Travblogg 23/3/2010

Fina intryck på flera håll i veckan och den här veckan vankas det topptrav på bl.a. Solvalla och Jägersro... snart dags att skaffa stativ till kameran.

Hetast...
Magic Space som imponerade stort från dödens på Solvalla. Vånga Rally's seger på 12,3ak måste också nämnas... och Lucky Jim's årsdebut i USA.

Mera trav...
I onsdags på Solvalla var det mycket godbitar att hålla koll på... före V64 fick vi se imponerande insatser av välstammade Staro Dixieland (v4 e. Supergill-Emma Gee San) och Le Cannibale (h4 e. Jag de Bellouet-Hearts Queen). Men dagens häst var Magic Space (v6 e. Good As Gold)… fram till dödens där han fullständigt klädde av bl.a. Glory Southwind. Riktigt imponerande. Solvallaserien för 4-åringar vanns av fine Zyrano Boko (h4 e. From Above) som släpptes till ledningen och sen vann enkelt. På platserna bakom kom glädjande besked från både Russell Hill (h4 e. Conway Hall) och Sergei Hanover (h4 e. Yankee Glide).

I tisdags på Jägersro kördes det riktigt fort för årstiden, 4-årige Vånga Rally (v4 e. Armbro Trick) slog topphästen Juggle Face och kom hem på på 12,3ak. Toppinsatser av båda.

Amerikaimporten Moonbeam Hanover (s3 e. Cantab Hall) glänste på Axevalla.

Torvald Palema årsdebuterade i torsdags på Åby... och trots att motståndarna försökte sätta dit honom speedade han vasst till seger. Det såg bra ut och han blir säkert att räkna med även i år.

V75 flyttades från Färjestad till Åby p.g.a. tjälskador i Karlstad... dagens höjdpunkt var kvalet till Olympiatravet där Beanie MM hade uppvisning, förhandsfavoriten Quarcio du Chene fungerade inte alls och galopperade upprepat.

Internationellt...
- Lucky Jim (v5 e. SJ's Photo) imponerade i årsdebuten, 10,0ak i bländande stil.
- Commander Crowe vann årsdebuten mot blekt motstånd, men fin var han definitivt.

Missa inte...
V64-tävlingarna på onsdag med massor av fina travare, bl.a. Triton Sund i duell mot Scarlets Aino, Finders Keepers och Jodas Julia.

Jägersros topptävlingar på lördag, V75 med bl.a. Torvald Palema i uttagning till Olympiatravet. Det är kalastävlingar överlag och det kan också bli riktigt fint väder i Malmö.


Äntligen nån som säger ifrån...

Hela travkåren tiger gällande Svanstedts grisfösarhistoria, men här kommer i alla fall en som tar ställning:

Per Johansson - grundare till eminenta Blodbanken - vill inte vara med i en fusksport...

***
Apropå fusk så blev nyligen en tränare i USA avstängd fem år för dopingbrott, tränarens namn: Carmine Fusco...  

Atg-Play lika uselt som Atg-Live

Varför ska det hacka så förbannat när man kollar på trav via ATG:s hemsida???

Det lät ju fantastiskt, äntligen gratis lopp på atg.se, alla tv-sända lopp under veckan (+ en del annat) gratis på Atg-Play... men första intrycket är uselt. Precis som Atg-live är det hackigt och eländigt, att titta på fullskärm är inte att tänka på.

Jag har snabbt bredband och hyfsat ny dator, det är inte det som är felet. Det är lika illa med Atg-live. Jag öppnar hellre gamla sajten (classic.atg.se) och kör sändningen därifrån på Media Player, då slipper jag åtminstone hästar med Parkinson.

Nej, vill ni se tv-sändningarna i efterhand är det mycket bättre att gå in på TV4 Anytime... hoppas inte den tjänsten försvinner nu när sändningarna finns på Atg-Play. 

Det är överlägset att kolla trav (och annan sport) på en riktig tv... det har snackats länge om att internet kommer att ersätta tv:n, vi är inte i närheten än.


Travblogg 16/3 2010

Har legat lågt senaste tiden, men nu börjar det spritta i hästskorna... fast just nu vill jag bara att Jim Frick kommer på benen igen. 

Intressanta årsdebuter, Olympiatravet drar igång och snart är det påsk...  

Hetast…
Scarlets Aino
för att han är så oerhört läcker att titta på, såg ni när han drog iväg i 09-tempo första 500 på Sundbyholm!? Han åkte dit på linjen, men ändå.

Mera trav…
Triton Sund årsdebuterade med seger på V64, men det var en knapp seger utan att imponera... som en vanlig årsdebut med andra ord. Däremot imponerade 4-årige Necklace när han flög lågt vid seger. Frillan Filiokus och Hoity Toity Face klart bäst av vinnarna på Jägersros V75:a.

- Moonlight Kronos och Ridgehead Cahore (Västerbo Paradise chanslös) imponerade på Jägersro.
- Famous Fayline fortfarande obesegrad efter femte raka på Sundbyholm.
- Vanessa du Ling och Fraternity Party båda bra på Solvalla.
- Viking SS bra i comeback på Romme.
- På Umåker tog Chuck Liddell en ny imponerande seger. 
- Strong Boy DE imponerade på Halmstad för Jocke Lövgren.

V75 den här gången på Momarken och behållningen var - återigen - Bobtail som alltmer framstår som landets bästa sto.

- Yukon Boko riktigt bra på Åby.
- Scarlets Aino glänste på Sundbyholm trots att han blev nedspurtad av Colombian Necktie.

Måste också nämna att en av mina favorithästar de senaste åren - Lie Detector - slutar tävla och går till avel... hon har haft en rad småbekymmer och inte kunnat ta till sig träningen på önskvärt sätt. Även Travkompaniets Jocose slutar tävla, på tiden om ni frågar mig.

Internationellt…
Ett vårtecken av gigantiska mått är Grand Criterium de Vitesse i Cagnes Sur Mer... Meaulnes du Corta vann föga överraskande årets upplaga, men Brioni var sensationellt bra som tvåa efter toppspurt. Jocke Lövgrens Brioni är nu ett hett namn inför Elitloppet.  

- Saxo de Vandel visade klassen när han vann ett stort 4-åringslopp på Vincennes.
- Lucky Jim fin i två kvallopp, ser bra ut inför Sverigebesöket i maj.
- E.L Mikko grym på Vermo... 11,6ak med brodd, Elitloppet?

På grund av dålig ekonomi går ett av USA:s största lopp - World Trotting Derby - i graven.

Missa inte…
V64
 på Solvalla imorgon med hög klass på de avslutande dubbelloppen… i DD-2 årsdebuterar massor av fina 4-åringar, superintressant. 

Torvald Palemas årsdebut på Åby på torsdag.

V75 på Färjestad med första försöket till Olympiatravet... Quarcio du Chene mot Beanie MM, äntligen lite lördagsgodis att tala om.

Minnen - Reeperbahn

Nostalgi... läs mer här.Musik - Johan Borgert & Holy Madre

Briljant... läs mer här.
Ute och cyklar...

Jag gillar inte cyklar, cykling och cyklister... vet inte varför, men det kan bero på att jag själv har benmuskler som inte tål cykling. Jag har idrottat hela livet, men kroppen tål inte cykling... minsta lilla motvind eller uppförsbacke kan få mig att gråta av ilska, och det blåser alltid motvind. Många hävdar att cykeln är en fantastisk uppfinning, jag hävdar motsatsen... jag har däremot konstaterat att sparkstöttingen är en fantastisk farkost som svävar fram utan minsta ansträngning, om det är bra underlag vill säga.

Det är också nåt otåligt och rastlöst över hela cykelkulturen, vad är det dom har så bråttom till? Jag föredrar en lugn promenad, även om det tar lite längre tid. Misstänker att cyklister har sämre smak i allmänhet, dom har inte tid att njuta av god mat och kultur... dom har ju så bråttom att förflytta sig från ena punkten till den andra. Men jag undrar som sagt varför dom har så bråttom? 

Trottoarer och cykelvägar är ofta nära varann och jag tror cyklisterna är lika irriterade på oss som går. Men jag sparkar uppåt och slickar nedåt, och har man högre fart är man högre på rangordningen och därmed fri att sparka på.

Häromdagen gick jag på trottoaren på väg till jobbet och så hör jag det förbannade plingandet bakom, en cyklist som till varje pris ska fram, tydligen kan inte cyklisterna stanna, sadlarna sitter troligen för högt, därför måste alla som kommer i deras väg slänga sig åt sidan ... det är givetvis bra att dom varnar när dom kommer, men när humöret inte är på topp hänger smockan i luften. Hade jag haft en pinne i handen hade den åkt in i bakhjulet, jag tror faktiskt det.

Föreslog för sambon att man kunde flytta alla cyklister till en egen stad, förslagsvis Linköping som är en hyfsat stor stad på behörigt avstånd från mina domäner. Hon verkade tro att jag skojade.

Sen har vi dom där (vuxna) som har cykelhjälmen på inomhus, dom här som av någon outgrundlig anledning vill visa hela världen att dom minsann använder hjälm. Det är helt okej att ha hjälm på när man cyklar, men snälla cyklister ta av hjälmen när ni kliver av... lite stil kan man väl ändå begära!? Jag är ledsen, men när hjälmarna sitter på i korridorerna på jobbet och i mataffären har jag fått nog. Finns det inget förbud mot hjälmar inomhus? Det borde det... det ser för bedrövligt ut, speciellt nu på vintern när det sitter en mössa under. 

Apropå hjälmar så undrar jag vem som uppfann cykelhjälmarna som är utformade som en liggande strut och inte skyddar mot annat än fågelskit? Dom sitter ju ovanpå huvudet, ska dom inte sitta på??? Fula är dom också...

Idag höll jag på att bli överkörd av en sån där cyklist när jag gick på trottoaren. Cykelbanan räckte inte till för två att cykla i bredd så gångbanan utnyttjades och då var tydligen jag värd att offra. 

Vill härmed påminna alla som cyklar, nästa gång kan det vara mig ni möter... och cyklar ni i min riktning på gångbanan är det bäst ni håller hårt i styret, tålamodet börjar nämligen sina.   

Whiskyprovning...

Som ni vet har jag blivit en snobb och finsmakare när det gäller whisky... rökig whisky från den skotska ön Islay ska det vara. Jag har plockat ut fyra pärlor som jag betygsatt i tre kategorier: 1. Färg, 2. Lukt och 3. Smak. Som ni säkert redan förstått är det här en whiskyprovning som inte direkt följer angivna mallar, men så är det också min whiskyprovning och det som jag värdesätter hos en whisky. Betygsskalorna kommer att ta hänsyn till vilken betydelse jag tycker de olika kategorierna har. 

Det fanns en sida av mig (bruksandan) som även ville betygsätta procentsatsen, men det kändes oseriöst... priset tänker jag inte heller prissätta, är man ekonomiskt oberoende har det ingen som helst betydelse.

Vinnaren kommer förresten att få en helkväll med mig...

Dom tävlande är...
Ardbeg Uigedail (54,2%) - Inköpt på bolaget, bolagets bästa sprit.
Bowmore - 17 år (43%) - Inköpt på Ålandsresa, finns inte på bolaget.
Laphroaig - 18 år (48%) - Inköpt på bolaget, släpptes i februari 2010 i begränsad upplaga.
Laphroaig Original Cask Strength - 10 år (55,7%) - Inköpt på Ålandsresa, finns inte på bolaget.

1. Färg (betyg 1-3)
Viktigt för mig... gjorde en blindtest förut och insåg att färgen har betydelse.

Ardbeg - 3
Bowmore - 3 
Laphroaig18 - 2 
Laphroaig10 - 3

I princip alla har den rätta bruna färgen, lite fördel för Ardbeg och Laphroaig18 lite blekare än övriga.

2. Lukt (betyg 1-4)
När man dricker en riktigt rökig och matig whisky är lukten nästan lika viktig som smaken.

Ardbeg - 4
Bowmore - 2
Laphroaig18 - 3,5
Laphroaig10 - 4

Om man gillar mögelost Laphroaig18 given vinnare... men det kan bli lite mycket, dock väldigt speciell. Ardbeg och Laphroaig10 har härliga rökdofter och får 4 i betyg. Bowmore har någon söt vaniljdoft som jag har svårt för.

3. Smak (betyg 1-5)
Självfallet det primära, det ska ju trots allt drickas.

Ardbeg - Stark och smakar som en hel skog, ruskigt imponerande - 5
Bowmore - Elegant och riktigt bra, men lite blek i det här gänget - 4
Laphroaig18 - Mögelost även här, mycket speciell smak - 4
Laphroaig10 - Explosiv, fotogen på ett bra sätt, magnifik - 4,5

Dom starkaste (Ardbeg och Laphroaig) är också dom bästa, men dom andra två är också riktigt bra. Måste nog säga att Ardbeg Uigedail är den bästa, den smakar så ofantligt mycket... sen jag köpte den i höstas har jag varit lyrisk. Laphroaig har alltid varit favoritwhiskyn, men Ardbeg Uigedail är nog min enskilda favorit. Tänk på att när whiskyn ligger runt 55% är det bra med en skvätt vatten (cirka 1/4), det förhöjer faktiskt upplevelsen.

Slutresultat

1. Ardbeg - 12 poäng (av 12 möjliga) 
2. Laphroaig10 - 11,5 poäng
3. Laphroaig18 - 9,5 poäng
4. Bowmore - 9 poäng

Ardbeg är vinnare, den har alla komponenter en magnifik whisky ska ha. Laphroaig10 är också en höjdare, bara något, något sämre i färg respektive smak... men det är små marginaler. Laphroaig18 faller mest på blek färg och kanske väl mycket mögelost i lukt och smak. Bowmore är en mycket god whisky, men lukten stör tyvärr... håller man för näsan är den riktigt nära toppduon.

Patti SmithJag har återupptäckt Patti Smith, punkdrottningen med den fantastiska rösten… debutalbumet ”Horses” är lysande, och på dom fem första albumen kryllar det av pärlor. Grymt cool är hon också, kolla in här bara... ...varför finns inga såna hjältinnor längre? Eller hjältar för den delen...

Här kan ni läsa om boken ”Just Kids”  som ges ut på svenska i mars. Boken handlar om Patti Smiths tid tillsammans med fotografen Robert Mapplethorpe, en tid då dom båda var unga, fattiga och fulla av drivkraft.

Because The Night som förresten är den största hiten hon haft fick hon av en tillfällighet, om jag är rätt underrättad!? Bruce Springsteen hade gjort låten men såg ingen naturlig plats för den på sitt album, så han gav helt sonika bort den till Patti som samtidigt spelade in ett album i studion bredvid. Så kan det gå och om ni såg Hall Of Fame-galan på tv för ett tag sedan kunde ni se Bono, Springsteen och Patti Smith framföra låten tillsammans… det var kul att se gubbarna krympa när Patti Smith tog över hela scenen.

Huva vilken utstrålning!

***


Avslutande OS-bloggen utgår...

Jag hade lovat en avslutande OS-blogg, men jag är fortfarande så besviken på Tre Kronor att jag inte orkar sammanfatta OS. Jag trodde på det här laget och sen får dom stryk av Slovakien... vad säger man?

OS var annars en formidabel succé för framförallt längdskidåkarna... grymt kul att se Kalla, Haag, Hellner och Olsson. Inte bara för skidåkningen utan även glädjen dom visade.

***
Patrik Sjöberg i Mästarnas Mästare är oerhört underhållande... årets tv-ögonblick när han skickade hem präktiga Tomas Gustav(f?)sson.

***
Ett tips... var med nu, det kommer att gå ruskigt fort och det gäller att insupa varje ögonblick av den briljanta våren. Jag tänker sätta mig på en sten i skogen och bara råstirra när det töar, grönskar och börjar växa... 

***

Musik - Shout Out Louds

Shout Out Louds kommer snart med ny skiva, här är Fall Hard...

 

… läs mer.

***
Den här inspelningen är från 2007...… läs mer

...


Örebro - Årets bilstad?

Vintern har gått hårt fram i år, depressionerna är nära och kyla och snö verkar ha satt spår på såväl bilar som chaufförer. Dom här bilderna är hämtade från en rätt stor mellansvensk stad, vi kan kalla staden Örebro.Den här bilen stod jag parkerad bredvid häromdagen, man kan lugnt säga att det inte ser bra ut... hoppas inte vi möts igen!!!

***
Om vi fortsätter på spåret bilar jag inte vill möta... vad sägs om det här???Inte ens bältet är på...

***

Travblogg 3/3-2010

Åsajerven, trista och kalla travtävlingar samt dokusåpan ”Svanstedt” har dominerat två iskalla veckor i svenskt trav… jag längtar till våren och Triton Sunds årsdebut ikväll. 

Mycket snack om Lähdekorpis s.k. bojkott av Åby… Kari bojkottade inte Åby, han valde hockey. Men det går rykten om att Kari vill ändra reglerna så att man inte får åka bakom målet, det är orättvist enligt Kari. Dessutom vill han enligt samma grumliga källor att Brynäs ska få ha två lag med i samma match. Vet inte om ryktena stämmer, men det skulle inte förvåna mig.

Hetast…
Norska kallblodet Åsajerven (h8 e. Järvsöfaks-Sindy Vinter e. Atom Vinter) som i V75 på Bergsåker visade upp kusliga speedresurser.

Mera trav…
V75 på Bergsåker blev Örjans dag, fyra segrar och finast i hans segerskara var Go On Pale som vann Guld enkelt. Men dagens häst var utan tvivel Åsajerven, troligen bästa kallblodet som finns just nu… Wollebaek väntade och väntade och när spurten sattes in small det bara till, jisses så överlägsen han var. Äntligen ett litet vårtecken, och den här kyliga vintern var det givetvis ett kallblod som stod för vårtecknet.

- Lovande Zyrano Boko årsdebuterade med seger på Solvalla.
- Kapable Robin K imponerade på Jägersro.
- 3-årige Amaru Boko (h3 e. Coktail Jet-Sue Boko) övertygade på Sundbyholm.
- Elins Pride imponerade i comebacken på Bergsåker.
- Magic Space fin i årsdebuten på Romme.
- Lewis OM visade klass på Jägersro, hög kapacitet på den här pållen.
- Earl Tilly vann direkt på Halmstad efter sju månaders frånvaro.

V75 på Axevalla och Bobtail imponerade med dödensseger i Guld… annars går omgången till historien för att en ensam vinnare tog hem 63 miljoner på sju rätt.

- Ravage du Lys vann ett långlopp i överlägsen stil på Solvalla, Harper Hanovers?
- Handsome Face glänste i snöyran på Örebro.
- Latitud och Elvira E övertygade på Romme.

Internationellt…
Långloppet Prix de Paris gick till Private Love (s7 e. Goetmals Wood-Amour d’Aunou e. Speedy Somolli), toppstam på den hästen… kolla själva i Blodbanken.

- Tyske segermaskinen Bentley Sun tog 30:e raka på Berlin-banan Karlshorst.
- Lisa America vann på fantomtiden 11,3am i Milano, hur bra är hon?

The Best Madrik (h3 e. Coktail Jet) skrällde i Criterium des Jeunes på Vincennes. Det har varit kallblodslopp på Vincennes också, och Odin Tabac får efter en andra- och förstaplats betraktas som kallblodskung på Vincennes 2010.

Missa inte…
V64 idag på Solvalla… stjärnhästen Triton Sund gör årsdebut. Även i övrigt lite småintressanta lopp, det är som vanligt i mars det börjar hända saker.

V75 på Jägersro i mars brukar vara ett av de första vårtecknen, vi hoppas på det i år också… nu på lördag kör dessutom Tipslördag (med livetrav) i gång.

***


RSS 2.0