Skrämselpropaganda


I SVT:s Debatt diskuterades GPS på barn av rädsla för att nåt ska hända dom. I hela samhället diskuteras hur våldsamt det blivit... men är det verkligen sant?

Det finns en sjuklig rädsla i hela samhället för allt som kan hända, och vi gör allt för att skydda oss mot allehanda saker... och det är väl inget konstigt i det, eller? Skyddar vi oss mot verkliga faror är det väl okej, men när vi bygger upp enorma skydd mot saker som inte är reella faror då blir det lätt absurt. 

Ett bra exempel är när en av de försvinnande få galningar som finns begår bestialiska brott (reaktionerna rör oftast brott mot barn). Dessa  brott händer oerhört sällan, även om jag är en de första att påpeka att det aldrig borde hända, men i debatterna som följer låter det som ett accelerande problem. Media och alla "haka-påare" får det att låta som det står en galning bakom varje gathörn, och det skriks om hur stort problemet har blivit... men är det någon av alla gaphalsar som kollat om det verkligen har blivit värre???   

Dessutom har barn och ungdomar blivit helt förslappade och respektlösa... åtminstone är det den bilden som sprids, men är det sant?

Faktum är att de flesta medelålders hakar på alla nyhetsrapporter i tv och tidningar och utgår från att allt blivit värre, men sanningen är kanske att det finns fler nyhetsrapporter (internet, tidningar, massor av tv- och radio-kanaler)... inte fler brott och andra hemskheter?

Jag har inte den exakta sanningen, men när jag kollat brottsstatistiken (tidigare i år) kunde jag konstatera att vissa brott ökat över åren medan andra minskat. Det finns alltså ingen entydig bild att allt blivit värre... så varför är det den bilden som alla tar till sig?

En förklaring är givetvis att jag och mina bekanta bivit äldre och sitter hemma och tar del av alla dåliga nyheter. Ungdomarna som är ute i den verklighet vi ser på tv:n uppfattar säkert inte verkligheten som mer våldsam än vad vi gjorde när vi var unga... och personligen kan jag i alla fall säga att det var mycket våld när jag var ung också. En annan förklaring kan vara att vi i dagens samhälle har möjlighet att ägna våra tankar åt det här... trots alla rapporter om minskad fritid misstänker jag att tidigare generationer ägnade mer tid åt att få hem mat på bordet än vad vi gör idag. Våra problem består snarare i hur vi ska ha råd med utlandssemester, bil, villa och platt-tv med 78 kanaler samtidigt som barnen ska ha de senaste spelen och mobiltelfonerna så dom inte blir mobbade i skolan, eller om det är för att vi inte ska bli betraktade som "loosers".

Dessutom har dessa debatter förts i alla tider... om ni inte tror mig kan ni läsa Tage Danielsons "Samlade tankar från roten". I den boken (som kom ut i början på 60-talet, alltså över 40 år sedan) är det oerhört mycket som känns igen från idag, skillnaden är väl bara att radio och tv bytts ut (kompletterats) mot internet och mobiltelefoner. 

Frågar ni mig så tror jag överbeskyddandet och ångesten över alla hemskheter hänger samman med att Sveriges småborgerliga befolkning ökat med runt 1 000 procent sedan jag var liten på 70-talet... kolla bara på den lilla bruksort jag kommer i från. När jag var liten kände jag knappt någon som bodde i villa, nu vet jag ingen som bor i lägenhet... förutom singlar och flyktingar. Oavsett var dom jobbar (jo Lars Ohly, metallarna är inräknade) har dom villa, minst en bil, bredband, platt-tv och ändå råd med utlandssemester varje år... det finns givetvis dom som inte har råd med allt detta, men dom är faktiskt undantag.

Med ökade ekonomiska resurser ökar småborgerligheten, och det är inte bara postitivt. Småborgerliga människor är oroliga över att ta fel bestick (ni vet när det ligger identiska bestick bredvid varann vid finmiddag och man ska ta dom i en viss ordning vid förrätt och varmrätt) när dom äter, inte är det konstigt om dom är oroliga att något ska hända barnen... det är ju helt naturligt. Men dom skulle varit med på min tid, farfar åt sås med kniven och dom vuxna herrarna sputta snus och söp i barnens närhet... det går bra det också bara man får lite kärlek.

Vi klagar över att barnen inte vill gå ut, men varför ska dom det? Det finns ju hur mycket utrymme som helst inne i villan och utanför villan står det en galning och väntar på att kidnappa dom... nog är det tryggare i soffan!?

***

Travkrönika 25/11-2008

Going Kronos slutar tävla och går till avel, känns logiskt men ändå trist givetvis. Den kanske bäste treåringen som satt ned hovarna på en svensk bana går också till historien som en av de vackraste. Världsrekorden i långa (final) respektive korta (consolation) E3 är bland det största som gjorts i Sverige.

Man skulle kunna tro att depressionen är nära när publikfavoriten Going Kronos slutar tävla, nya Atg.se mest ser rörigt ut och november är här... men det har varit snö, sol och minusgrader några dagar så det känns helt okej faktiskt. Min timeout är över och igår hade jag en dubbel riktigt nära... hade jag spikat Dig For Dollars som var min idé (feggarderade med den där Goop-grabben) hade jag nog satt 100-oddsaren... vilken comeback det hade blivit!

Veckan som gått...
Måndagen var en fin travdag... på Färjestad imponerade 4-åriga Maxima på nya banrekordet 13,0ak och Alsace Cobra glänste i ett långlopp. Samma dag på en annan bana (Halmstad) imponerade 3-årige Indigo Broline för Svanstedt.

Kval till Uppfödningslöpningen på Jägersro där två fina 2-åringar dominerade... Juggle Face vann före Ultradidact F.

I onsdags gick Zimba Boko svenskt rekord utan att plågas i ett annat kval till Uppfödningslöpningen.

Femåringen Trigger Bris svarade för en riktigt stark prestation på Åby och Golden Haro visade fina takter samma tävlingsdag.

V75 på Bergsåker var en medioker anrättning... Hoof Beats i alla fall tillbaks i vinnarcirkeln och Colombian Necktie visade lite klass i guldloppet.

I söndags på Örebro svarade Mint Spirit för en svettig långsida och försvann till överlägsen seger.

Internationellt...
Supertvååringarna Explosive Matter och Muscle Hill ska mötas i Breeders Crown, vilken duell det kan bli! Deweycheatumnhowe har kanske gjort sista starten, sjukdom gör att Breeders Crown är i fara.

Frankrikes två topptreåringar Ready Cash och Return Money tog varsin ny storseger på Vincennes. 

Opal Viking vann Kommunloppet i Italien... svenskarna vann alla tre kvalen, Passionate Kemp och Earl Tilly övriga kvalvinnare.

Missa inte...
Uppfödningslöpningen på Jägersro på lördag... tvåårstävlandet är klent i Sverige, men nån pärla kan det finnas.

***

November...


November hånas alltid, och oftast med all rätt... men när det är snö, sol och några minus är det en fin tid. Nu är det just så. I såna stunder kan jag förlåta november för nästan allting, men bara nästan. Det har utlovats plusgrader, och då blir det slask och elände som vanligt... men i november gäller det att suga i sig alla korta glädjestunder. Klart godkänt hittills.

Såg ni debatten på SVT som handlade om pretentiösa människor? Om inte, se den på SVT Play... fantastisk underhållning med ironins mästare Henrik Schyffert och de lätt uppblåsta Kay Pollack och Björn Ranelid. Vilken underbar kulturkrock... stor underhållning och riktigt roligt. Men inte vet jag om man kom fram till speciellt mycket, å andra sidan är det väl inte alltid det viktigaste!?

Robins på SVT är stundtals riktigt bra...

Babben Larsson är en pärla, inte nog med att hon är rolig hon kan sjunga också.

Måste eventuellt göra om min topplista på musik... lyssnade på en samling med Eldkvarn häromdagen, och efter Costello är dom ju mina husgudar. Måste lyssna på Smiths och Cure igen... Topplistan på filmer har varit på gång länge, men filmintresset är svalt just nu... måste ta mig samman.

Har precis läst Tom Alandhs krönikor... några krönikor är ruggigt bra läsning. Är det en slump att Alandh är travintresserad?

Barn är underbara... sambon berättade förra året för sin son att hon samlade på registreringsnummer, "jag har redan sett alla nummer" sa han. Sambon förklarade att man måste se dom i nummerordning, "varför då" svarade han. Ja, vad svarar man på en sån fråga? Sambon gjorde det enda rätta och slutade med tramset...

Svensson Svensson tröttnar jag aldrig på... Gustav Svensson slänger filosofiska guldkorn omkring sig hela tiden, och förbannat roligt är det också.

På Nyhetsmorgon i Tv4 brukar det stå nån och skrapa trisslotter... är det verkligen bra tv-underhållning?

Hur kan det komma sig att hantverkare är så förbannat nonchalanta? Dom hör inte av sig som lovat och allting tar längre tid än de lovat... om det överhuvudtaget blir utfört. Inte fan är det konstigt att billig arbetskraft börjar ta sig in över gränserna...


***

Travkrönika 19/11-2008

Västerbo Paradise bländande i 16:e raka och förhoppningsvis går han obesegrad till Elitloppet... visst är det skönt att drömma loss i novembermörkret :-)

Jag har tagit en time out från travet, man behöver det några gånger om året... en time out för mig innebär inte att jag inte följer travet, men jag drar ned rejält på engagemanget och den här "hänga-med-hysterin" som ständigt hänger över en.

I mitten på november kan man ta time out utan att missa speciellt mycket... 

Veckan som gått...
Förra onsdagen kval till Europaderbyt på Solvalla, Sahara Dynamite bäst av dom svenska finalisterna... men eftersom loppet är ett skämt visste man inte då vilka som gått till final (ja, bortsett från kvalvinnarna som bör vara klara). 

Euro Staro Crown har tydligen aldrig förlorat med Untersteiner i sulkyn, inte i tisdags heller då han imponerade efter tidigt avancemang.

Formtoppade Airstrike spurtade ned tappre Earl Tilly på Axevalla, båda får överbetyg.

I Kalmars V75-tävlingar imponerade främst hemmahästen Ruby Silas (flög fram över upploppet) och danske Korvet Klintholm (enkelt från dödens)... Adams Hall vann i guld, men som vanligt i lite trög stil.

Västerbo Paradise fortsätter att leka med med motståndet, han ser ruggigt fin ut och det ska bli spännande när konkurrensen hårdnar i loppen. Den här gången 16:e raka på 13,8am... topptid för övrigt. Dig For Dollars såg också bra ut denna fina V65-dag på Örebro. Tvåårige Jimmy Weston måste också nämnas när han vann på 15,3ak. 

Internationellt...
I ett av alla preparélopp inför Prix d'Amerique segrade Olga de Biwetz före toppspurtande Exploit Caf, båda såg fina ut medan Offshore Dream tröttnade efter offensiv inledning.

I Matron Stakes på 1 000m-banan Dover Downs satte tvååriga stoet Honourable Daughter världsrekord på 10,9ak. I h/v-avdelningen var Explosive Matter överlägsen på 11,6ak.

I första starten för Veijo Heiskanen vann Boulder Classico Erkki Rajakoskis på bra sätt.  

Missa inte...
I brist på stora travhändelser i Sverige kan ni lära er hur nya ATG.se fungerar... mitt första besök gjorde mig yr, ska försöka igen lite senare.

***

Travkrönika 11/11-2008


Commander Crowe lekte hem segern i guldfinalen, han är oerhört stabil och verkar inte påverkas av vare sig väder eller banförhållanden... men hur går det när han ställs mot de bästa i Europa? Tänk om man för ett ögonblick fick drömma om ett möte mellan Commander Crowe, Exploit Caf och Deweycheatumnhowe... lär aldrig hända, men vilket drömmöte det skulle vara!!!

Det är mycket dystra tongångar just nu... i Italien har ekonomin varit i kris ett tag och i Sverige verkar sportens förhandlingar med staten gå riktigt negativt. Vi får se hur det går, men krisrapporter börjar man bli van med inom travet.

Då är det mycket roligare att bläddra i "100 years in Harness"... en bok full med läckra bilder från amerikansk sulkysport under 1900-talet. Det som alltid förundrat mig är varför vi i Sverige inte har arenor som den här... det måste ha varit ruskigt häftigt på den tiden såna här arenor var fullsatta. För er som inte känner till det kan jag meddela att trav var stort i Amerika på 60- och 70-talet.

Glömde i förra krönikan att påminna om alla bilder från Breeders Crown på Sundbyholm... här kommer länken till min egen hovfotograf.

Veckan som gått...
I måndags tog Erik Berglöf en fyrling på Färjestad, är den glade värmlänningen på gång igen?

Gift Kronos är en läcker travare, och i ljusa stunder riktigt vass... i tisdags hade han en sån dag och var förkrossande bra vid smått överlägsen seger. En som däremot varit en besvikelse sen han kom till Sverige är Milord de Melleray, perfekt resa den här gången och stinglös till slut.

Don Ariel vann på V64 i mycket fin stil.

Lördagens V75-finaler på Gävle bjöd på bra sport trots det dåliga banunderlaget. Commander Crowes lekstuga i guldfinalen var höjdpunkten tillsammans med Järvsöfaks uppvisning i 180:e segern. Men Teaser Elegance rökare på bortre långsidan var också en höjdare, liksom Livi Barcelonas kämpaseger i silver-finalen.

På Solvalla i söndags visade Plåt-Sven upp en ny fin tvååring... Baron Lux visade fin inställning och räknas i kommande uppfödningslöpning. Treårige It´s A Face svarade för en läcker svepning på bortre lång... lovande häst.

Internationellt...
Opal Viking vann Nationernas Pris... men i sanningens namn är det en gång så statusfyllda loppet numera sämre än en vanlig gulddivision i Sverige.

Fyraårige Island Effe stod för en strålande prestation i Frankrike... "... ingen jag kört har varit så snabb i 500 m", kommenterade tränaren Fabrice Souloy.

Unghäststjärnan Prince de Charme har hittat stilen i Norge.

Elitloppshästen Kito du Vivier hittades död i sin box i fredags morse.

Missa inte...
Kval till Europaderbyt i morgon på Solvalla... fina fyraåringar och kullettan Sahara Dynamite förstås den mest intressante.

V75 på Kalmar... ingen kanonklass, men jag ser ändå fram emot Gift Kronos i guld och Frillan Filiokus i stoloppet.

***

Travkrönika 4/11-2008


Yield Boko... oj vad fin han var i Breeders Crown, definitivt veckans höjdare. Annars har väl travveckan varit så där... det är november nu och vintermeetinget i Paris har inletts. För min del lockar dock Travrondens vinternummer ännu mer... kura ihop sig i en soffa och läsa om travåret är ju en tradition för travnördar.

Var på plats i Eskilstuna (Sundbyholm snarare) i det fina höstvädret, lite kallt men solen värmde. Stod i kaffekön bakom en påpälsad Sven Melander... tror han också köpte kaffe för att värma sig!? Varenne var också på Sundbyholm för att visa upp sig, den gamle mästaren såg trött ut... för mycket fruntimmer kan ha den effekten. 

Det är värmningarna som är bäst med livetrav, stå vid staketet och känna närheten och höra hovarna smattra är underbart... att Yield Boko skulle bli svårslagen såg man till exempel tydligt redan i värmningen.


Yield Boko i värmningen. Foto: Gunnel Jakobsson

Dagens höjdare, förutom nämnde Yield Boko, var läckra Jaded som defilerade hem gulddivisionen i härlig stil.


Jaded i ledningen dryga varvet kvar. Foto: Gunnel Jakobsson

Veckan som gått...
Frillan Filiokus är en riktigt fin typ, och vilket lopp hon gjorde i torsdags på Åby... ut i dödens och plättlätt seger, det finns definitivt utveckling i det stoet.

Breeders Crown-finalerna tappade lite dragningskraft redan innan p.g.a. viktiga strykningar på Maharajah, Lie Detector och Wellino Boko... men Sahara Dynamites löphuvud imponerade när han svarade kanonspurtande Clear Sign, och Bobtail var bara bäst från dödens. Båda dessa höll dock på att få stryk. En som däremot vann lätt och gjorde ett kanonlopp var Yield Boko - 13,8am efter småtryck hela vägen var riktigt bra... hade en Maharajah i toppform klarat av honom? Caddie Dream tog hem treårsstonas avdelning genom att spurta ned Annicka (åter bra).

Stig H och Timo Nurmos vann alla Breeders-finaler... Nurmos är en fantastisk tränare som ständigt växer och Stig H kan tydligen än.

I onsdags på Solvalla luftades Opal Viking, men han var chanslös mot formtoppade Steel Pepper. Tintomara Hornline vann enkelt samma dag och såg jättefin ut.

Internationellt...
I Amerika har Enough Talk kommit i gång ordentligt, världsrekord nyligen och nu en ny storseger. Deweycheatumnhowe laddade upp inför Breeders Crown (hans sista föreställning) med att hålla lekstuga i billigt sällskap på Vernon Downs.

Vintermeetinget i Frankrike har startat och treårskungen Ready Cash vann buslätt på Vincennes, och i ett stolopp för treåringarna slog Royal Crown åter kulldrottningen Return Money. Fyraåriga stjärnstoet Qualita Bourbon var tillbaka i hetluften och spurtade till seger. 

Missa inte...
V75-finalerna på Gävle till helgen... litet guldfält, men Commander Crowe mot Jaded är en intressant match

***

RSS 2.0