Alandh, Schyffert och Beatles...


Så här i juletider tänkte jag ge er lite intellektuell vägledning... det kan behövas mitt i allt frossande av mat, godis, sprit och julklappar. Just nu är det Karl-Bertil Jonsson på tv:n... undrar om alla som hyllar programmet fattar vilken känga det är åt julhysterin? Men det var inte det jag ville säga... fast å andra sidan är steget inte långt från Tage Danielsson till Tom Alandh...

Ända sedan jag såg Tom Alandhs tre filmer om hästägaren och företags-VD:n Ulf Berner har jag varit fast… Alandhs dokumentärer för SVT håller alltid hög klass, oavsett om det handlar om kända eller okända livsöden.

Tom Alandhs dokumentärer är ett lysande exempel på att det finns en marknad för lågmälda och eftertänksamma dokumentärer. Han är inte så intresserad av att exponera sig själv och sina verk, vilket är synd eftersom jag och många andra vill se allt… men å andra sidan är det väl just det personlighetsdraget som gör att han är så bra. Söker man på nätet får man många träffar, men det är svårt att få en helhetsbild av vad han gjort.

Vill ni ha mer Alandh kan ni läsa hans krönikor i boken "Sprickor och ljus".

Läs även Johan Cronemans hyllning av Tom Alandh.

Dessutom kan man läsa en artikel om Alandh i Travrondens vinternummer som finns ute i handeln…

För övrigt…
Såg Schyfferts 90-talsshow förra helgen, det var riktigt underhållande… lite nostalgikickar från 70-, 80- och 90-talet blandat med Schyfferts personliga liv gav en bra blandning av humor och allvar.

Dom har stängt Youtube på jobbet… vad ska vi nu göra?

Jag är trött på alla experter som alltid häver ur sig att det var John Lennon som gjorde det bästa i Beatles… jag vill inte höra nåt mer, ge mig bevis. Nu! "Let it be" är förresten bästa Beatles-låten och den gjorde McCartney…

Har ni sett Robins (i programmet med samma namn) imitationer av Zlatan? Det är sjukt kul och ruggigt likt… undrar vad Zlatan tycker?

Nedan är hämtat från text-tv (dagen före julafton) och är ett klart bevis på att det finns bra och dålig musik… eller handlar det om julen i stort?

Julmusik plågar butikspersonalen
Carola, Peter Jöback, Triad. Nu i dagarna väller julmusiken ut ur affärernas högtalare. Ett knep för att sälja mer, men som inte uppskattas av alla. Många butiksanställda klagar på att de mår dåligt av julmusiken. På Handelsanställdas förbund har man fått ta emot flera samtal från trött personal som upplever musiken som ett arbetsmiljöproblem, rapporterar Ekot. Facket råder den som terroriseras av julmusiken i butiken att i första hand ta upp ärendet med sin arbetsgivare.


Jag gillar särskilt ordvalet "terroriseras"…

Apropå jullåtar tänker jag fortsätta att tjata om världens bästa… här är The Hives och Cyndi Lauper igen!!!

***
Ha en bra jul, ett gott nytt år och akta er för dålig musik… se min topplista om ni vill veta vad BRA musik är.

***

Travkrönika 23/12-2008

Mörkret la sig som ett blött täcke över svenskt trav förra veckan... i dessa trovärdighets- och finanskriser ska nog travsporten vara oerhört tacksam över avtalet med staten. Avtalet som för någon vecka sedan var skamligt och oacceptabelt blev plötsligt bra...


Vilket totalt mörker som sänkte sig över svenskt trav när det i Ekdals debattprogram satt två vittnen och hävdade att Åke Svanstedt använt el (grisfösare) i träning... nu var det inte längre bara rykten utan personer som klev fram och vittnade. Äntligen TV4, äntligen kom ni med konkreta saker till skillnad från ryktesspridningen i (Is)kalla fakta... men i ärlighetens namn var det väl Kalla Fakta-programmet som drog i gång karusellen!?


Tror dom allra flesta som såg programmet uppfattade vittnena som ytterst trovärdiga, men visst är det fullständigt ofattbart att en tränare av Svanstedts dignitet ska ha sysslat med detta... Leif Berg:s kommentar i DN var rätt talande "Det krävs en Silbersky i toppform för att rädda Svanstedt ur det här". I folkets ögon är han redan dömd... men det krävs nog mer för att fälla honom i domstolen.   


För er som vill ha en kommentar från någon annan än en travnörd rekommenderar jag Johan Esk:s lysande krönika... men snälla, läs noga och läs hela. Johan Esk är kanske landets bästa sportkrönikör!


Robert Bergh kallade Svanstedt-historien för ren och skär häxjakt... kan Robban garantera Svanstedts oskuld, eller vad menar han?


I travronden skrevs att Opal Viking borde bli årets häst... var då någonstans, i Italien? Opalen har vunnit lopp utomlands, men i Sverige (och Norden i övrigt) har han inte visat nåt av värde... för mig är han inte ens en kandidat till titeln Årets häst... kolla min nuvarande topplista om ni vill veta vad jag tycker!


Veckan som gått...

Hoity Toity Face har haft en remarkabel utveckling den senaste tiden, först imponerande V75-seger och nu dansade hon runt på 12,6ak på Jägersro och var fullständigt överlägsen.


Treårige löftet Sentielo blåste förbi motståndet på Sundbyholm i fin stil.


Fyraårige hetsporren Quasimodo Face imponerade i ett lunchlopp, 14,3am är starka papper den här årstiden.


Fina prestationer i V75 på Solvalla i lördags av segerhästarna Reveur Sand, Verdi Sund och Hanoi. Däremot såg Commander Crowe trist och trög ut vid sin seger.


Internationellt...

Qualita Bourrbon dominerar 4-årskullen i Frankrike och nu vann hon Criterium Continentale... men hur såg hon ut i travet? Trodde att domarna var snabba att diska orent travande i Frankrike, men det gäller uppenbarligen inte alla!?


Missa inte...

Fortsättningen i Svanstedt-härvan...


Den definitiva topplistan för travåret 2008 som kommer här på travfilosofen.blogg.se så fort året är slut...


***

Ha förresten en riktigt god jul, håll igen med spriten och var snälla mot varandra!


***


Travkrönika 17/12-2008

Adrian Chip imponerade på Solvalla, Järvsöfaks 183:e segern och tvåårige Juggle Face rusade runt på 14,1ak... det är inte helt dött i alla fall på svenska banor.

Det mesta i travväg just nu sker på Vincennes i Paris, härhemma är det kusk-, tränarligor och nomineringar till någon av alla Årets ... som diskuteras.

Foppa var med i Hockeykväll och prata om sin fot, inte speciellt kul tycker jag.... då var det roligare att se Foppa-ägda Adrian Chip pulvrisera motståndet på Solvalla i onsdags, nu var han så där bra som jag tror att han är. Det har redan börjats snacka Elitlopp, kul! Hela våren kommer att bjuda på massor av spekulationer och det känns som att det kan bli riktigt intressant nästa år... om nu inte dom intressanta fegar ur. Det har blivit lite av en trend att fega ur, och då menar jag inte Opal Viking... han är inte så intressant.

Veckan som gått...
Treårige Hunter Brodde visade överlägsen kapacitet på Färjestad.

Tigger riktigt fin på Mantorp, 13,3am enkelt imponerar.

Cash Winning Vita bra frän dödens på Axevalla.

Juggle Face toppfin på svenskt rekord - 14,1ak - på Jägersro... bästa tvååringen i år tycker jag.

Adrian Chip har vi redan nämnt... samma tävlingsdag vann treårige Rakas, riktigt fin typ.

Deliberate Boy visade bra inställning vid V75-seger. 

Internationellt...
Full fart i Frankrike, men inget av större värde.

Järvsöfaks var till Finland och tvålade dit konkurrenterna i 183:e segern... nu fattas en seger för att straffa Alm Svartens 184 segrar.

Missa inte...
Commander Crowe i V75 på lördag.

Travet som ska diskuteras hos Ekdahl på TV4 ikväll klockan 22.40.

***

Howlin Pelle!!!


The Hives har gjort det igen... nu har väl hört den fantastiska jullåten med 80-talsikonen Cyndi Lauper!? När ni ändå är inne på Youtube kan ni snöa in på den här myslåten med Cyndi Lauper.

Dessutom har citatmaskinen Howlin Pelle figurerat flitigt i både radio och tv den här veckan. I tisdags var dom med i "Dom kallar oss artister", missade ni det är det bara att boka av alla aktiviteter, samla hela familjen och se reprisen på SVT eller SVT Play! I tisdags förmiddag var Howlin Pelle med i P3... citatmaskinen startade direkt: "Vi kommer att hålla på en sådär 40-50 år till, tror jag" och "The Pogues jullåt är bättre än våran, inte mycket men lite bättre". Pogues jullåt är den kultförklarade "Fairytale of New York".


Han sprider självförhärligande utlåtanden hela tiden, och allt med en underbar humor... karln är oslagbar i svenskt nöjesliv, ja inte bara där förresten. Konserten i Söderbärke (nästan hemmaplan) 2006 är definitivt bland det största jag upplevt. Bara "När vi är klara här ikväll kommer Jante-lagen att ligga i smulor framför scenen" var värt hela entré-pengen.


Björn Ranelid, som borde lära sig av Howlin Pelles humor, sätter likhetstecken mellan betydelse och hur många beundrare man har efter sin livstid... han använder det när han ska förminska dem han inte respekterar. Jag tror han kraftigt underskattar hur mänskligheten formas av det vi upplever nu. Personligen tror jag The Hives kommer att finnas i generna hos alla framtida generationer... åtminstone är det vad jag hoppas.


Att Shakespeare och andra lever kvar än kan förresten vara samma fenomen som med mörk choklad... det som inte är gott räcker längre!?


Sen är det inte upp till mig att bedöma vad som påverkar mänskligheten mest, oslagbara citat (och musik) idag eller böcker som ingen orkar läsa förrän om 100 år?


Jag vet i alla fall vad jag väljer...

***


Travkrönika 9/12-2008

Lily Kronos i Big Noon-pokalen, Järvsöfaks seger 182 och Åke Svanstedts hämnd på TV4... allt visserligen i skuggan av vintermeetinget i Frankrike, men ändå!
 
Solvallas stora planer som bl.a. innebär en flytt av travbanan låter som ett aprilskämt, är det nån som på allvar tror på det? Vill man verkligen se Elitloppet under tak???

Annars har veckan mest bestått av travfolkets ilska över TV4:s Kalla Fakta... säga vad man vill om Åke Svanstedt, men han låter sig inte hunsas. I lördags vid segerintervju i Vinnare V75 fick han frågan hur det kändes efter anklagelserna i Kalla Fakta, Kung Åke tittade på intervjuaren och sa: "jobbar inte du på TV4?" Efter det givna ja-svaret lämnade han intervjuaren utan ett ord... underbart med profiler!

Veckan som gått...
Global Investment visade toppform på Färjestad vid överlägsen seger.

Treåriga Tiffany Brodda har bra fart, och i tisdags på Sundbyholm skötte hon sig och vann övertygande från dödens.

Revenue Jr övertygade i ett sprinterlopp på Jägersro när han höll undan för bra spurtande Bring Me Back... två lovande treåringar.

Big Noon-pokalen på Solvalla blev en enkel seger för toppstoet Lily Kronos på svenska rekordet 13,2k... Marshland från dödens och Adrian Chip från kön var chanslösa. Eleganta Bring Me Luck US såg underbar ut vid enkel seger.

E3-revanschen på Gävle vanns av Conrads Epilog före duktige Knockout Rose.

Järvsöfaks tog i fredags 182:a segern... segerrekorden som jagas kan komma att bli oslagbara!?

V75-duellen mellan Triton Sund och Colombian Necktie blev en enkel triumf för Triton, men Colombian Necktie såg finare ut än någonsin och gick för fullt över linjen som tvåa. V75-omgången i övrigt bjöd inte på några större upplevelser, men Korvet Klintholm var i alla fall bra när han besegrade likaledes duktige Teaser Eegance.

Internationellt...
Treårskriteriet i Frankrike gick till kulldominanten Ready Cash... 13 segrar på 15 starter har den här mäktige treåringen.

I det andra B-loppet (Prix du Bourbonnais) skrällde Ulf Nordins Magnificent Rodney... men brukar det inte skrälla i "kvalloppen" till Prix d'Amerique? Det är fina pengar att tjäna i lopp där dom bästa körs försiktigt i uppladdningen inför de stora slagen på andra sidan nyår.

Missa inte...
Avsutningen i onsdagens V64:a på Sovalla... ett fantastiskt lopp med flera av de bästa fyraåringarna i landet. Adrian Chip tillhör favoriterna trots bricka 10... jag tror inte han vinner.
 
***

Travkrönika 2/12-2008


Kalla Fakta:s pinsamma försök till granskning av travsporten har retat mig i flera dagar... Muscle Hill tvåårsregent i Nordamerika och derbyn i Europa utan svenska segrar.


Granskning av travsporten är välbehövlig, det är trots allt djur inblandat och dom ska skyddas och behandlas väl. Men TV4:s Kalla Fakta verkade inte ha en tanke på granskning, utan programmet kastade ur sig felaktiga och obevisade anklagelser mot hela branschen i allmänhet och Åke Svanstedt i synnerhet... det är tydligen helt okej att kontakta TV4 och få tv-tid där man kastar ur sig allvarliga anklagelser utan att ha tillstymmelse till bevis.

Man kan bara hoppas att folk är kloka nog att genomskåda okunskapen (och faktafelen) som gick som en röd tråd genom hela programmet!? Bristen på kritiskt tänkande i samhället kan jag skriva om någon annan gång... men det är tragiskt att stora TV4 inte har större krav på sina program.

Sen är det en helt annan sak att det säkerligen förekommer skit inom travsporten, precis som i andra branscher... men snälla TV4, kom tillbaks när ni har bevis och inte bara löpsedelsmässiga rykten och insinuationer.


Veckan som gått...

Cleo Nalan riktigt bra på Färjestad vid seger på starka 12,9ak i opressad stil... samma dag luftades Thai Tanic och gav ett formbesked när han vann mycket enkelt på 13,8am i allt annat än bra väder.

På tal om formbesked - Dig For Dollars var ruskigt bra på Sundbyholm när han krossade motståndet efter tung resa.

Solvalla i onsdags bjöd på trevliga tävlingar och bäst var onekligen Carmel som efter perfekt resa spurtade förbi stekhete Quarcio du Chene... tiden strålande 12,9am.

Veckans bästa utnämner jag nog Hanoi till... 8-åringen radar segrar för Adielsson och i torsdags på Åby visade han härlig inställning när han avgjorde efter rejält sistavarv.

Vackre Leading Lantern har haft problem en tid, men i söndags på Solvalla var han riktigt fin igen... spännande fortsättning att hoppas på!?

V75 på Jägersro med Uppfödningslöpningen, men trots att vinnande Zimba Boko är bra blev loppet (åter) en besvikelse. Klart bäst i omgången var Hoity Toity Face som trots stentuff resa bara brisade undan... imponerande! Måste också nämna Joel Cortina som höll heroiskt till andraplatsen i bronsloppet.

Internationellt...

Glen Kronos stark tvåa på Vincennes i måndags.

Europaderbyt i Milano vanns av fransyskan Qualita Bourbon, svenskhoppet Sahara Dynamite fungerade inte i travet och blev fyra efter en kort galopp på slutrundan.

I Rom kördes äntligen Italienska derbyt och favoriten Lana del Rio vann relativt säkert... Lord Capar, som hamnat hos Stig H, kom aldrig till start.

På Meadowlands i USA kördes Breeders Crown-finaler... den stora drabbningen mellan tvåårs-giganterna Muscle Hill och Explosive Matter slutade med överlägsen seger för Muscle Hill på världsrekordet 10,6ak, en mycket imponerande seger.

Deweychetaumnhowe var tveksamt startande i 3-årsfinalen, men kom till start och fick se sig klart besegrad i sin sista start... första förlusten i karriären (om man bortser från två kval till storlopp där han sedan vann finalen), snöpligt men han går till historien som en av de största 3-åringarna i alla fall.

Missa inte...

Big Noon Pokalen på Solvalla på onsdag med Adrian Chip på tillägg mot några bra 3-åringar... loppet brukar alltid bli kul och frågar ni mig vinner någon av 3-åringarna på start.

Boulder Classico som går ut på Gävle på torsdag i E3-revansch... motstånd saknas inte.

V75-duellen mellan Triton Sund och Colombian Necktie på lördag... nog vinner väl Triton lätt!?

***


RSS 2.0