V75 - Lördag 31 oktober 2009...

Grattis till alla som tog rygg på spelen i onsdags, formidabel succé... ni fick alla vinnarna med skrällarna Zorro Photo och Schwerin Boko som grädde på moset. Platsspelet gick in och V64:an satt på 48 rader... 8 711 kr i vinst.

Läge att ta rygg idag alltså... och tävlingarna på Jägersro är riktigt fina. Följ travet live på tv4 och tv4+.
 
***
Travfilosofen – bäst på plats…
Äntligen!!! Zorro Photo kördes klockrent av Uhrberg till ledningen och sen vann han säkert, oddset på 2,64 var rena bingon.
 
Summering innan aktuellt spel: +355 kr (+14%), insats=2 500, vinst 2 855

Idag blir det 100 plats på 2 Skully Gully i V75-6, minskar insatsen efter succén senast. Bra häst, läge och form... allt ser bra ut, men oddset blir troligen lågt.

***
Mera funderingar och långskott…
Bra sport på Jägersro idag, topphästarna Commander Crowe och Skully Gully går ut som favoriter i sina lopp... bakom båda lurar svårbedömda franska hästar.

V75-1: Lamborghini ST och Magic Space gör upp om segern, Victory Power i ledningen?
V75-2: Favoriten Trade East bra chans, se upp för Cloria Victis och långskottet Lou di Palio. 
V75-3: Commander Crowe är dunderfavorit, vad kan Svanstedts nyförvärv Nuage de Lait? 
V75-4: Prince L är favorit, öppet bakom... Noah VV är värst emot.
V75-5: Öppet lopp där jag tror mest på Quattro LG, Monday Morning och Il Divo.
V75-6: Skully Gully bör vinna, men Quito d'Aveze utmanar... långskottet Minos Vang?
V75-7: Svårt lopp... Victory Love, Hanoi och Tom Raider något vassare än övriga.

***

Succé för senaste tipset...!

Travfilosofen - småspelarnas vän och bankernas fiende - gjorde formidabel succé på dagens V64:a.

Om ni hängde med på tipsen som lades ut här på bloggen idag kan ni knappast ha missat 6:an på V64, inte ens jag lyckades missa... mest stolt är jag över omgångens idé Zorro Photo som vann till dryga 8 gånger och förstås spikades på ett av mina snyggast komponerade system någonsin.Efter triumfen intervjuade jag mig själv, så här lät det:

- Hur känns det?
- Euforiskt, men eftersom jag tillhör ett gnälligt släkte grämde jag mig lite över att inte tvåan - Global Lawbreaker - vann sista loppet, då hade det blivit några tusen till.

- Vad ska du göra med pengarna?
- Inte blir det nån resa i alla fall... eller förresten, Prix d'Amerique med buss kanske? Ska hålla det hemligt för övriga familjen, annars blir det väl ny dator som ungarna kan strö choklad- och kaksmulor över.

- Hur firar du "segern"?
- Finns bara ett sätt, fin-Laphroaigen... du vet den med 55,7%. Tror jag tar en skvätt vatten från tvättstugan, köksvattnet håller inte alltid bästa kvalitet.

***


Muscle Hill - tidernas bästa junior...

Fenomenet Muscle Hill (h3 e. Muscles Yankee-Yankee Blondie e. American Winner) vann Breeders Crown i helgen och går till aveln med endast en förlust - i debuten som 2-åring - och är kanske den bäste amerikanske travaren i modern tid. Tyvärr får vi aldrig veta hur bra eftersom han bara mött juniorer (andra 3-åringar).

Men det är skapligt av en junior att tangera det absoluta världsrekordet, och när han gjorde det var han överlägsen och knappast tömd på krafter... att det sen är en fantastisk travare att titta på gör inte saken sämre.  

***
Torvald Palema startar INTE i Prix d'Amerique, ett klokt och väntat beslut för sprinterkungen... TV4 är lättade, äntligen ett storlopp där dom kan få en intervju med segerkusken.

***
Hetast...
Muscle Hill i Nordamerika, världen och hela universum... i lilla Sverige inget särskilt att nämna.

***
Mera trav...
Ronda Brick kuslig när hon svepte fältet på Mantorp förra måndagen. Titan Silk övertygade på Jägersro och blir bättre och bättre. På V64 i onsdags övertygade åter Glory Southwind, en riktigt trevlig pålle.

Carmel tog hem gulddivisionen på Romme, med Swept To Victory gjorde ett kanonlopp i ledningen och var bästa hästen.

Muscle Hill lekte hem Breeders Crown over there, 20:e raka i 21:a starten... sjukt imponerande!

***
Missa inte...
V75 på Jägersro till helgen som håller bra klass, bl.a. Commander Crowe och Skully Gully i två olika lopp.

*** 

V64 - Onsdag 28 oktober 2009...

Toktrav på Solvalla idag - 16 lopp - och när detta skrivs har redan 8 lopp körts. Det är Breeders Crown-platser som står på spel och i princip alla 3- och 4-åringar av dignitet är på plats. Missa inte livesändningen på tv4-sport som börjar 19.00.  

Travfilosofen – bäst på plats…
Just nu saknar jag helt flyt med huvudspelet, Rutger galopperade senast och nu börjar saldot nå kreditgränsen. 
 
Summering innan aktuellt spel: -465 kr (-23%), insats=2 000, vinst 1 535

Idag blir det 500 plats på 4 Zorro Photo i V64-5, ökar insatsen efter förlusten senast. Zorro Photo såg fin ut senast och är en talang, hoppas Uhrberg kör därefter också!? Läget är bra, motståndarna skrämmer inte och jag är optimist.

***
Mera funderingar och långskott…
Det är kval till storlopp och utdelningen brukar bli låg, här kommer lite funderingar.

V64-1: Yield Boko är favorit, bra chans här. Långskottet är Pinepower Rose.
V64-2: Marshland är favorit och kan vinna, men jag tror mer på Spring Erom. 
V64-3: Quassia Lascaux favorit och vinner troligen, men Annicka har kapacitet att utmana. 
V64-4: Gills Abbe och långskotten Schwerin Boko och GH Nemo tror jag på.
V64-5: Jag tror mest på långskottet Zorro Photo.
V64-6: Digital Render knapp favorit, men glöm inte Juggle Face och Global Lawbreaker.

***

Hösten är onekligen tudelad...

Hösten kan vara alldeles fantastisk med alla färger och ren och klar luft...... men när det kommer långa perioder, som den vi är inne i nu, med regn och gråtrist väder kan man bli gråtfärdig.Fast, bortsett från vedhögen som ligger som en tung hinna av potentiell ångest, gillar jag hösten skarpt.

När man får på sig ett par tjocka strumpor, tänder eld i kaminen och kurar ihop sig med lite god läsning... ja, då kan sommarälskarna ha sitt badväder med myror, sand och svett för sig själva.

***
November är kanske den mest hatade månaden av alla... men det är i november man kan ladda batterierna med lite god läsning och mys i soffan. En månad för avkoppling och eftertanke... ta tillvara på det gott folk!

Det är i mörkret vi är oss själva närmast... djupare än så blir inte den här skitbloggen.

***
Bäst på tv just nu är "Robins" och "Hype"... båda programmen förstås på SVT. Bästa läsningen finns som vanligt i "Filter" och snart ska jag läsa "Tusen svenska klassiker" som inte kan vara annat än en succé.

***
För er som vill ha mer av myskvällen kan jag rekommendera kungen av whisky - Laphroaig - som är en unik kombination av godis och fotogen... den 10-åriga som finns på bolaget för vrakpriset 399:- är suverän och klassad (av experter vill jag tillägga) som den mest prisvärda whiskyn på samma bolag.

Men om ni vill nå ännu högre whiskyhöjder finns det en 10-årig Cask Strength (55,7%) som är helt sanslös... samma blandning av godis och fotogen, och dessutom med en explosiv känsla av... ja inte vet jag, men om ni varit riktigt skitnödiga och äntligen satt er i lugn och ro på toan vet ni vad jag pratar om.

Den kan dock vara svår att hitta på bolaget... åk till Åland, Tyskland eller Skottland om ni måste.

Himmelskt och förlösande... just så känns det när den här Laphroaigen träffar gommen... men precis som vid toabesöket är det bra att ha vatten tillhands, det är trots allt 55,7%.

*** 

V75 – Lördag 24 oktober 2009…

Nu är jag trött på spelandet, eller snarare bristen på spelande… ändringar i planeringen gjorde att jag inte var hemma i onsdags, så spelbloggen (som delvis var skriven) kom aldrig ut. Jag hade spelet klart – Glory Southwind – och förlorade därmed ett odds på 1,78. Nu sänker jag ribban och koncentrerar mig på V64 på onsdagarna och V75 på lördagarna, då kan jag dessutom lägga ut tipsen tidigare om jag vill. 

Travfilosofen – bäst på plats…
Sambon tyckte jag borde ha räknat ut att Copper Beech skulle köras defensivt i tisdags, men det hade jag faktiskt tänkt på… trodde inte han skulle laddas från start, såg framför mig en lugn start, 3:e ytter och speed till slut. Nu blev det körning från start, släpp och fastlåst med alla krafter kvar. Att han i övrigt såg fin ut dämpar inte ångesten ett dyft.

Summering innan aktuellt spel: -165 kr (-10%), insats=1 700, vinst 1 535

Till lördagens V75 blir det 300 plats på 2 Rutger Raket i V75-3, ökar insatsen igen eftersom jag missade senast också. Rutger såg helt bländande ut på Bollnäs och motståndet i den här gulddivisionen håller inte direkt hög klass, läget är också bra så jag ser inga moln på himlen… förutom oflyt för dagen. Bli inte förvånade om det blir galopp direkt och sen en kuslig upphämtning till fjärdeplatsen.

Mera funderingar…
En mycket öppen V75-omgång på förhand, Magic Space (V75-1) och Victory Love (V75-7) är dom enda streckade över 60% (62 resp. 63). Bra chans på båda, men motbud saknas inte... speciellt Master Danchip i V75-1 är ett hett motbud till favoriten. 

V75-2 och V75-5 är särskilt öppna... mitt spikförslag i omgången är Rutger Raket i V75-3. Letar ni skrällar kan ni kolla på långskotten nedan.

Långskotten…
Just nu verkar allt jag lirar vara långskott, men om man letar lite odds kan 2 Diamant Pilen i V75-5 vara intressant, bra i senaste starterna och borglömd igen. Glöm heller inte 4 Yosemite Boko (bra kapacitet) och 10 Lass Twist (barfota och med Björn Goop) i V75-6 samt 10 Speedy Gold i V75-7 som har grym form, tror dessutom Speedy Gold gynnas om det blir tung bana.

***


Open stretch och Solvalla...

Är inte Åby Sveriges hetaste bana just nu? Olympiatravet, Åby Stora Pris och helgens SM-tävlingar har i alla fall varit fartfyllda föreställningar till skillnad från lunken på Jägersro och Solvalla. Vilken av banorna som har Open Stretch vet väl alla...

Det pratas om Jägersrolunk och Solvallalunk, men vad kallas tävlingarna på Åby? Det har varit mycket motstånd mot Open Stretch, men är det kanske så att det tävlas mer på banor med Open Stretch?

Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning, men i helgens V75:a var det två av vinnarna som gick i ledningen. I övrigt satt vinnarna i 3:e utv, 6:e utv, 4:e utv, 3:e utv och 2:a utv. Alltså ingen vinnare från de invändiga "snikspåren"!!!

***
Kanske dags för Solvalla att testa Open Stretch? Jag har en annan idé för Solvalla: Nu när Täby ska flytta vore det naturligt att slå ihop trav och galopp, men till skillnad från på Jägersro kan väl travbanan byggas utanför galoppbanan, en milebana alltså. Om inte det går kan man väl bygga en raksträcka på en engelsk mil, den skulle kunna gå från Tranebergsbron till Bromma. Och när det inte är trav kan den användas som en extra genomfartsled för biltrafiken, eller kanske som landningsbana på Bromma?

Tycker mina idéer är väl så realistiska som inomhusfantasierna under Bromma flygplats.

***
Hetast...
Rutger Raket som såg oerhört taggad ut på V75 i Bollnäs... och så förstås Triton Sund i SM.

***
Mera trav...
Titan Silk, Micro Mesh och Junction var alla bra på Jägersro. På Solvalla dagen efter visade Zyrano Boko talang och kapabla duon Ibiza Broline och Omega Boko var även dom bra. Spring Erom vann enkelt anrika St Leger på Åby.

V75:an på Bollnäs var väl sådär, men det var underbart att se en fulltankad Rutger Raket sprinta i mål som sexa... det verkar ha hänt grejer utan skor i ny regi.

3-årige Joke Face var riktigt fin på Jägersro. På Örebro imponerade Pinepower Rose (nytt banrekord efter tuff resa), Enzo Wibb (reglerade enkelt allt från dödens) och Roadshow (vilken stenkross!). På Axevalla fick vi se en ny häst som tänt till hos Svanstedt, Conrads Garland såg riktigt maffig ut.

Den stora SM-dagen på Åby fick något oväntat se Triton Sund vinna SM före Commander Crowe och storfavoriten Torvald Palema... bäst i övrigt att läckra Lie Detector är tillbaks på banan, andraplatsen i Sto-SM togs med mersmak och krafter kvar. Sen måste jag nämna Distrinus som vann lärlings-SM överlägset, det här är en riktigt fin häst som kan gå långt.

***
Internationellt...
Det blev skräll i Italienska derbyt genom Macho Gams... Main Wise As galopperade som slagen.

Nu Pagadi lekte hem storlopp i Tyskland och Brioni tog 3:e raka på Vincennes..."svenskt" (eller nåt) stål biter.

***
Missa inte...
V75 på Romme till helgen där Rutger Raket startar i Guld... SPIK!!!

***


Tisdag 20 oktober 2009...

Upp som en sol, ned som en pannakaka… lördagens spel var ingen höjdare, men nu tar vi nya tag på Jägersro där klassen är bra på flera lopp. Följ härligheten i efterhand på tv4+ kl. 21.30.

travfilosofen - bäst på plats...
Lördagens spel Juan Carlos föll ihop som ett korthus efter alltför tuff inledning, bara att glömma.

Summering innan kommande spel: +35 kr (+2%), insats=1 500, vinst=1 535.

***
Idag spelar jag
200 plats på Copper Beech i V65-6, ökar insatsen efter senaste missen.

Högkapabel herre som inte startat på länge, lite chansning med tanke på osäkerhet i form… men han brukar gå bra efter vila och normalt sköljer han hela fältet. Det är förresten en oerhört vacker travare.

***
Mer tips...
Jag har inga direkta spelförslag idag förutom Copper Beech (V65-6)… men I’m Sorry Bi (V65-1), Khao Manee (V65-2) och Lennart (V65-5) är i alla fall bra hästar som det kan vara värt att hålla ögonen på. I V65-5 startar också Titan Silk som är en häst på uppgång.

***
Av mina fem tips senast gick endast Lie Detector in (2,70 i platsodds), och hon såg fin ut efter smygare. Dom andra var inte i närheten av att gå in, en riktig skitdag ur spelsynpunkt.

***


Lördag 17 oktober 2009

Grym spelform, i torsdags levererade jag tre tips och alla gick in. Dessutom satte jag dubbeln... det är bara att haka på inför dagens V75-tävlingar på Åby. Det är kanontrav på Åbys idag, framförallt V75-7 som är Svenskt Mästerskap... kanske det bästa SM som körts.

travfilosofen - bäst på plats...
Pinepower Rose var överlägsen senast, men oddset på 1,07 givetvis för dåligt.

Summering innan kommande spel: +135 kr (+10%), insats=1 400, vinst=1 535.

***
Idag spelar jag 100 plats på Juan Carlos i V75-6, fortsätter med hundringen efter senaste vinsten.

Dagens överlägset bästa spel... grym form, bra läge och värsta motståndarna har knepiga lägen. Visserligen hårdare motstånd, men han är alldeles för bortglömd.  

***
Mer tips...
Förutom Juan Carlos i V75-6 tror jag mest på Caminetto i V75-1 och Onyx Knick i V75-4... Lie Detector i V75-3 och Beanie MM i V75-7 är lite osäkrare spel, men ändå intressanta.

V75-1: Nr 2 Caminetto har bra läge och form, bra platschans.
V75-3: Nr 8 Lie Detector är en favorithäst, lång vila men ändå en rysare att se upp med.
V75-4: Nr 3 Onyx Knick är bra i grunden och har bra läge, viss galopprisk, men ända en vettig platschans.
V75-6: Nr 3 Juan Carlos som ni kan läsa om ovan.
V75-7: Nr 2 Beanie MM möter stenhårt motstånd, men han har varit ruggig och blir hyperintressant idag.

***
Alla spel gick in senast, två vann och en var tvåa... platsoddsen: 1,86, 1,70 och 1,07.

***

Torsdag 15 oktober 2009

travfilosofen - bäst på plats...
Det såg kört ut när Lamborghini St galopperade från start, men sen gick han strålande och var faktiskt nära att vinna... klar tvåa dock och oddset på 1,32 var väl sådär.

Summering innan kommande spel: +128 kr (+10%), insats=1 300, vinst=1 428.

***
Idag spelar jag 100 plats på Pinepower Rose i V65-5 på Örebro, tillbaks till hundringen efter senaste vinsten.

Beskedligt motstånd, bra läge och form... känns säkert, men oddset lär bli därefter.

***
Mer tips...
I V65-3 vill jag varna för Enzo Vibb och i V65-4 bör Junction ha en bra chans.
 
***
Av mina tips senast gick 2 av 4 in på plats... men såg ni hur Rutger Raket såg ut över mål!? Han vinner nästa lopp vem han än möter, störd till galopp och sen ingen lucka förrän 100 kvar då han flög fram. Sen är det en annan sak att man blir sur när man spelat och hästen inte får chansen... intrycket på Rutger gjorde mig hur som helst glad.

***

Lagerbäck överskattad...

Nu när alla kritiker får som dom vill och Lagerbäck avgår kommer hyllningarna som ett brev på posten... men hur bra har han egentligen varit?

Det glöms gärna bort att det faktiskt var Tommy Söderberg som var förbundskapten under mästerskapen 2000, 2002 och 2004... även om Söderberg ville ha delat ledarskap så var ändå Lagerbäck assistent. Bortsett från 2000 gjorde Sverige relativt bra i från sig i dessa tre mästerskap. Betyg mer än godkänt, t.o.m. riktigt bra.

Men när Söderberg lämnade skutan och Lagerbäck tog över har inte mästerskapen varit så bra som det framställs, 2006 gick vi vidare men blev utskåpade av Tyskland och 2008 blev vi utslagna i gruppspelet. Så med det nuvarande kvalet i minne har han varit godkänd, men inte fantastisk.

***
Nu spekuleras det om ersättare... förvänta er inget spännande namn, om inte Roland Andersson tar över blir det nog Jörgen Lennartsson.

Svennis borde givetvis fått frågan för länge sen, och inte minst nu... men som sagt, Lagrell kommer att välja en ur fotbollsfamiljen.

***
Kanal 5 ska vara glada över Pelle Blohm, den ende i hela sändningen som var sansad... Allbäck ansåg att förlusten mot Danmark var ett rån och det tjatades från alla håll om bortdömda mål, kära nån... vid båda målen blåste domaren av INNAN, och dessutom helt korrekt om ni frågar mig.

På läktaren är supportrar allt annat än opartiska, men nog förväntar man sig nyktrare kommentarer i tv-sändningar... var det månne danskarnas frikostiga ölservering som satte spår?

***
Zlatan var förresten helt fantastisk i matchen... harmonisk, jobbade bra, underbara nedtagningar och geniala framspelningar, det finns inte många anfallare i världen som kan uträtta så mycket i ett så offensivt dåligt lag.

Grabben har mognat och börjar mer och mer likna Van Basten när han var som bäst.

***

Lördag 10 oktober 2009...

Jackpot på V75 idag och som vanligt visas V75-loppen live på tv4 och kanalbyte till tv4+ när fotbollsmatchen börjar. Det finns egentligen inga klara favoriter idag... men om min form håller i sig kan jag nog bjuda på några vinnare, eller snarare platshästar eftersom det spelet passar mig bättre.

travfilosofen - bäst på plats...
Lika nöjd som jag var senast, lika missnöjd är jag nu över senaste spelet, Zorro Photo såg kanon ut... men Uhrberg körde bort hästen. I spel gäller det att ha stenkoll på hur kusken tänker lägga upp taktiken, annars spelar det ingen roll hur bra hästen är

Summering innan kommande spel: +64 kr (+6%), insats=1 100, vinst=1 164.

***
Idag spelar jag 200 plats på Lamborghini St i V75-1 på Bollnäs, ökar förstås insatsen efter senaste fadäsen.

Lamborghini var toppfin senast från ledning över tre varv, bra spår idag och det luktar ledning lång väg... bra chans. Dessutom en kusk som kör offensivt, det gillar jag.

***
Mer tips...
Svanstedt är inte själv på plats på Bollnäs V75:a, men flera av hans hästar är där... mest tror jag på redan nämnde Lamborghini St i V75-1 och Any Joy i V75-5. Han har också Rutger Raket i V75-7, dåligt spår men riktigt fin senast. Förutom Svanstedts armada har jag lite feeling för Hallsta Lotus i V75-4.

***
Även om inte huvudspelet i torsdags gick in fick ni ett annat tips - Shakira Trot - som gick in på plats till 1,74 i odds.

***

Sport och nostalgi...

Om våren tillhör travhästarna så tillhör hösten den internationella fotbollen, Elitserien i ishockey får ursäkta... det är utan tvivel fotbollen som är mest intressant.

VM-kvalet avgörs närmaste veckan och 29 november är det El Classico... bara ett par av godbitarna som väntar.

***
Johan Croneman skrev nyligen i DN om sportnyheternas dramaturgiska upplägg där nyheterna göms i sändningen, en anledning Croneman nämnde var att producenterna har så tråkigt på jobbet att de hittar på nya upplägg för att tillfredsställa sig själva… vi tittare blir motvilligt utsatta för experiment vi inte vill ha.

Läs krönikan här…

Har ingen aning hur många som håller med, men jag har liknande teorier om livesändningar i fotboll, skidor, trav m.m. Det har i mitt tycke blivit ett ofog med alla inzoomningar , det har gått så långt att man missar viktiga skeden i berörda tävlingar. Tiden när kameran låg som ett täcke över hela ”arenan” är förbi, vi tittare får inte längre bestämma själva utan ska tvingas se en närbild på en snorig idrottare eller nån kändis som agerar ointresserad åskådare.

Om nåt var bättre förr så var det idrottssändningarna, det känns i hela kroppen att de som sköter sändningarna är mer intresserade av tekniken än sporten… är det bra?

***
Apropå bättre förr, kolla in dom här trevliga grattiskorten från SCB... en riktig nostalgikick. 

***
Det bästa i Cronemans krönika är nog ändå rubriken: ”Egentligen är de bara trötta på jobbet”

***
Ingen, allra minst jag, trodde att det fanns minsta chans till VM i Sydafrika… men nu, jag blir inte ett dugg förvånad om Sverige ramlar in i ytterligare ett slutspel.

Men jag skulle lida oerhört med danskarna, har alltid gillat dansk fotboll.

Portugiserna däremot, dom har skämt ut sig så många gånger att dom lika gärna kan vara hemma... varför verkar förresten spanska fotbollsspelare trevligare än portugisiska?

***


Torsdag 8 oktober 2009...

travfilosofen - bäst på plats...
Igår var platsspelet perfekt, inget högt odds men Zyrano Boko hade allt som ett säkert platsspel ska ha... ingen dramatik och 200 satsade riksdaler blev 280 in i kassan. Jag är ruskigt nöjd.

Summering innan kommande spel: +164 kr (+16%), insats=1 000, vinst=1 164.

***
Idag spelar jag Zorro Photo i V65 på Åby, återgår till hundringen eftersom senaste spelet gick in.

100 plats på nr 11 Zorro Photo i V65-5 på Åby - torsdag 8 oktober.

Den här 3-åringen var riktigt bra senast i Kriteriekval, stallet är optimistiskt och trots bakspår är chansen god. Det är lite av en chansning, jag är medveten om det... 11:e spår på Åby är inte optimalt, men jag känner för honom och har inget bättre drag.

***
Mer tips...
Det är bra tävlingar på Åby idag, bl.a. klassikern St Leger, och Spring Erom är favorit men loppet känns ovisst. I V65-1 startar Shakira Trot och hon har form. Senaste starten kan ni glömma, då var det stenhårt emot, men före det var hon riktigt bra. Inget givet platsbud, men i brist på annat kanske.

***

Onsdag 7 oktober 2009...

Jag är ruskigt het just nu, satte dubbeln igår på fyra rader till över 100 i odds... spikade 36-oddsaren Junction. Tyvärr har det varit personalfest och annat så jag hann inte lägga ut bloggen med tipsen i tid.

***
travfilosofen - bäst på plats...
Enzo Wibb var inget höjdarspel, sprang och slirade hela loppet... bara att glömma och ta nya tag. Principen är att spela på bästa vinnardraget och det gjorde jag inte i söndags, blev oddskåt helt enkelt... det är det som är svårt med spel, att bibehålla långsiktigheten och inte spela kortsiktigt på bra odds.

Idag startar Zyrano Boko i V64 på Solvalla, efter senaste förlustspelet ökas insatsen till 200 kr.

200 plats på nr 7 Zyrano Boko i V64-2 på Solvalla - onsdag 7 oktober.

Det här är en klasshäst som startat två gånger och gjort det bra, alla förutsättningar verkar bra och det här är min bästa vinnare i V64-omgången.

Summering innan aktuellt spel: +84 kr (+10%), insats=800, vinst=884.

Efter senaste torskspelet sjönk avkastningen dramatiskt...

***
Mer tips...
Kanske inte bästa sporten på Solvalla efter Kriteriehelgen och förutom Zyrano Boko har jag inga heta drag... men i V64-5, som är ett bra lopp, får ni inte glömma Quest For Life (fin senast) och Cinemon (lite bortglömd nu).

***
I söndagsbloggen fick ni två andra tips, Trubadur var på plats till oddset 2,64 och Dileva Käll på plats till oddset 4,24. Ibland lönar det sig att följa travfilosofens platstips.

***

Kolstybben väntar...

Maharajah var suverän även i Europaderbyt... Kihlströms tårar kan man lita på, men vem blir Årets häst? Möts dom förresten i Prix d'Amerique?

En magisk travhelg på Solvalla och ett av världens mest anrika lopp - Kentucky Futurity - vanns av Muscle Hill som är en av modern tids bästa amerikanska hästar... men allt, verkligen allt, hamnade i skuggan av det som skedde i Tammerfors. Maharajah mosade motståndet och nu finns väl inget som kan hindra honom i Prix d'Amerique!?

***
Prix d'Amerique kan förresten bli något alldeles extra 2010... för ett år sedan utropade jag Lie Detector som potentiell vinnare, det höftskottet känns långt borta nu. Men Travkompaniet/Hultman/Kihlström kan ändå stå där som segrare, och värsta motståndet kanske kommer från Torvald Palema... visst kittlar det!?

Eller också blir det som vanligt att vi står där med lång näsa och ser fransmännen fira segern... har vi glömt Meaulnes du Corta? Har ingen aning om statusen på förra vinterns suverän, men det är långt till ett kyligt Paris.

***
Hur jämför man förresten Maharajah och Torvald Palema i år? Jag menar, vem blir Årets häst... styrkefenomenet som gjort tre bra lopp i år eller speedkulan som vunnit i princip allt? När året är slut tänker jag ta ställning, vet i alla fall vem som toppar min lista just nu... vem får ni se när jag kommer med en ny "kvartalsrapport" (ni vet ju att mina kvartal inte riktigt stämmer med ordinarie, tar mig friheten att räkna med den här helgen i kvartal 3). 

Travronden gör ju sin "Årsranking" i Vinternumret redan i November (ungefär)... så varför skulle mina "kvartal" vara korrekta?

***
Hetast...
Förstås Maharajah i Europaderbyt, men Red Hot Dynamite i Kriteriet och Muscle Hill i Kentucky Futurity bör också nämnas. Glory Southwind på V75 i lördags och Digital Render på V65 i söndags värmde också i höstkylan.

***
Internationellt trav...
Maharajah krossade allt i Europaderbyt och det är bara att lyfta på hatten för den här stenkrossen till häst... min snackhäst Yield Boko fastnade i trötta ryggar, men jag tyckte inte han såg ut att ha så mycket krafter kvar i alla fall.

Muscle Hill vann, förstås, Kentucky Futurity och tog därmed 19.e raka... han är obesegrad i år och lär få fullt upp i aveln nästa år.

***
Svenskt trav...
På hemmaplan har det körts V75-finaler, Oaks och höjdpunkten Svenskt Travkriterium... på V75 imponerade läckra Hepburn Broline vid seger i stoloppet, Beanie MM när han tågade undan i stentufft tempo i Guld, skrällen Speedy Gold när han från dödens vann Bronsfinalen. Men allra bäst var Glory Southwind när han trots tryck i ledningen bara stack undan över upploppet.

I söndags var så dags för våra 3-åriga kanoner och som väntat vann Red Hot Dynamite Kriteriet, men visst var Oracle riktigt bra som tvåa. I Oaks svek Omega Neo från spets och istället vann Pebbly efter rykande spurt, men jag lider med Stall Norman som var värda en seger... Dileva Käll gick starkt sista 700 i 3:e-spår och höll emot länge. I övriga lopp var det främst Caddie Dream (hur stark som helst) och Digital Render (grymt fin vid lätt seger) som imponerade.

***
Missa inte...
travfilosofen - bäst på plats... spelidéer som numer kommer i separata bloggar flera gånger i veckan... det är strategiska platsspel (fegspel skulle säkert vissa kalla det) blandat med lite mer chansartade spelförslag. Hittills inget annat än succé.

***

Söndag 4 oktober 2009...

travfilosofen - bäst på plats...
Glory Southwind var lysande i lördagens V75:a när han enkelt gick undan trots tufft tempo, oddset på 1,59 är jag supernöjd med... 159 spänn in och det går fantastiskt bra med platsspelen.

Idag, söndag, har jag hittat ett roligt spel. Det är 3-årige Enzo Wibb som senast satt fast i Kriteriekvalet och kändes bra enligt tränare Witasp.

100 plats på nr 2 Enzo Wibb i lopp 5 på Solvalla - söndag 4 oktober.

Leif Witasp har alltid trott på hästen och från ett perfekt läge mot överkomligt motstånd är det ett vinstbud... i nuläget är han bara streckad på 9% på V5-spelet.

Summering innan aktuellt spel: +184 kr (+26%), insats=700, vinst=884.

Solvalla bjuder på topptävlingar idag, och det finns en del andra roliga drag som kan nämnas... 10 Trubadur i lopp 4 kommer från seger och såg lysande ut i värmningen, taskigt läge men se upp. I Oaks (V65-5) vinner troligen Omega Neo, men jag vill varna för 12 Dileva Käll som är helt bortglömd.

***

V75, Solvalla 2009-10-03

***
V75

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1.  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
2.  1, 3, 5, 10
3.  9
4.  5
5.  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
6.  7
7.  1, 2, 7, 11

1 344 rader x 1 x 0,50 kr = 
672,00 kr

***
Dagens dubbel

Avd  Hästar
1.  1, 3, 4, 5, 6
2.  1, 2, 7, 11

20 x 5,00 kr = 
100,00 kr

***


Lördag 3 oktober 2009...

travfilosofen - bäst på plats...
Ledsen att det inte kom några spelförslag torsdag-fredag, men det är barn som ska ha mat och det ena med det andra... men till lördagens V75:a har jag hittat en formstark häst med bra läge. Det är Glory Southwind som varit ruskig vid senaste segrarna, kanske sämre senast men nu plockar man av bakskorna igen och då ska chansen vara god.

100 plats på nr 5 Glory Southwind i V75-4.

Summering innan aktuellt spel: +125 kr (+21%), insats=600, vinst=725.

Ni kan få andra godbitar också på lördag... Yield Boko blir knappast favorit i Europaderbyt mot Maharajah, men det talas om barfota runt om och jag kan inte ge upp honom än. Han kan ge 4-5 gånger som vinnare för er som vågar spela mot Maharajah. Platsoddset blir däremot dåligt, därför avstår jag spel på platsbloggen. 

***


Svenskt Travkriterium...

Red Hot Dynamite vinner förstås i år, men den bästa vinnaren jag sett är Lass Quick 1983 och favoritminnet är Pamir Broddes spurtseger över Mustard 1979.

Svenskt Travkriterium för svenskfödda 3-åringar är ett lopp som ligger mig varmt om hjärtat, vet inte hur många Kriterium jag varit på... men här kommer favoritminnena i kronologisk ordning:

1979
Duellen mellan styrkefenomenet Mustard och Pamir Brodde är ett av mina starkaste minnen, glömmer aldrig när Pamir Brodde styrd av Karl-Erik "Kacke" Nilsson (numera måldomare) liftade i rygg på råstarke Mustard (Sören Nordin) och speedade förbi över upploppet. Mustard tog över som kulletta och var sent som 3-åring och hela 4-årssäsongen en av Europas allra bästa. Även som äldre var han en av landets bästa. Pamir Brodde fick en svacka men kom tillbaks och tog bl.a. en 3:e-plats i Elitloppet.

1982
Den här upplagan kanske många minns för att storfavoriten Pixie svek och aldrig blev samma häst igen, men ni ska veta att vinnande Ex Hammering också var en riktigt bra häst... han utmanade Pixie från dödens på Gävle tidigare under säsongen när Pixie gick Europarekord på 15,1ak. Ex Hammering hade kanske vunnit Kriteriet även om Pixie haft full form. Det mest anmärkningsvärda det här året var ändå att tränaren Ulf Nordin tog en tränartrippel... det är starkt. Ulf Nordin gick vidare till en stor karriär i Frankrike, däremot utvecklades inte 3-årsstjärnorna i den här årgången som förväntat.

1983
Min favorit bland alla Kriterievinnare är Lass Quick. Han kom från USA där han var en hyfsad häst, men långt från kulltoppen, och pulvriserade motståndet på då lysande 16,3al... löpningsrekord med nästan två sekunder. Det kändes som en annan ras och då insåg jag att svenska 3-åringar var mil efter dom amerikanska. Lass Quick blev inte den stjärna jag trodde han skulle bli.

1985
Personia med Björn "Skräcken" Linder i sulkyn var en stor överraskning och en liten räka med härlig speed... loppet är minnesvärt för att Skräcken släppte båda tömmarna när han gjorde segergest. Ni förstår varför han varit sidekick på Elitloppet så många år, en av de största tvåbenta profilerna vi haft. Personia nådde som väntat aldrig samma höjder igen.

1994
Mr Lavec skeppades till Sverige från USA och med Jimmy Takter i sulkyn var han helt överlägsen, jag var på plats i försöket och blev mäkta imponerad. Mr Lavec var lysande även som 4-åring, men i Derbyt fick han sträcka vapen mot Good As Gold.

1998
I en av de bästa årgångar som funnits, bättre än den omtalade 2005-kullen (Maharajah m.fl.), satsade Tarzan vilt och kastade skrällen Lucky Po till ledningen i en galen öppning. Lucky Po lyckades sensationellt hålla undan och jag var mållös. Lucky Po var bra även sedan, men Victory Tilly och Gidde Palema är förstås de stora i den här kullen... Italien-födde kullkamraten Viking Kronos läxade förresten upp svenskarna i korta E3.

***
2000-talet är för nära inpå för att bedöma historiskt så det tar jag en annan gång. 

***
Trav i veckan...
Superstammade Nonpareil Kronos är vacker som en tavla, men hon fick stryk på speed i debuten... hon kommer igen.

Västerbo Paradise fick stryk igen och jag kan nog glömma tankarna om en framtida elitkarriär... visst är han bra, men det blir ingen superstar.

Global Investment comebackade i veckan och klev runt på 11,5ak i bra stil, riktigt bra intryck.

***
Missa inte...
Solvalla i helgen... V75-finaler på lördag och Kriteriet och Oaks på söndag.

Europaderbyt i Tammerfors på lördag... Yield Boko utan skor, håll i er!

Muscle Hill i anrika Kentucky Futurity... det loppet ligger tvåa på min drömlista av ännu ej upplevda saker.

***


RSS 2.0