Livet på landet...


Ni som bor i hyreslägenhet, jag säger bara lyllo... ni kan gärna drömma om hus på landet, men stanna kvar och njut så länge ni kan i den underhållsfria hyreslägenheten.


En av dom största myterna är den om det mysiga livet på landet... det är ett extrakneg utan lön. Det är alltid nåt som ska fixas på huset eller med nån av bilarna, man måste ju ha två bilar eftersom det inte finns fungerande kommunikationer. Bil har jag alltid haft så det går väl hyfsat, men allt man ska veta om huset... det är ju inte klokt!


Vi var tvungna att skaffa takbrygga till sotaren (men mugghållare för drinken kan han glömma) eftersom stegen som går från huvudstegen till skorstenen inte duger. Det är väl bara att ringa och beställa tänker ni... jo hejsan, utan byggnadsutbildning och kunskap om hur husen varit byggda sedan förra sekelskiftet är det hopplöst. Åkte ut till K-Rauta och först frågade dom vilket tak det är, enkel match tänkte jag (det är ju pannor). Det räckte inte långt med den kunskapen... det finns tydligen olika typer av pannor. Tvåkupiga, enkupiga, betong och tegel... som om det inte var nog finns tydligen två typer av tegelpannor också!!!


Det var lika året före när vi, på egen hand, byggde en altan. Ni skulle sett minerna på sågen när vi skulle handla grejer... märks ju direkt att man är amatör, bara att hämta 5-meters virke med en S80 utan drag fick såggubbarna att fundera.


När blev normen att familjer ska bo i hus? Vem är ansvarig för att alla husägare ska ha ett avlönat arbete och ett oavlönat? Den 40 timmars långa arbetsveckan följs av en helg då allt praktiskt arbete med hus och bilar ska fixas, och det tar ju aldrig slut! Husarbetet är en livslång process som bara kan brytas genom försäljning eller rivning.


Som husägare på landet ska man också odla i princip allt man ska äta. Det blir en massa rabatter och land som ska fyllas med blommor och grönsaker... och det hinner man ju inte med eftersom det tar sån förbannad tid att pendla till och från jobbet. 

Så varför bor man då på landet? Givetvis för att slippa träffa folk... ingen vill hälsa på eftersom man måste ha chaufför, man slipper själv hälsa på eftersom man måste ha chaufför och det finns ingen bättre ursäkt (inga bussar vet du, måste hem till djuren) när man inte vill vara social.


Dom som påstår sig bo i hus på landet för barnens skull ljuger... barnen skulle må bra mycket bättre om vi bodde i lägenhet och var hemma och var trevliga istället för att jobba oss griniga för att ha råd med två bilar och platt-tv. Och är det nån som har hört talas om barn som vill ha fina rabatter med blommor och nyklippta gräsmattor... ungarna skulle ha bra mycket roligare om vi hällde ur en skopa jord på gräsmattan så det blev en gigantisk hög som dom kan ligga och brottas i.


Ett annat problem är generationen före oss som ställer krav (inte uttalat kanske, men man ser väl blickarna) på att vi ska sköta allt som dom gjorde. Lätt för dom att säga, dom lallade runt utan sysselsättning och hade inget bättre för sig... den ene lagade mat och den andra tog hem kulorna, tänk om man hade den markservicen när man kom hem från jobbet! Nu ska båda jobba heltid och sen förväntas sköta en gård på fritiden. Ekvationen går inte ihop och dessutom är inte kontorsråttor byggda för den typen av arbete... nej, vi vill sitta vid datorn, dricka rödvin och titta på Zlatan på tv.


Det var lättare att handskas med barn förr också, det fanns ingen plats inomhus så barnen skickades ut där dom fick underhålla sig själva... nu finns det alldeles för mycket plats inomhus och pedagogiska instruktioner som gör att vi vuxna hela tiden blir störda. Inte fan fråga vi vuxna om hjälp när jag var liten, vi gjorde allt för att dom vuxna inte skulle veta vad vi gjorde... nu får man nästan tvinga ungarna att gå utanför föräldrarnas synfält.


Och sport... när jag var liten gjorde vi allt möjligt med bollar och puckar, nu finns det väl inte en unge som spelar nåt utan att det står en vuxen och blåser i en visselpipa. Inomhus, det ska va inomhus också... inte tusan vill barn sporta utomhus när det är molnigt och under 25 grader varmt, och är det sol och varmt flämtar dom och skriker efter en pool. Det är viktigt att det är pool, för dagens barn vill inte bada i lortiga sjöar som är belägna utanför tomtgränsen.


Så kom inte och påstå att det inte var bättre förr!?


***


Kommentarer
Postat av: Marie

Hej o hå va du går på!

Men nog är det väl något som är possitivt med att bo för sej själv också?

Jag skulle aldrig kunna tänka mej att flytta in i en lägenhet igen!



Ha det så bra och hälsa alla!

marie

2009-05-05 @ 06:50:22
Postat av: travfilosofen

Det är klart det är, skojar som vanligt... vill bara avliva myten om att det bara är en dröm att bo på landet. Och då har jag ändå inte nämnt fästingarna :-)

2009-05-05 @ 07:30:07
Postat av: Lisbeth

Hej Per!

Du är för rolig...tycker precis att jag hör dej när du mässar! Har mor o far varit o hälsat på dej o kollat trägården eller?! Inte lätt att kommma upp i deras nivå på trädgårdsskötsel! Det här med avsaknad av besök stämmer precis...jävligt att ta sej hem om man vill ta ett gott rött..Kram från kusinen!

2009-05-05 @ 17:16:43
Postat av: travfilosofen

Hej Lisbeth,kul att du använder datorn till nåt vettigt. Nej då, mor och far är snälla och dessutom gör Gunnel allt jobb i trädgården så jag har inget att klaga över. Men jag måste försvara alla stackare som gått på samhällets normer :-) Krama alla från mig!

2009-05-05 @ 22:49:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0