten...

***


Travblogg 3/2-2010

En hejdundrande skräll i Prix d'Amerique när Oyonnax (vem?) vann efter stark spurt... med facit i hand kan man konstatera att det inte var ett av dom bättre loppen i historien.

Men det är ändå skönt med frisk körning, som alltid, i Prix d'Amerique... favoriterna försvann, men Meaulnes du Corta får godkänt för sin tredjeplats. Tvåa efter Oyonnax var en annan skräll - Quaker Jet - medan Opal Viking satt i kön hela loppet och var chanslös.

Frisk körning var det däremot inte när Mantorps V75:a kördes i lördags... rena sömnpillret och med tanke på svenska befolkningens samlade sömnproblem är det skönt när vi slipper open stretch, den enda som är vaken är ledarkusken vars huvud går som en propeller i slutsvängen. För oss som tittar är det lika spännande som segling på sportspegeln.

***
Hetast i helgen...
Förstås Oyonnax skrällseger i Prix d'Amerique.

***
Iskall är däremot...
Kari Lähdekorpi som inte accepterar Åbys fria vilja, troligtvis har han sett för mycket hockeymatcher i dragiga ishallar.

***
Mera trav...
Hobbe Skift (v5 e. Goetmals Wood-Avelone Skift) hade uppvisning på Gävle i torsdags. Samma dag på Åby var Ekets Patrik (v5 e. Rite On Line-Ekets Svarta Maja) grym efter vasst slutvarv.

Förutom Oyonnax (h8 e. In Love With You-Hermine d'Urga) seger i Prix d'Amerique kunde man på Atg-live se Touch Me Quick (s3 e. Jasmin de Flore) vinna imponerande i ett treåringslopp på Vincennes. Luddes Noak LB blev uppäten och letar fortfarande efter mållinjen.

***
Missa inte...
V65 på Åby på torsdag... med open stretch, Kari tycker det är orättvist.

V75 på Halmstad... utan open stretch, Kari jublar och har anmält 16 hästar (4-2-2-2-2-1-3). Spela 5-3 på dubbeln så kanske ni håller er vakna till avd 6.

***

Facebook here I come...

Nu har jag anslutit mig till låtsasvärlden i Facebook... förvirringen är stor över vänförfrågningar, addningar, puffningar och annat. Men om man inte ska bli helt isolerad i skogen är det väl lika bra att ge sig ut och "träffa" folk man inte orkar ha kontakt med i verkligheten.

Det finns ju en hel del människor som det kan vara kul att få kontakt med, men hur gör man med dom andra? 

Nu står det väl inte på förrän man blir inbjuden till en klassfest med folk man ägnat år åt att undvika...  

***


RSS 2.0