Travkrönika 31/12-2008

Årets sista krönika med trav från Solvalla och Frankrike... och så funderar jag in i det sista på hur min topplista över det svenska travåret ska se ut.

Vem har egentligen varit bäst av Commander Crowe, Sahara Dynamite och Maharajah? Opal Viking är också nominerad som Årets häst, men vad gäller prestationer i Sverige är han statist. Meritmässigt rankar jag utan tvivel Sahara Dynamite först, men han har inte glänst på samma sätt som Maharajah... Commander Crowe vinner och vinner men har i stor utsträckning undvikit de bästa och på slutet har han sett lite seg ut, finns det mer att plocka ut?

När det gäller enskilda prestationer är Exploit Caf i Elitloppet vassast, Skully Gully samma tävlingsdag ruskigt bra, Maharajah i långa E3 fantastisk, Lie Detector i Stochampionatet grymt imponerande, Quarcio du Chene hade några uppvisningar under året, Triton Sund likaså, Lord Capar mäktig i några lopp och Brioni var magnifik på Hugo Åbergs-kvällen. Det finns flera... men sammantaget har året varit av medelklass.

Annars har det mest handlat om utländska spelbolag och Åke Svanstedt... I början på året började Åke ta betalt för intervjuer med journalistisk bojkott som följd och i slutet av året var det vittnen som trädde fram och påstod att Åke använt grisfösare i träning... vad som är sant återstår att se.

Hur topplistan för 2009 slutligen kom att se ut kan ni se här...

Veckan som gått...
Ruskigt mycket trav på Solvalla... V75 tisdag och lördag och V64 som vanligt idag. På tisdagen visade den finaste travaren jag sett under året - Bring Me Back - att det finns anledning att tro på ett bra 2009. Smått överlägsen efter härlig 700m-rökare. Order By Fax visade bra form i guld. I lördagens finaler visade stjärnorna Passionate Kemp och Triton Sund att formen håller i sig, men mest imponerade nog Tommy Hannés Access Tooma. I dagens V64:a var tvåårige Turbo Viking smått överlägsen från dödens... Jean Dobel (fin typ) och Black Gold gjorde också bra prestationer.

Pearsall Yankee bra på Färjestad förra måndagen.

I fredags skulle Järvsöfaks ta 184:e segern (och därmed rekord, om man räknar bort finska kallblod?), vilket han också gjorde i bländande stil. Det verkade som många inspirerades av Järvsöfaks för det var flera bra prestationer under dagen... Mr King Dingeling tog ned Global Lightning i en härlig tvåårsduell på finfina 14,2ak och Klöver Kung imponerade via 1.10 sista 700.

Internationellt...
Prix de Bourgogne blev en dubbel för Pierre Levesques Meulnes des Corta och Offshore Dream. Tillsammans med Exploit Caf får nog dessa bära favoritskapet inför de stora drabbningarna om en månad.

Commander Crowe inkasserade karriärens andra förlust på målfoto när han blev tvåa i Vincennes-debuten... godkänt får man väl ändå säga.

Opal Viking tog en ny triumf i Italien och såg fin ut, men om man får vara lite gnällig stannade han till lite på sluttampen.

Missa inte...
Travfilosofens topplista 2008...

Förberedelserna och uppsnacket inför Prix d'Amerique... våra förhopppningar sätts till Triton Sund och Opal Viking.

***

Kommentarer
Postat av: Henke

Tjena! Du verkar mer engagerad i travet är någonsin. Trevlig läsning..



Kan tipsa om en insändare i dagens travrond om varför det som spelare inte är kul att vara på en travbana.. du kanske känner igen namnet på den som skrivit inlägget.



Trevlig fortsättning!

2009-01-02 @ 10:39:38
Postat av: travfilosofen

Tjena Henke... jaså det var du, tänkte faktiskt det. Mycket intressanta idéer du kom med. Ska banorna få publik måste det, precis som du påpekar, finnas fördelar med att vara där... nu är det i mångt och mycket betydligt bättre service på ATG-live.



Ha det gött!

2009-01-02 @ 22:15:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0