Topplista - Filmer


Favoritfilmer (och favoritregissörer) genom tiderna... vill dock "varna" för att listan är högst preliminär. Filmerna efter plats 7 kommer delvis med för att regissören gjort flera bra filmer. Finns säkerligen synpunkter på listan, men här kommer i alla fall ett gäng fantastiska filmer.

1. Lone Star - John Sayles (1996)
En lågmäld, spännande dramathriller som har allt... underbara karaktärer och miljöer... en fantastisk historia som tar upp familjerelationer och samhällsproblem på Sayles lågmälda sätt. John Sayles har gjort flera sevärda filmer, men ingen i närheten av detta mästerverk.

2. Pulp Fiction - Quentin Tarantino (1994)
En makalös film där olika människoöden vävs samman. Lysande dialog, galna karaktärer, bra musik och oerhört bra skådespeleri. Tarantino är en av modern tids största med mängder av kanonfilmer i bagaget.

3. Livet är underbart - Roberto Benigni (1997)
En film som handlar om andra världskriget och förintelsen, låter oerhört jobbigt... men filmen är otroligt nog en riktig humörhöjare. En fullständigt bedårande saga om livet och hur man kan påverka även de mest tragiska situationer.

4. Vem är rädd för Virginia Woolf - Mike Nichols (1966)
Fruktansvärt cyniskt om relationer. Kanske mest känd för samspelet mellan det då äkta paret Richard Burton och Elisabeth Taylor. Dialogen är i alla fall knivskarp. Nichols har på 2000-talet gjort en annan riktigt bra cynisk relationsfilm - Closer - samt några andra kända filmer.

5. Chinatown - Roman Polanski (1974)
En deckarhistoria med politiska och sociala bottnar från 30-talets Los Angeles. Skarpa detaljer och en lysande Jack Nicholson lyfter filmen... oerhört fängslande film.

6. Myteriet på Caine - Edward Dmytryk (1954)
Fantastisk film om det mänskliga psyket... Bogart lysande men i princip alla skådisar glänser i den här filmen. Varenda scen är på liv och död, magisk pratfilm. Humphrey Bogart har varit med i mängder av klassiker som förmodligen platsar bättre på mer seriösa filmlistor.


7. Guds stad - Fernando Meirelles/Katia Lund (2002)
Oerhört stark film om ungdomar, kriminalitet och fattigdom i Rio. Våldsam och sitter kvar länge i huvudet. Senare kom den lika hyllade tv-serien Människornas stad som är en sorts uppföljare till filmen.

8. Köttets Lustar - Pedro Almodovar (1997)
Har ingen större lust att berätta vad den handlar om, vissa filmer gör sig bättre utan den vetskapen... men som vanligt med Almodovar är märkliga relationer en viktig del i handlingen. Skulle kunna valt en annan av Almodovars alla suveräna filmer, men det här är nog min favorit.

9. Fight Club - David Fincher (1999)
En filosofiskt laddad film där man inte ska låta sig avskräckas av våldstemat. Den är tänkvärd och som alla Finchers filmer oerhört snyggt filmad... Fincher har förresten en lysande filmkatalog, Seven och The Game är i princip lika bra som Fight Club.

10. L.A. Confidential - Curtis Hanson (1997)
Filmad efter en James Ellroy-bok, och det här är utan tvekan bästa Ellroy-filmen. Utspelar sig i 50-talets L.A. och är en ruskigt tät och hårdkokt kriminalhistoria som trollbinder. Curtis Hanson har flera filmer på meritlistan, den lysande Wonder Boys hade lika gärna kunnat vara med på listan.


***
Ja, jag vet... Chaplin, Orson Welles, Billy Wilder, Hitchcock, Bergman och alla andra legender borde givetvis vara med? Men som ni ser är det främst 90-talet som fångat mig... såg väl helt enkelt mycket filmer då.

***

Inga svenska filmer på listan, men det finns faktiskt en del bra... gamla klassikern Hets är en grym film och Bergman har gjort flera bra med toppar som Scener ut ett äktenskap (mer serie än film kanske?) och Fanny och Alexander. Mannen på taket och Mannen från Mallorca är suveräna polisfilmer. Moodyssons Fucking Åmål en av tidernas bästa ungdomsfilmer. Jag gillar Ulf Malmros (Smala Sussie är sjukt kul). Tic Tac var på sin tid nyskapande för att vara svensk och Det nya landet är en pärla.


***
Kom gärna med synpunkter, det är som sagt en levande lista...

***

Kommentarer
Postat av: Kika

Du radar upp fantastiska filmverk, men saknar likväl Festen från 1998 med Thomas Vinterberg, Sagan om ringen trilogin med Peter Jackson, och skulle jag välja något av Almodovar blir det självklara valet Allt om min mamma. En annan spansk regissör som imponerar är Alejandro Amenábar och hans, enligt mig, masterpiece Mar adentro. Det finns en del bra film ändå vid närmare eftertanke..

2009-04-26 @ 16:46:34
Postat av: travfilosofen

Hej Kika... Det finns definitivt en del bra filmer och då har jag säkert missat en hel drös. Vad har t.ex. det alltid underskattade 80-talet tagit vägen?

2009-04-26 @ 20:54:36
Postat av: simons

Är inte lika kulturellt bevandrad som du. Men av dom jag har sett på din lista håller jag med om att de är bra. Såg Guds stad på bio i Rio faktiskt. De du! Håller med om att Smala Sussie är sjukt kul. Förmodligen för att det har kunnat hänt i Långshyttan lika gärna. Tror inte stadsbor tycker den är lika kul?

Några tips om du inte redan sett dom.

Almost famous

Constant gardener

Slumdog millionarie

2009-05-15 @ 19:56:37
Postat av: Lilly

Guds stad är skitbra.

2009-06-08 @ 14:41:48
URL: http://sojealous.blogg.se/
Postat av: travfilosofen

Ber om ursäkt att jag helt missat din kommentar... Guds Stad i Rio, ruskigt stort! Almost Famous har jag sett, rätt kul, men däremot inte dom andra... tack för tipset även om du inte är lika kulturell som jag :-)

2009-09-01 @ 15:43:40
Postat av: Kent

Hej Per!

The Guardian listar 2000 talets bästa filmer. Jag antar att du inte håller med om förstaplatsen :-)

http://www.guardian.co.uk/film/filmblog+series/100-best-films-of-the-noughties

2010-01-01 @ 10:08:49
Postat av: travfilosofen

Hej Kent,



Nej, men du är väl nöjd... Mulholland Drive 3:a, det ökar inte direkt tyngden på Guardians lista.

2010-01-01 @ 11:46:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0