Travkrönika 9/9-2008

Härlig duell i derbyt med Sahara Dynamite som segrare och samma helg går Sören Nordin ur tiden... det känns nästan som en tanke då ingen är så förknippad med derbyt som Mäster Sören. 

Sören Nordin är en riktig legend... för mig som varit med sedan mitten av 70-talet är Sören Nordin kung, glömmer aldrig stjärnorna Wiretapper och Mustard som i Mästers regi förvandlades från ingenting till superhästar. Mäster packade väskorna och åkte till USA i början på 80-talet trots att han inte kunde ett ord engelska, det blev förstås succé och han hann också med en tid i Italien med stora framgångar. Sören Nordin var för svenskt trav vad Ingmar Bergman var för svensk film.


Derbyhelgen

Svenskt travderby 2008 blev en rafflande uppgörelse mellan favoriterna Sahara Dynamite och Wellino Boko... Sahara i ledningen med Wellino på utsidan, lugn inledning och ett blixtrande slutvarv där Sahara höll undan knappt men säkert. Starka prestationer av båda och särskild tapperhetsmedalj till Wellino som gick utvändigt sista varvet... den enda som hängde med anständigt av övriga var Lie Detector på tredjeplats. Segertiden 13,6-2640a är nytt rekord för loppet.


Stor sport under hela derbyhelgen men som vanligt ingen publik den här tiden på året... lördagens V75:a bjöd bra tävlingar. Brioni vann på bra sätt men kanske lite sämre än senast? Earl Tilly stark från dödens på 11,0ak i guldloppet där Steinlager gick grymt bra sista 700, i ett överpacat treåringslopp spurtade Reven d'Amour enkelt hem segern före duktige Micro Mesh och Finish Flyer var urstark i klass I på 12,9ak.


Söndagens ramlopp var favoritbetonade och lite tråkiga men några bra prestationer bjöds i alla fall... Turnaround överlägsen i ett långlopp och Bobtail tog hem derbystoet mycket enkelt, välförtjänt seger för det här toppstoet.


Internationellt

Deweycheatumnhowe fick stryk i sin 18:e start, i ett försökslopp åkte han dit mot hambotvåan Crazed... när Dewey tog 17:e raka på 08,9ak i World Trotting Derby fick jag känslan att han aldrig kommer att torska, men det gjorde han.


Läser om alla storloppsvinnare från Frankrike och svenska framgångar, men allvarligt... är det nån som bryr sig när det inte handlar om vintermeetinget?


Missa inte...

Kanonloppen på Solvalla på onsdag... Maharajah i treåringslopp, Adrian Chip i fyraåringslopp och flera bra hästar i C.Th. Ericssons Memorial. Åk till Solvalla, men bli inte orolig att det är inställt om det verkar öde... det är som det är.


Västerbo Paradise som jagar 13:e raka på Åby på torsdag.
***


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0