Travkrönika 21/10-2008


Copper Beech svarade för en ruggig uppvisning i Frankrike och igår fick Maharajah på nöten av Yield Boko... och missa för bövelen inte V75 på Jägersro på lördag med riktiga kanonrace. I morgon onsdag håller vi tummarna för Västerbo Paradise när han jagar 15:e raka.

Förutom Breeders Crown-semifinalerna har open stretch-debatten dominerat trav-veckan. Nu skriks det högljutt från stora tränare och andra mediakändisar om att ta bort "snikspåret" medan banornas ansvariga och småtränarna verkar mer positiva. Själv var jag positiv från början och även om jag är mer tveksam nu vill jag absolut inte döma ut det än... det finns för och emot. Open stretch är ju inte direkt någon underkur för mer spännande lopp och visst händer det att mindre betrodda lite orättvist slinker dit på linjen, men det var väl själva poängen med open stretch? "Spets och slut" är väl inte så himla kul det heller.

Jag tycker heller inte speciellt synd om favoriter som får stryk av smygkörda lallare, är favoriterna tillräckligt bra ska dom väl vinna ändå... på Copiads tid hade dom kunnat haft hundra open stretch, det hade inte spelat någon som helst roll för han hade avgjort loppen långt innan. Bristen på svenska profiler, vilket även syns internationellt, är en större fara för svensk travsport än open stretch.

Semifinaler i Breeders Crown
Boka in lördag 1 november när fyra Brreders Crown-finaler körs på Sundbyholmstravet, det blir riktigt kul.

Semifinaler har körts i veckan och mest förvånande var att Yield Boko ganska enkelt slog treårskungen Maharajah igår på Romme, men precis som i Kriteriefinalen var han fladdrig i travet och när den rätta snabbheten saknas är det inte lätt att slå en så bra häst som Yield Boko på speed. Största hoten till dessa två i finalen är Reven d´Amour och Knockout Rose som bägge övertygade i semin. På stosidan imponerade Annicka igen liksom Calamara Donna... snabba tider överlag för treårsstona. 

Semifinalerna för fyraåringarna har också körts och där imponerade kulltopparna Lie Detector och Bobtail på stosidan. Bland "herrarna" var det kulltopparna Dust All Over, Sahara Dynamite och Wellino Boko som såg bäst ut... tyvärr lär Wellino Boko vara tveksamt startande i finalen då han var halt efter loppet.

Övrigt i veckan...
I tisdags imponerade treåriga stoet Khao Manee på Jägersro... "en blivande stjärna" skrev travronden.

Treårige Livi Deco övertygade på Mantorp i tisdags.

Finska tvååringen Lizas Big Boy vann på Solvalla i onsdags i imponerande stil... tiden 14,8 är respektingivande.

Svanstedts hästar glänste på Åby i torsdags... fyraårige Quartier Latin var överlägsen och mycket fin i comebacken, och "gamlingen" Caramba Hall visade att formen är på topp när han avgjorde med en mäktig speed sista 300.

V75 på Hagmyren handlade mycket om Stig H och Erik Adielsson, tre segrar till stallet och bäst var Passionate Kemp som vann guld före tappre Adams Hall samt Steel Pepper som hann fram till seger efter en virvlande avslutning.

3-åriga löftet Quassia Lascaux och 11-årige Nyby Exet stod båda för riktigt bra insatser på Sundbyholm i söndags.

Internationellt...
Sverigebekantingen Copper Beech åkte till Frankrike och utklassade hyfsat motstånd, han är riktigt läcker när han fungerar fullt ut.

Missa inte...
När Västerbo Paradise jagar 15:e raka på Solvalla på onsdag... fina V64-lopp även i övrigt.

V75 på Jägersro med ruggigt bra lopp på lördag... världsstjärnan Russel November gästar i jubileumsloppet och startlistan till Müllers Memorial är hisnande läsning, Commander Crowe, Triton Sund och L´Amiral Mauzun gör loppet till ett av de vassare i år. Bänka er framför tv:n och njut av världshästar!

***


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0