Travkrönika 12/5-2009

Russel November visade upp sig från sin bästa sida i Oslo och Elitloppet engagerar... just nu handlar det mesta om att visa upp sig och få en plats i Elitloppet, åtminstone för svenska ekipage. Hultman skriker högst... på torsdag vinner han Kungapokalen med Marshland.

Oslo Grand Prix är en av Nordens absolut största lopp och lite synd är det att nästan allt handlar om Elitloppet, Bjerkes stora travdag lever bra på egna ben och är inget kval till Elitloppet. Vi fick förutom den superspeedige Russel November se kanonprestationer av fransyskorna Sanawa (3 år) och Royale de Crepon (4 år), samt inte minst den ruskigt kapable Quarcio du Chene som enkelt spurtade ned Harpers Joker över upploppet.

På svenska banor är det däremot rena Elitloppskval... i fredags årsdebuterade Sahara Dynamite på Bergsåker, smidig som en katt dansade han fram mot billigt motstånd. I lördags hasade sig Jaded till seger och imponerade inte ett dugg, däremot spurtade Standpoint bra i samma lopp. Men när nu Scarlets Aino är inbjuden vore det ändå konstigt om inte både Jaded och Standpoint åtminstone blir inbjudna.

Övrigt på tävlingsovalen...
I fredags på Bergsåker var det, förutom Sahara Dynamite, även fina hästar som Quassia Lascaux och Brutus Sund i vinnarcirkeln. Två 4-åringar med strålande framtidsutsikter.

I V75 på Rättvik fick vi se en mäktig Device bolla med konkurrenterna på topptiden 13,2am, riktigt fin typ som kan gå långt. Även Carmanere förtjänar överbetyg för sin seger... huvudämnet för dagen var dock Jaded, men Hultmans indiandans och vansinnesskrik i studion saknade bäring för insatsen vi fick se.

Internationellt...
Oslo Grand Prix blev en tempofattig historia, men likväl spurtade Russel November ifrån allt till slut... egentligen en makalös prestation. Visst kan man hävda att alla andra underpresterade, men jag har sett Russel leverera fantomspurter tidigare så jag väljer att hylla honom istället. Harpers Joker (som var tokbra senast) fick husera i ledningen men saknade motvapen när Quarcio du Chene (för dagen lugn i ryggar) accelererade över upploppet... var det inte en Elitloppshäst vi såg där!? Kolossalt imponerande var det att se klasskillnaden när Frankrikes toppston Sanawa och Royale de Crepon bollade med årskamraterna i sina respektive lopp... fram i dödens och sedan lekstuga.

Missa inte...
Sundons Gift
som i morgon onsdag gör spännande Sverigedebut på Solvalla... troligen helt chanslös, men likväl spännande. En annan intressant start gör skadedrabbade supertalangen Vector du Ling.

Kunga- och Drottningpokalen och extra V75 på torsdag, live i tv4 sport... Vanessa du Ling, Annicka och Lily Kronos gör upp i Drottningpokalen. I Kungapokalen har jag stor känsla för Marshland som drar nytta av högt tempo. Missa heller inte Västerbo Paradise som kommer att laddas rejält för en Elitloppsplats.

Två av mina favoriter, Sahara Dynamite och Dig For Dollars, som även de kämpar om en Elitloppsplats i lördagens gulddivision.

***

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0